© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prekybos centrams jau pamažu dėliojantis kalėdinius papuošimus ir nenoromis mums pradedant niūniuoti Jingle Bells melodiją, pradedame svarstyti, jog galbūt šiais metais verta ištrūkti iš nusibodusios rutinos ir Naujuosius metus sutikti svetur.

Pasaulyje Naujųjų metų šventė viena svarbiausių švenčių, kuri siejama su linksmybėmis ir naujo gyvenimo pradžia. Lietuvoje Naujieji metai populiarumu tikriausiai nusileistų tik Kalėdoms, tačiau nerasime nei vieno, kuris vidurnaktį nepakeltų putojančio vyno taurės. Tad mūsų tikslas yra pasiūlyti jums Naujųjų metų sutikimo šventę perkelti nuo nusibodusios kasdienybės iki šokiruojančių kultūrinių skirtumų ar egzotikos, kurią siūlo daugelis pasaulio šalių.

1. Madeira, Portugalija

Madeira viena gražiausių ir įspūdingiausių salų priklausančių Portugalijai. Turistų ji nėra taip išmaišyta, kaip Sicilija ar Maljorka, tačiau nei kiek nenusileidžia joms savo žavesiu. Sala pasižymi itin puikiu vynu, nepakartojamu gamtovaizdžiu ir įspūdingu naujųjų metų šventimu.
2006 metais Madeira pateko į Gineso rekordų knygą dėl didžiausių naujametinių fejerverkų pasaulyje. Įspūdingiausia šį reginį stebėti jūroje į kurią plukdo vietiniai, bei turizmo įstaigos. Tai nepakartojamas reginys, kuris nutvieskia dangų ir atima žadą. Salos gyventojai bei turistai švenčia visą naktį pasitelkdami vietines tradicijas, kaip Portugalams būdingą tradiciją – su kiekvienu valandos dūžiu suvalgyti po vynuogių kekę ir sugalvoti po norą: dvylika dūžių – dvylika išsipildymų kiekvieną Naujųjų metų mėnesį.

2. Chiang Mai, Tailandas

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Išsiilgusiems egzotikos ir šilumos Tailandas būtent tai ko reikia. Chiang Mai, tai kultūriniu aspektu svarbiausias miestas šiauriniame Tailande, kurį supa kalnai ir Ping upė. Tai miestas, kuriame gausu ir istorinių įžymybių ir modernios architektūros, tai vieta, kur sau vietą ras ir turtuolis ir piniginę bijantis praverti studentas.

Tailandas švenčia naujuosius metus su trenksmu ir gausia maisto fiesta. Chiang Mai siūlo didžiausią naujųjų metų šventę visame šiauriniame Tailande. Gyva muzika, skanėstai, karnavalas ir be abejo šventinis fejerverkas, tai tik maža dalelė, ką Chiang Mai turi pasiūlyti.

3. Reikjavikas, Islandija

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Reikjavikas, tai Islandijos sostinė ir didžiausias šalies miestas. Nors gyventojų gausa ši šalis nepasižymi, bet kultūrinis gyvenimas yra puikiai išplėtotas. Nepaisant nedidelio gyventojų skaičiaus Reikjavikas turi pasiūlyti išskirtinę naujųjų metų šventę.

Trokštantiems fejerverkų ir trankios muzikos Reikjavike galbūt ne vieta, nors kaip ir kiekviena šalis tai turi. Naujųjų metų šventė Reikjavike traukia romantikus ir gamtos mylėtojus, kadangi tai puikiausias metas pasigėrėti šiaurės pašvaistės žavesiu. Tai gamtos fejerverkai, kurie sujaudins kiekvieną iki kaulų smegenų.

4. Las Vegas, JAV

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kas nėra girdėję apie kazino sostinę ir nuodėmių miestą Las Vegasą? Trokštantiems blizgučių, švieselių, kičo ir beprotybės – tai puiki vieta. Nors Las Vegas tai šventė ir šurmulys ištisus metus, Naujieji čia ypatingi.

Naujieji metai Las Vegas tai pramogų, koncertų, pasirodymų kalno viršūnė. Įspūdingiausia ką šis miestas turi pasiūlyti atsiskleidžia naujųjų metų naktį. Efektyviausia įsitaisyti ten kur galima matyti visą miestą, nes vaizdas iš tiesų kvapą gniaužiantis. Tai beprotiškiausia naktis beprotiškiausiame mieste.

5. Goa valstija, Indija

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Saulė, paplūdimys, gėrimai ir užkandžiai – nepanašu į naujųjų metų scenarijų? Patikėkite, jūs tą galite patirti. Įprausiems prie sniego senių ir kailinių siūlome alternatyvą – Goa paplūdimiai Indijoje, kur saulės spinduliai palepins jūsų nubalintą odą, o vandenynas primins, jog žiemą maudytis galima ne tik vonioje.

Su šokiais paplūdimyje ir kokteilių gurkšnojimu po palme, tuo turistus vilioja Indija naujiesiems metams. Vakarėliai ir fejerverkai, tik smulkmenos papildančios Goa pakrantės žavesį. Tai visiškai kitokia patirtis prie kurios esame įpratę, tai žiemos šventė, tik vietoj paltų esame pasidabinę maudymosi kostiumėliais, o vietoj šokių salės parketo, pėdas kutena šiltas smėliukas.

6. Viena, Austrija

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tiems, kas trokšta kiek artimesnių ir labiau priimtinų Naujųjų metų, Austrija kaip tik ta vieta. Kelionė neužtrunka ilgai, o ir klimato skirtumai labai nešokiruoja. Tačiau čia kiekvienas ras savo nišą, kurioje jausis gerai, kadangi Viena turi ką pasiūlyti kiekvieno skoniui.

Gruodžio 31-ąją Vienos senamiestis transformuojasi į didžiulę vakarėlių karalystę. Kiekviena kavinukė pasiūlys punšo ar kulinarinių skanėstų. Muzikos mėgėjai atras tai ko trokšta jų širdis – klasikinės muzikos koncertai, roko šėlionės, ar DJ pasirodymai nepaliks abejingų ir privers trepsėti net didžiausius bambeklius, o trokštantiems ramybės ir romantikos, puikiai tiks pasiplaukiojimas Danubės upe.

7. Tokijas, Japonija

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Technologijų, darbo jėgos, komiksų ir galybės kitų gėrybių sostine tituluojamas Tokijas vilioja turistus nepaisant metų laiko. Turėdamas daugiau kaip 12 milijonų gyventojų, Tokijas turi tikrai nemažai ką pasiūlyti nuotykių ištroškusiems turistams Naujųjų metų naktį.

Naujieji metai Tokijuje švenčiami tuo pat metu kaip ir Europoje, tad nusivilti neteks. Vidurnaktį visą miestą užlieja varpų skambesys iš budistų šventovių, skambantys lygiai 108 kartus, kurie simbolizuoja žmogaus nuodėmes, kuriomis reikia atsikratyti pradedant naujuosius metus. Nepaisant naktinių klubų programų, koncertų, fejerverkų ir dangaus žibintų, Tokijas per naujuosius metus siūlo ir itin tradicinius renginius, tokius kaip raudonųjų ir baltųjų komandų dainavimo konkursus. Tad nuobodžiauti tikrai neteks, reikia tik spėt viską pamatyt.

8. Maskva, Rusija

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Išsiilgusiems kontrastų ar nepakankamai žvarbios Lietuviškos žiemos siūlome aplankyti Naujųjų metų naktį sniege paskendusią Maskvą.

Nors žvarbūs orai mūsų negąsdina, visgi nusprendę sutikti naujuosius Maskvoje turėtumėte apsiginkluoti itin šiltais apdarais, kadangi retkarčiais temperatūra gali pasiekti ir -30, kas tenka pripažinti ir mums lietuviams pakankamai vėsu.

Naujųjų metų šventė Maskvoje – didelė šventė ir be abejo vyksta pačioje jos širdyje – Raudonojoje aikštėje, kurioje žmonių kiekis nei kiek nenusileidžia Niujorko Times aikštei. Šventės kulminacija – didžiuliai fejerverkai, kurie susiliedami su miesto šviesomis atima žadą. Prabangūs naktiniai klubai, restoranai Maskvoje ant kiekvieno kampo, tačiau reikia nepamiršti, jog jie kaip reikiant paplonins jūsų piniginę.

9. Keiptaunas, PAR

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tai pirmasis europiečių įkurtas miestas Pietų Afrikoje, kuris žymus savo „Stalo“ kalnu ir Gerosios Vilties kyšuliu. Nuo gruodžio mėnesio PAR prasideda vasaros sezonas, kurio metu yra šilta ir sausa, tad norintiems sutikti Naujuosius statant sniego senį ar besimėtant sniego gniūžtėms Keiptaunas ne vieta.

Naujieji metai Keiptaune kaip ir visur lydimi fejerverkų ir fanfarų, tačiau šis miestas turi pasiūlyti daug daugiau.Nuostabūs restoranai, kvapą gniaužiantys vaizdai nuo „Stalo“ kalno viršūnės, bei nesibaigianti šokių fiesta naktiniuose klubuose. Itin įdomus reginys laukia antrąją naujųjų metų dieną – „Minstrel“ karnavalas. Turintis gilias tradicijas ir siekiantis 19 amžiaus vidurį, kuomet sausio antroji diena buvo vienintelė vergų nedarbo diena ir jie ją švęsdavo pasipuošę, lydint trankios muzikos ir šelionių.

10. Dubajus, JAE

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dubajus tai aukso, pinigų, naftos miestas, kuriame galima rasti tiek prabangos, kiek niekur kitur nesame matę. Aukštas pragyvenimo lygis, absoliučiai nerealūs architektūriniai sprendimai ir palankus požiūris į kitatikius lėmė itin didelę imigraciją, atnešusią ir siautulingą Naujųjų metų šventę.
Dubajuje yra nesuskaičiuojama galybė linksmybių skirtų Naujųjų metų šventei. Viena įspūdingiausių – grandiozinis fejerverkas nuo Burj Khalifa bokšto, kuris kaip ir pridera JAE yra įspūdingiausias visame pasaulyje bei parengtas pagal specialią choreografiją. Dubajus nestokoja įspūdingų gamtos ir modernių pastatų gausybės, kurios itin pakeri naujųjų metų naktį. Pramogų taip pat šią naktį netrūksta – akrobatiniai pasirodymai, pasaulinio lygio DJ pasirodymai ar gyva muzika, tai tik lašas jūroje ką Dubajus turi parengęs Naujiesiems.

Tikėdami, jog Naujieji metai nėra eilinė diena kiekvieno lietuvio dienotvarkėje siūlome pasvarstyti ar nevertėtų pasidomėti galimybėmis sutikti naujuosius svetur. Jei ne, tai bent jau pasvajoti, juk svajonės nieko nekainuoja ir visgi jos turi savybę pildytis!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: