© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Terminas „hakeris‟ daugiausia apibūdina tuos, kurie įsilaužia į kompiuterių tinklus, o tai dažniausiai sukelia neigiamas asociacijas. Kai kurie įsilaužėliai, savo karjeros metu, pažeidė įstatymus, tačiau daugelis taip pat užsiėmė legalia kompiuterine veikla.

Dešimtukas garsiausių įsilaužėlių ir jų kompiuterinių įsilaužimų pagal „Discovery.com‟ portalą:

10. Kevin Mitnick – buvo nuteistas du kartus – pirmą kartą 1988 metais, ir dar kartą po ieškinio nuo 1995-ųjų iki 2000-ųjų. Trejus metus jam buvo neleidžiama naudotis internetu. Tačiau jis sugebėjo siųsti ir gauti elektroninį paštą, pasitelkiant draugės kompiuterinės pelės spustelėjimus ir darbą klaviatūra, K. Mitnick tiesiog stebėjo ekraną. Šis įsilaužėlis save vadino „socialiniu inžinieriumi‟, o ne įsilaužėliu, teigdamas, kad verčiau naudosiąs „įtikinėjimą, įtaką ir manipuliavimą‟ siekiant išgauti informacijos iš įtakingų žmonių. Pavyzdžiui, asmens, kuris turi prieigą prie technologijų kompanijos kompiuterių tinklo, o tai nereikalauja įrašyti naujos programinės įrangos ar kitaip pažeisti kodus, norint patekti į tinklą. K. Mitnick buvo keleto knygų subjektas, įskaitant „Takedown‟, pagal kurią buvo sukurtas filmas.

9. Kevin Poulsen – pakliuvo į teisėsaugos akiratį, buvo ieškomas FTB. Kaip ir K. Mitnick, K. Poulsen tapo knygos „The Watchman: The Twisted Life and Crimes of Serial Hacker Kevin Poulsen‟ herojumi. Dar būdamas vaikas, jis išmoko naudojant taksofono aparatą skambinti nemokamai. Taip pat K. Poulsen nulaužė radijo stoties telefonų linijas, siekdamas laimėti konkursą, kurio prizas buvo „Porsche‟ automobilis. Galiausiai jis pelnė pripažinimą, kai tapo pirmuoju įsilaužėliu tariamai pavogusiu slaptą Oro pajėgų informaciją. Taip pat jam buvo pareikšti kaltinimai dėl įsilaužimo į „Pacific Bell‟. Galiausiai K. Poulsen buvo nuteistas kalėti 51 mėnesį.

8. Adrian Lamo – įsilaužė į daugelio garsių kompanijų kompiuterinius tinklus: „Excite@Home‟, „MCI WorldCom‟, „Yahoo‟, „Microsoft‟ bei „Google‟ – tačiau po įsilaužimų, jis dažnai kreipdavosi į kompanijas ir pranešdavo apie jų saugumo spragas. Keletu atveju, A. Lamo netgi padėjo išspręsti kompanijų silpnąsias saugumo vietas, be jokios kompensacijos. Šis įsilaužėlis galiausiai pateko į bėdą 2003-aisiais, kai įsilaužė į „The New York Times‟. Šio įsilaužimo metu, A. Lamo rado informacijos lobį – asmeninius duomenis apie tūkstančius žmonių, įskaitant įžymybes ir buvusius prezidentus. Tačiau šiuo atveju, įsilaužėlis išsisuko tik su šešerių mėnesių namų arešto bausme.

7. Gary McKinnon – buvo kaltinamas už tai, jog tariamai įsilaužė į JAV vyriausybės kompiuterių tinklą. Šie kaltinimai G. McKinnon buvo pareikšti 2001-ųjų pabaigoje ir 2002-ųjų pradžioje, tai buvo vadinama istoriniu saugumo įsilaužimu. Britų teismo nuosprendis paskelbė, jog kaltina G. McKinnon įsilaužimu į 97 kompiuterius, diegusį programinę įrangą, skirtą vykdyti draudžiamą veiklą, ištrynusį svarbius failus bei vogusį informaciją. Šis nusikaltėlis pripažino įsilaužimus ir teigė, jog galėtų rasti įrodymų, jog JAV slėpė NSO egzistavimą.

6. Robert Tappan Morris – turintis spalvingą istoriją vienas labiausiai pasaulyje žinomų kompiuterinių įsilaužėlių. Dar 1988 metais, R. T. Morris sukūrė kompiuterinį „kirminą‟ (angl. worm), kuris traktuojamas kaip pirmasis tokio tipo virusas. Šis kirminas užkrėtė apie 6000 „Unix‟ kompiuterių, daugelis iš jų patyrė rimtą žalą. Šis įsilaužėlis buvo pirmasis, nubaustas pagal 1986 metų „Federacinio kompiuterinio sukčiavimo ir piktnaudžiavimo‟ aktą.

5. John Draper – įsilaužėlio karjerą pradėjo nuo telefonų sistemų, jam netgi buvo pavykę gauti Prezidento R. Nixon telefono numerį, taip pat išmoko nulaužti sistemas norėdamas naudotis nemokamais telefoniniais skambučiais. Už savo žygdarbius J. Draper tapo žinomas kaip „telefonų maniakas‟ (angl. phone freak). Šis kompiuterinis įsilaužėlis susijęs su Steve Wozniak, „Apple‟ įkūrėju, sukūrė vieną pirmųjų teksto apdorojimo programų, kurią naudojo „Apple‟ ir „IBM‟. 1970 metais pakliuvo į kalėjimą dėl telefoninių sukčiavimų.

4. The Masters of Deception – „Apgaulės meistrai‟ buvo įsilaužėlių grupė, įsikūrusi Niujorke. Ši grupuotė 1980-aisiais pasižymėjo gausiais telefonų tinklų įsilaužimais į įvairių firmų ir vyriausybių telefonų tinklus. „Apgaulės meistrai‟ savo gyvavimo laikotarpiu buvo įsivėlę į „įsilaužėlių karą‟ su kita tos pačios sferos grupuote. Galiausiai 5 šios grupuotės nariai buvo apkaltinti įvairiais nusikaltimais, pasodinti į kalėjimą. Nors ir „Apgaulės meistrų‟ grupė iširo, tačiau jos istorija tapo daugelio straipsnių kronikomis, taip pat apie ją buvo rašomos knygos, pavyzdžiui, „Masters of Deception: The Gang That Ruled Cyberspace‟.

3. Matthew Bevan and Richard Pryce – nedaugelis įsilaužėlių gali pasigirti, jog beveik pradėjo karą, būtent tuo šis duetas buvo apkaltintas JAV vyriausybės. M. Bevan buvo žinomas kaip „Kuji‟, o R. Pryce – „Datastream Cowboy‟.  Šiedu įsilaužėliai buvo suimti už tai, jog bandė įsilaužti į Jungtinių Amerikos Valstijų karinę sistemą. M. Bevan ir R. Pryce kartu dirbo keletą mėnesių oro pajėgų bazėje, Niujorke, tuo metu jie įrengė slaptažodžių surinkimo programą, taip pradėdami savo įsilaužimų kelią į kitas valdžios sistemas. JAV pareigūnai nustatė, kad šis duetas galėjo infiltruotis į Šiaurės Korėjos sistemą, kaip tik tuo metu, kuomet vyko derybos tarp JAV ir Š. Korėjos dėl pastarosios šalies branduolinių ginklų programos. Kadangi įsilaužimas įvykdytas per nulaužtą JAV vyriausybės kompiuterį, tai galėjo būti traktuojama kaip karo veiksmai.

2. Jonathan James – dar nepasiekęs pilnametystės, šis įsilaužėlis jau buvo išgarsėjęs, tapdamas pirmuoju nepilnamečiu įsilaužėliu, nubaustu įkalinimu 6 mėnesiams. J. James buvo apkaltintas įsilaužimu į NASA ir Gynybos departamento kompiuterines sistemas. 2008-aisiais JAV vyriausybės agentai šio įsilaužėlio namuose atliko kratą, tai buvo tyrimo, vadinamo didžiausia tapatybės vagyste JAV istorijoje, dalis. J. James ir kiti įsilaužėliai buvo įtariami įsilaužimais į daugelį didžiųjų korporacijų sistemų ir informacijos vagystėmis. Šie įsilaužimai buvo traktuojami kaip dalis tapatybės ir kreditinių kortelių vagysčių, kurių vertė siekė keletą milijonų dolerių. Praėjus dviems savaitėms po reido, J. James nusižudė, palikdamas raštelį, kuriame teigė, kad yra nekaltas, tačiau tikėjo, kad dėl savo praeities žinomumo bus apkaltintas būtent jis, o ne tikrieji nusikaltėliai.

1. Albert „segvec‟ Gonzalez – 2009-aisiais jis prisipažino, jog įsilaužė į daugelio kompanijų kompiuterines sistemas, susijusias su vadinamuoju „TJX‟ tapatybės vagysčių žiedu. Grupuotė, kuriai priklausė ir A. Gonzalez pavogė 36 mln. kreditinių kortelių numerių iš „TJX‟, kuriai priklausjo „TJ Maxx‟ ir kitų didelių parduotuvių tinklas. Nors 70 procentų pavogtų kortelių buvo negaliojančios, tačiau bendrovė patyrė 170 mln. JAV dolerių nuostolių. Galiausiai A. Gonzalez buvo nuteistas 20 metų laisvės atėmimo bausme.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: