Švedijos jaunimo futbolo rinktinėje – žymus treneris
(c) Svenskfotboll.se archyvo nuotr.

Ketvirtadienį, rugsėjo 1 d., Marijampolėje Lietuvos jaunimo (U-21) futbolo rinktinės varžove Europos čempionato atrakos rungtynėse bus viena aukščiausiai reitinguojamų žemyno rinktinių – į pirmąjį penketą patenkanti Švedijos komanda.

Aukštas reitingas

UEFA U-21 rinktinių reitinguose, kurie sudaromi pagal pastarųjų trijų sezonų rezultatus, Švedijos rinktinė užėmė penktąją vietą ir Europoje nusileido tik Anglijos, Ispanijos, Olandijos bei Italijos ekipoms.

Sėkmingiausias švedams buvo šioje šalyje vykęs 2009 metų čempionato finalinis etapas, kuriame turnyro šeimininkai nužengė iki pusfinalio ir tik po baudinių serijos nusileido anglams.

Šiemet Švedijos ekipa oficialių rungtynių dar nežaidė, tačiau sužaidė penkerias kontrolines. Po pralaimėjimų Portugalijai (1:3) ir Italijai (1:3), sekė Norvegijos sutriuškinimas (4:1), pergalė prieš Serbiją (2:1) ir užtikrintas laimėjimas prieš Olandiją (3:0).

Treniruoja žymus specialistas

Būsimas žvaigždes nacionalinei rinktinei ruošia trenerių duetas, tačiau vienas iš jų išsiskiria labiau. Nuo 2004 metų ekipoje dirba vienas žinomiausių Švedijos specialistų Tommy Söderbergas.

63 metų treneris pagarsėjo nacionalinėje rinktinėje – jo duetas su Larsu Lagerbäcku padėjo Švedijai patekti į tris Europos ir Pasaulio čempionato finalinius etapus iš eilės, o 2004 m. Senojo žemyno pirmenybėse pasiekti ketvirtfinalį. Po šio čempionato T. Söderbergas paliko nacionalinę rinktinę ir grįžo į jaunimo rinktinę.

Švedų jaunimą T. Söderbergas penkerius metus grūdino su Jörgenu Lennartssonu, o pernai patyrusio specialisto partneriu paskirtas 51 metų Håkanas Ericsonas.

Puolėjai žaidžia užsienyje

T. Söderbergo ir H. Ericsono duetas į rinktinę pakvietė 20 žaidėjų, iš kurių trys rungtyniauja užsienio klubuose.

Visi yra puolėjai – „Manchester City“ (Anglija) jaunimo komandai atstovaujantis Johnas Guidetti, kubietiško kraujo turintis Samuelis Armenterosas iš olandų Almelo „Heracles“, bei Rasmusas Jönssonas.

Pastarasis prieš pat kelionę į Lietuvą atsisveikino su „Helsingborg“ ir pasirašė ketverių metų sutartį su „Wolfsburg“ (Vokietija) ekipa.

Rinktinėje taip pat išsiskiria saugų grandis, kur išsiskiria ne vienas Švedijoje užaugęs emigrantų sūnus. Į Švedijos nacionalinę rinktinę jau pretenduoja jaunimo rinktinės kapitonas, kurdų kilmės Jiloanas Hamadas, daug tikimasi ir iš lenkų kilmės Ivo Pękalskio.

Abu atstovauja praėjusių metų šalies čempionui „Malmö“. Kitas kurdų kilmės saugas Mervanas Celikas su 10 įvarčių už „GAIS“ ekipą yra vienas rezultatyviausių šalies čempionate.

Trys švedų saugai – Oscaras Hiljemarkas, Johanas Larssonas ir Niklas Hultas neseniai jau viešėjo Marijampolėje, kai „Elfsborg“ žaidė su „Sūduva“. Pirmos rungtynės baigėsi lygiosiomis, o antras marijampoliečiai pralaimėjo 0:3. Trečiąj įvartį įmušė N.Hultas.

Lietuvos ir Švedijos jaunimo rinktinės susitinka rugsėjo 1 dieną 19 valandą Marijampolės „Arvi“ arenoje. Bilietus platina bilietupasaulis.lt, o rungtynes tiesiogiai transliuos Futbolo.TV. Rugsėjo 5 d. komandos dar kartą susitiks Kalmare, Švedijoje.

Švedijos jaunimo (U-21) rinktinės sudėtis:

Vartininkai:

Karl-Johan Johnsson („Halmstads“ BK), Marcus Sandberg (FK „Göteborg“).

Gynėjai:

Erdin Demir („Trelleborgs“ FF), Mikael Dyrestam (IFK „Göteborg“), Pontus Jansson („Malmö“ FF), Mattias Johansson („Kalmar“ FF), Oscar Lewicki (BK „Häcken“), Alexander Milosevic (Stokholmo „AIK“).

Saugai:

Astrit Ajdarevic (IFK „Norrköping“), Mervan Celik (GAIS), Jiloan Hamad („Malmö“ FF), Oscar Hiljemark (IF „Elfsborg“), Niklas Hult (IF „Elfsborg“), Jakob Johansson (IFK „Göteborg“), Johan Larsson (IF „Elfsborg“), Ivo Pekalski („Malmö“ FF).

Puolėjai:

Viktor Claesson (IFK „Värnamo“), John Guidetti („Manchester City“, Anglija), Rasmus Jönsson (VfL „Wolfsburg“, Vokietija), Samuel Armenteros (Almelo „Heracles“, Olandija).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: