Asmeninio archyvo nuotr.

Ray (Rimvydas) Bartkus – išskirtinis lietuvių menininkas, gyvenantis ir kuriantis JAV. Šiuolaikinio meno kūrėjas savo darbais garsina Lietuvą visame pasaulyje. Jis tapo ir kuria iliustracijas garsiausiams JAV leidiniams tokiems kaip „Wall Street journal“, „Time“, „The Los Angeles Times“, „The New York Times“ ir kitiems. Dailininko darbai eksponuojami įvairiuose pasaulio kampeliuose.

Ray Bartkus gimė (1961 m.) ir augo Lietuvoje, Vilniuje. Gimtajame mieste baigė grafikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, kūrė litografijas, ofortus, piešinius, ir dalyvavo įvairiose parodose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Vienas JAV universitetų, susidomėjęs menininko darbais, pasikvietė svečią surengti darbų parodą. Taigi, ilgai nelaukęs, Ray Bartkus 1991 m. su šeima iškeliavo į Niujorką, ten ir pasiliko.

Niujorkas Ray Bartkui tapo sėkmės garantu. Šis miestas talentingam menininkui suteikė galimybę, parodyti savo darbų unikalumą ir išgarsinti vardą įvairiose pasaulio šalyse. Pirmieji, suteikę progą atsiskleisti – laikraštis „The New York Times“, vėliau R. Bartkaus darbai puikavosi daugelyje prestižinių JAV laikraščių puslapiuose. Jo darbų galima rasti ir Lietuvos Dailės muziejuje, Vilniaus universiteto grafikos kolekcijoje, Nacionalinėje portretų galerijoje (Vašingtone), privačiose kolekcijose Lietuvoje, JAV, Prancūzijoje, Kanadoje ir kitur.

Tarp menininko darbų: iliustracijos Francis Fukuyama, Salman Rushdie ir Margaret Atwood bestseleriuose, Tymo turguje Vilniuje duonos kepaluose išpjaustyti fisofų Immanuelio Kanto, Sokrato ir Giordano bruno portretai, Klaipėdos uostui kurti pašto ženklai, vieno dolerio banknoto ir milijono dolerių čekių kastotės ir kt. Išskirtinis darbas Lietuvai – 50 litų banknotas, tai taip pat R. Bartkaus kūryba.

Pernai metais, R. Bartkus atidarė savo darbų parodas Vilniuje (paroda „Tapybos pabaiga“) ir Marijampolėje, kurioje net penkiolika metų brandintus darbus, demonstravo apleistame cukraus fabrike. Menininkui patinka originalios ir įdomios erdvės, pasak jo, taip kur kas geriau atskleidžiamos kūrinių idėjos. Įspūdingi paveikslai ir iliustracijos, primena tikras nuotraukas, tik iš arčiau priėjus galima pamatyti, kad tai tikrų tikriausi dailininko potėpiai. Tad visai nenuostabu, jog darbų ekspozicijoms, pasirenkamos ypatingos vietos.

R. Bartkus kiekvienais metais į Lietuvą atveža naujus savo kūrinius ir originalias įdėjas. Šių metų birželio mėnesį menininkas žada atvykti į Marijampolę su garsiais kūrėjais iš Niujorko ir Londono. Čia surengs parodą „Marijampolė, Niujorkas, Londonas: idėjų migracija“, skirtą paminėti Tarptautinei architektų dienai.

Menininkas buvo įvertintas „Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2012“ kaip vienas šviesių Lietuvos protų. Apdovanotas už sėkmingą veiklą meno ir kultūros srityse, R. Bartkus toliau garsina Lietuvą ir savo kūryba dalinasi vis kituose pasaulio erdvėse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: