Serialo "Orange is the New Black" kadras

Moterų kalėjimas, meilės išsiilgusios ir viena tarp kitos jos ieškančios nuteistosios, atrodo tarsi pigaus erotinio filmo scenarijus? Sakote jog  serialo apie moterų kalėjimą jau tikrai nežiūrėsite? Na gerai, pasvarstykime.

Visų pirma, „Orange is the New Black“ tai nėra už grotų sutupdytų „pupyčių“ realybės šou, tai kiek keistas, tačiau šmaikštus ir jausmingas serialas, kuris pristato kiek neįprastą televizijos ekranams moterų kalėjimo portretą su pikantiška moteriškos meilės gaida.

Visų antra, jei jūs įsivaizduojate legendinį OZ‘ą, tik moterų kalėjime, jums derėtų čia ir sustoti. Viskas kiek subtiliau, fizinės agresijos čia reikia itin gerai paieškoti, tačiau kitokio žiaurumo  ar psichologinio spaudimo yra per akis. Juolab čia kaip ir visur vyrauja savos taisyklės, o jų nesilaikantiems skaudžios pasekmės.

Serialo siužetas

Ji buvo laiminga, laisve ir meile besidžiaugianti mergina, kol viena diena tapo lemtinga. Bjaurios praeities šmėklos, kvailos jaunystės klaidos prisikėlė iš numirusių ir sujaukė idealų jos gyvenimą. Penkiolika mėnesių už grotų, toks teismo verdiktas pasitiko, jau jaunystės išdaigas pamiršusią Piper, kurią nuo šiol „naujuose namuose“ vadins tiesiog Chapman.

Pasiųsta atlikti bausmės į Litchfield‘o pataisos namus dėl prieš dešimtmetį atlikto nusikaltimo pagrindinė serialo herojė susiduria ne tik su adaptacijos ar patyčių problema. Ją čia pasitinka badas, persekiojimas ir seksualinis priekabiavimas. Įviliota į nešvarius savo buvusios merginos darbelius, Piper  dabar turi atlikti bausmę šaltoje ir neviltį varančioje kalėjimo kameroje.

Serialo “Orange is the New Black” kadras

Apie ką?

Serialas „Orange is the New Black“ remiasi tokio paties pavadinimo Piper Kerman atsiminimų knyga. Kaip ir serialo herojės taip ir knygos autorės biografijos praktiškai identiškos. Kerman yra kilusi iš pasiturinčios daktarų, teisininkų šeimos, tačiau pati save apibūdina kaip protestantę, kuri dėl savo karšto būdo buvo pasiųsta atlikti bausmės į moterų kalėjimą dėl pinigų plovimo ir narkotikų gabenimo. Ir nors paklausta ar Piper Chapman veikėja atspindi ją pačią, autorė teigia, jog ji nėra visiškas jos klonas, tačiau panašumų begalės, kaip ir patirtų išgyvenimų.

„Aš buvau labai išsigandusi, tačiau žinai… Šešerius metus aš gyvenau po padidinamuoju federalinės vyriausybės stiklu. Aš buvau apkaltinta 1998 metais ir iki pat 2004 metų gyvenau laisvėje. Metai iš metų mane kamavo toks keistas nematomo pavadėlio jausmas ir aš žinojau, jog man teks vykti į kalėjimą, tik nežinojau kada. Taigi patekti ten bijojau labai, tačiau tuo pačiu ir norėjau jog viskas kuo greičiau baigtųsi. „Piper Kerman

Už serialo kūrimą atsakinga septynis kartus nuominuota Emmy apdovanojimams, serialo „Weeds“ kūrėja Jenji Kohan. Ji pasirinko kiek kitokį formatą ir į skaudžią moterų kalėjimo kasdienybę ji įpūtė šmaikštaus humoro gūsį. Taip pat seriale yra dar viena netikėta detalė, serialo kūrėja nutarė į kalėjimo gyvenimą įvesti ir kalinių prisiminimus, kur jie kaip ji teigia, turėtų galimybę pasigrožėti mėlynu dangumi ar apsirengti laisviems žmonėms būdingais drabužiais.

Serialas išleistas sparčiai populiarėjančio internetinio transliuotojo Netflix, kuris kaip ir prieš tai buvusių serialų „House of Cards“, bei „Arrested Development“ serijas išleido vienu metu, taip sudarydamas galimybę nekantriam žiūrovui serialą peržiūrėti vienu prisėdimu. „Orange is the New Black“ tapo daugiausiai peržiūrų sulaukusiu Netflix transliuotojo serialu.

Serialo “Orange is the New Black” kadras

Veikėjų paveikslas

Veikėjai, tai serialo pažiba ir verti nuoširdžiausios pagarbos. Serialo kūrėja itin pasistengė formuojant ne vien pagrindinės veikėjos paveikslą, bet iš peties padirbėjo ir prie jos likimo draugių. Šviesiaplaukė Chapman pristatoma aktorėsTaylor Schilling yra biseksuali, nuteista 15 mėnesių kalėti mergina už dešimties metų senumo nusikaltimą. Jai tenka sunki našta : kalėjime ji sutinka savo buvusiąją merginą, kuri ir yra pagrindinė jos atsiradimo kalėjime priežastis bei išlaikyti santykius su savo sužadėtiniu, kuris liko laisvėje pasiryžęs jos laukti. Aktorė Schilling iki šiol pasirodė tik keliuose kino ir televizijos projektuose, tačiau jos vaidyba yra įtikinama ir puikiai perteikia naivios, kiek išlepusios merginos portretą.

Alex (Laura Prepon), didžiausia Piper priešė ir jos buvusi mergina. Savo pasirodymu įneša tikrą pragarą jau ir taip liepsnojančioje Chapman galvoje. Kieta ir šalta, narkotikų kartelio atstovė Alex yra tokia įtikinama jog sutikę ją gatvėje net nemąstydami apeitume ratu. Transeksualė Sofija (Laverne Cox)atsakinga už kalėjimo merginų šukuosenas, ar virėja Red (Kate Mulgrew), kuriai paklūsta visos, bei kitos bausmės kelio bendražygės yra itin charizmatiškos ir nepakartojamos, turinčios savo išskirtinius bruožus, kuriuos sunku supainioti. Jasson‘as Biggs‘as „Amerikietiškojo pyrago“ žvaigždė, seriale jis Piper sužadėtinis. Čia jis kaip ir visur drovus, mielas it pliušinis meškutis, kuris nepaisydamas savo sužadėtinės praeities pasiryžęs jos laukti išskėstomis rankomis.

Serialo elementai

Serialas susilaukė itin palankaus kritikų ir žiūrovų vertinimo. Televizijos kritikas Hank‘as Steuver‘is apie serialą atsiliepė „Itin kruopščiame ir didingame naujame seriale kalėjimas vis dar vaizduojamas kaip gili duobė, tačiau jis taip pat yra kupinas ir tikrų emocijų bei istorijų. Jos visos spalvingos, visos kitokios, tačiau yra išleidžiamos į tokį gyvenimą kuriame kramtomosios gumos priklijavimas gali būti arba romantikos išraiška arba mirties nuosprendis.“

Nepriekaištingi dialogai, veikėjų bendravimas ir puikus aktorinis darbas tik įrodo nepriekaištingą serialo kūrėjų darbą. Veikėjų praeities istorijos pagyvina kiek niūrią serialo atmosferą ir leidžia įkvėpti laisvo gyvenimo oro.

Verdiktas 9/10

Serialas puikiai ir kruopščiai apgalvotas, kiekviena detalė nušlifuota ir žėri ir auksas pelenuose. Jei jums nesvetimas subtilus humoras, kurį perveria skaudūs išgyvenimai, šis serialas tikrai bus puikus kompanionas lydintis jus ilgais žiemos vakarais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: