Kino filmo "The Counjuring" kadras

Siaubo filmai,  tai vienas populiariausių kino žanrų, kuris  atveria tikrą kraupių paslapčių skrynią.  Per pastaruosius šimtą metų, siaubo istorija pateikė mums įvairiausių košmarų pavyzdžių, pradedant nuo siaubingų padarų iki mistinių dvasių.

Naujoje siaubo eroje gausu  mistinių filmų apie vaiduoklius ir nelaimingas dvasias. Jei jau esi čia, vadinasi ieškai kažko, kas priverstų naktį nemiegoti ar miegoti su uždegtomis šviesomis. Ieškai gero siaubo filmo, kuris išties sukelia įtampa ir tikrą siaubą? Mes galime padėti.

1. Išvarymas (The Conjuring, 2013)

Šiuolaikiniams siaubo filmams sunku prilygti tokiems žanro šedevrams kaip „Rozmari kūdikis“ (Rosemary‘s Baby, 1968), „Egzorcistas“ (The Exorcist, 1973), „Lemties ženklas“ (The Omen, 1976) ar Stanley‘io Kubricko „Švytėjimui“ (The Shining, 1980). Bet visada būna išimčių ir viena jų tampa šių dienų siaubo genijus Jamesas Wanas. Šis režisierius su kiekvienu savo filmu sugeba vis labiau šokiruoti publiką. Reikia pripažinti, jog šis kino kūrėjas žino puikų gąsdinimo receptą. Režisierius pristatė vieną baisiausių amerikiečių siaubo filmą, po kurio žmonės išeidavo išbalę. Tris dešimtmečius nebuvo tokio siaubo filmo kaip „Išvarymas“. Šis filmas liaupsinamas visame pasaulyje ir, teigiama, tikrai vertas dėmesio. Tai, visame pasaulyje garsių paranormalių reiškinių tyrinėtojų Edo ir Loreinos Vorenų, tikru, išaiškintu apsėdimo atveju paremtas siaubo filmas. Piktosioms dvasioms ėmus terorizuoti nuošaliame ūkyje gyvenančią šeimą, į pagalbą pasikviečiami paranormalių reiškinių specialistai Vorenai. Stoję į kovą su galingu demonu, Vorenai suvokia, jog tai pats baisiausias jų tirtas atvejis.Tačiau ar gali viskas būti taip paprasta?

2. Grėsmingas (Sinister, 2012)

Režisierius Scott‘as Derrickson‘as sugrįžta su nauja siaubo juosta ne silpnų nervų žiūrovams. Elisonas Osbornas (jį vaidina Ethan‘as Hawke‘as) yra detektyvų rašytojas, besispecializuojantis realiai įvykdytų nusikaltimų suliteratūrinime. Išgirdęs istoriją apie nuošaliame name tragiškai gyvenimą baigusią keturių asmenų šeimą, Elisonas nusprendžia, kad tai bus puiki medžiaga kitam jo romanui. Siekdamas kuo labiau įsijausti į tragedijos veikėjų išgyvenimus, rašytojas su savo šeima (žmona, dukra ir sūnumi) persikelia į namą, kuriame ir įvyko nelaimė. Tačiau jo šeima to nežino. Jis bando daugiau sužinoti apie čia įvykdytus nusikaltimus, kad parašytų naują knygą, atgaivinsiančią jo žlungančią karjerą. Vykdydamas tyrimą, Elisonas peržiūri name atrastą namų vaizdo įrašų kolekciją ir visuose įrašuose pastebi tą pačią kraupią figūrą. Nuo tada jo šeimos gyvenimas virsta tikru pragaru.

3. Okulus (Oculus, 2014)

„Paranormalių reiškinių“, „Tūnąs tamsoje“ ir „Išvarymo“ kūrėjai vėl sujungia jėgas ir žiūrovams pristato ne ką prastesnį kino iššūkį nei paminėti siaubo žanro hitai. Šiame filme galima rasti ne tik kvapą gniaužančių ir širdį stingdančių įtampos kupinų scenų, tačiau ir protingai papasakotą istoriją su gana gilia mintimi, kuri neduos ramybės iki pat juostos finalinių titrų. Tai nenuspėjamas filmas, kurio metu bus galima patirti tiek baimę, tiek nuostabą, tiek malonumą nuo meistriškai pristatytos siužetinės linijos ir nebanalios scenaristų idėjos. Okulus (lot. Oculus) išvertus pažodžiui reiškia akį, tačiau atsižvelgiant į ganėtinai gilią filmo mintį, šis pavadinimas metaforiškai simbolizuoja sielos veidrodžio atspindį, todėl juostoje dominuojantis senovinis veidrodis taip stipriai paveikia pagrindinių personažų likimus. Praradę savo tėvus vaikystėje, Timas  ir Kailė pasuko skirtingais gyvenimo keliais, tačiau brolis ir sesuo vėl susitinka. Kailė nori įrodyti Timui, kad tą naktį, kai įvyko tragedija dėl visko buvo kaltas padaras, gyvenantis senoviniame veidrodyje.

4. Šėtono belaukiant (Devils‘s Due, 2014)

Romantiškos vestuvės, saldus medaus mėnuo ir džiaugsminga žinia, kad laimingų jaunavedžių meilę po devynių mėnesių vainikuos kūdikis. Skamba it graži ir jausminga meilės istorija… Tik ne šį kartą. Gyliau įkvėpkite – į kino teatrus atkeliauja šiurpiausias Valentino dienos siaubo filmas „Šėtono belaukiant“. Filmas įkvėptas nemaria kino klasika tapusios režisieriaus Romano Polanskio juostos „Rozmari kūdikis“. Tai pripažino patys naujojo siaubo filmo kūrėjai. „Nors panašių detalių nemažai, šis filmas bus kitoks. Priešingai nei R. Polanksio filme, norėjome, kad žiūrovas nebūtų paliktas tamsoje ir nuo pat pradžių nujaustų, kas vyksta ir, kad tai, kas auga tos moters kūne yra labai baisu ir pavojinga, – pasakojo įtampą ir siaubą kurstančio filmo „Šėtono belaukiant“ kūrėjai. – Buvo labai įdomu žiūrėti „Rozmari kūdikį“ ir skolintis siužeto detales, kurios tiktų mūsų versijai. Siaubo filmų žiūrovai neliks nuvilti.“

5. Moteris juodais drabužiais (The woman in black, 2012)

Londono advokatas Arthuras Kippsas dar vis sielvartauja dėl savo mylimos žmonos Stellos mirties, kuri įvyko prieš keturis metus jai gimdant sūnelį Josephą. Tai vis dar neigiamai įtakoja jo darbą, todėl jo viršininkas suteikia Arthurui paskutinį šansą išsaugoti savo darbą, duodamas užduotį keliauti į nuošalų Cryphin Giffordo miestelį bei ištirti Eel Marsh namo dokumentų, priklausančių neseniai mirusiai poniai Drablow. Atvykęs Arthuras sutinka advokatą Jerome’ą, kuris pataria šiam vykti atgal namo. Tačiau Arthuras apsilanko izoliuotame dvare ir netrukus sužino, jog Eel Marshe siautėja kerštingas juodai apsirengusios moters vaiduoklis.

Spjaunu ant tavo kapo 2 (I Spit On Your Grave 2, 2013)

Jauna mergina vardu Keitė dirba foto modeliu. Vieną dieną ji nuvyksta į naują foto studiją tikėdamasi gauti modelio darbą. Tačiau jai pasiūloma fotografuotis nuogai, todėl mergina nepriima šio pasiūlymo. Po kiek laiko merginos ramus gyvenimas apsiverčia aukštyn kojom. Į jos namus įsibrauna vienas iš foto studijoje dirbusių vyrų ir ją išprievartauja bei nužudo jos kaimyną. Vėliau jinai apsvaiginama narkotikais ir nuvežama iš Niujorko į Bulgariją. Keitė įkalinama ir kankinama tamsiame namo rūsyje. Netikėtai jai pavyksta išsigelbėti nuo savo žiaurių kankintojų. Dabar jinai imasi keršto ir pradeda medžioti ją kankinusius vyrus.

7. Tūnąs tamsoje 2 (Insidious 2, 2013)

Kultinio „Pjūklo” mechanikai – režisierius Jamesas Wanas ir scenaristas Leigh Whannellis – peršoko į naują baimės atrakcioną. Juostos „Tūnąs tamsoje 2“ autoriai gan išradingai nusprendė mus iš pradžių pavedžioti už nosies. Filmas įsivažiuoja lėtai ir iš pradžių ima žiovulys, tačiau vėliau situacija pasikeičia ir siužeto posūkiai įtraukia. Protarpiais kūnas iš tiesų nueina pagaugais. 2011 m. pavasarį vos 1,5 mln. JAV dolerių kainavusi pirmoji siaubo trilerio „Tūnąs tamsoje” dalis pardavė bilietų už 54 mln. JAV dolerių, Lietuvoje išgąsdino 6,2 tūkst. žiūrovų ir sugrįžta su intriguojančiu tęsiniu, prasidedančiu nuo to paties momento, kuriuo pirmoje dalyje baigėsi ši tamsos šešėliuose tūnančių siaubūnų medžioklė. Džošo ir Renai Lambertų šeimos kova su antgamtinėmis jėgomis dar toli gražu nebaigta. Nors iš komos pabudęs jų sūnus Daltonas grįžta į šeimos gyvenimą, Lambertai jaučia, kad jis tarsi nėra tas pats vaikas.

Štai tokie patys naujausi ir daugiausia dėmesio sulaukę naujo tūkstantmečio siaubo filmai, kurie šiurpina, prikausto prie ekranų. Tikėkimės, jog kasmet sulauksime vis geresnių ir tikroviškesnių kino juostų, kurios dar labiau įtrauktų į mistikos ir košmarų pasaulį.

Taip pat skaitykite: Top 10 visų laikų geriausių siaubo filmų 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: