Šalyje aidint pranešimams apie žymių ir nežymių žmonių savižudybes, vis labiau pabrėžiama nemokamą emocinę paramą teikiančių tarnybų svarba. Viena iš jų – „Jaunimo linija“ . Tai yra tarnyba, kurioje savanoriai-konsultantai teikia emocinę paramą telefonu ir internetu. Ši neseniai savo dvidešimtmetį atšventusi tarnyba telkia savanorius konsultantus trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kaune emocinę paramą jaunimui teikiantys savanoriai buriasi asociacijoje „Kauno Jaunimo linija“.

Organizacija „Kauno Jaunimo linija“ įsikūrė prieš daugiau nei 17 metų. Per šį laikotarpį organizacija keitėsi ir tobulėjo, tačiau pagrindinis tikslas išliko – teikti emocinę paramą jaunimui, padėti įveikti krizes ir vykdyti savižudybių prevenciją. Organizacija yra įsikūrusi Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centre. „Negalime nedėkoti poliklinikos direktoriui už suteiktas patalpas. Dabar turime puikias galimybes vykdyti savo veiklą, jaučiamės saugūs ir galime nuveikti dar daugiau“ – sako organizacijos pirmininkas.

„Kauno Jaunimo linijos“ savanoriai, praėję tris-keturis mėnesius trunkančią paruošimo programą, teikia emocinę paramą ne tik telefonu, bet ir internetu. Sunkų laikotarpį išgyvenantis žmogus gali parašyti laišką (http://www.jaunimolinija.lt/internetas/), į kurį savanoris-konsultantas atsako per dvi paras. Dalis savanorių emocinę paramą teikia tik internetu ir prie telefono nebudi. Taigi yra galimybė dalyvauti organizacijos veikloje tik atsakinėjant į laiškus ir taip prisidėti prie „Jaunimo linijos“ tikslų įgyvendinimo.

Nemažai daliai žmonių atrodo, kad „Jaunimo linijoje“ dirba profesionalūs psichologai, tačiau iš tikro yra kitaip. Savanoriais-konsultantais gali tapti kiekvienas, nepriklausomai nuo savo amžiaus ar išsilavinimo. Organizacijoje esantys savanoriai dažnai yra baigę ar studijuoja įvairias specialybes, pradedant tiksliaisiais mokslais, baigiant humanitariniais. Svarbiausias dalykas, vienijantis visus organizacijoje esančius žmones yra noras padėti žmonėms. Todėl į organizaciją ateinantys žmonės dažnai atranda ne tik galimybę realizuoti save, bet ir atrasti grupę bendraminčių. Ilgainiui juos pradeda sieti ne tik bendra veikla teikiant emocinę paramą telefonu ar internetu, bet ir dalyvavimas įvairiuose projektuose, seminaruose ar neformaliuose pasibuvimuose.

„Kauno Jaunimo linija“ inicijavo jau ne vieną projektą. Šiuo metu dalis savanorių dalyvauja projekto „Užtrauktukas“ veikloje. Vienas iš pagrindinių projekto tikslų yra griauti stereotipus apie psichologus, psichiatrus ar psichikos sutrikimų turinčius žmones bei skatinti jų komunikaciją su jaunimu. Taip pat vyksta „Tarptautiniai Jaunimo apdovanojimai“ – programa jungianti grupę jaunų žmonių, kurie išsikelia sau tikslus ir stengiasi juos įgyvendinti, taip ugdant aktyvumą, atsakomybę ir norą prisidėti prie visuomenės gerovės.

Šiemet, Tarptautiniais savanorystės metais, „Kauno jaunimo linija“ prisideda prie savanorystės skatinimo projektu „Mums rūpi“ bei kviečia įvairaus amžiaus kauniečius, dar „neparagavusius“ ką tai reiškia, skirti dvi dienas susipažinti su savanorystės idėjomis bei patiems gyvai išbandyti savo sukurtą savanorišką idėją. Mokymai organizuojami balandžio 27-28 dienomis. Norintys dalyvauti, anketą gali užpildyti adresu: http://www.uztrauktukas.lt/naujienos/pagrindine.

Be to, „Kauno Jaunimo linijos“ savanoriai kartu su kitų miestų savanoriais prisideda įgyvendinant iniciatyvą „Nebijok kalbėti“. Savanoriai kartu su Andriu Mamontovu vyksta į įvairius Lietuvos miestus ir miestelius, kuriuose didelis savižudybių skaičius. Renginio metu žmonės yra skatinami nelikti abejingi ir nebijoti pasikalbėti su žmogumi, mąstančiu apie savižudybę. O „Jaunimo linijai“ atšventus savo dvidešimties metų jubiliejų pradėta kampanija „Emocinė parama 100-tui Lietuvos miestelių“. Planuojama aplankyti daugybę Lietuvos miestelių siekiant, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie tai, kad jie gali gauti nemokamą emocinę paramą telefonu ir internetu, bei gautų daugiau informacijos apie tai, kaip jie patys gali padėti sunkumus išgyvenantiems savo artimiesiems.

Taigi savanoriai turi galimybę dalyvauti ar patys inicijuoti daugybę projektų, taip įgyti patirties, pažinti įvairių žmonių ir prasmingai praleisti savo laiką. Čia esantys žmonės tiki, kad savo buvimu gali kažką pakeisti ir padaryti pasaulį geresnį. O tam kartais reikia tiek nedaug.

2010 metų „Jaunimo linijos“ pateiktoje statistikoje rašoma, kad per 2010 metus gauta ir atsakyta į 1 578 laiškus. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje dirbantys savanoriai atsiliepė į daugiau nei 93 tūkstančius skambučių. Vidutiniškai 7 skambintojai per parą kalbėdavo apie savižudybę. Pokalbis gali išgelbėti gyvybę. Dėl to „Jaunimo linija“ yra. Ir kol bus žmonių, norinčių ir galinčių išgirsti kito problemas ir jausmus, ji bus.

Daugiau informacijos ieškantys pagalbos, norintys tapti savanoriais ar paremti „Jaunimo liniją“ gali rasti www.jaunimolinija.lt ir www.facebook.com grupėje „Asociacija Kauno Jaunimo linija“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: