Filmo „Numirėlių aušra“ kadras

Skaičiuojant likusias dienas iki jaunimo tarpe pamėgto Helovino nutarėme pateikti Top 10 filmų skirtų šiai šventei.

Šį Top’ą skiriame tiems, kurie nuspręs Helovino naktį šiurpintis namie ir tirtėdami po antklodėmis  žvelgs į žydruosius televizoriaus ekranus. Nors ir Helovinas mums siejasi su tokiomis kino legendomis, kaip “Helovinas” ar “Košmaras guobų gatvėje”, šį kartą pateikiame “šviežesnius” siaubo kūrinius, kurie galbūt praslydo jums pro akis, ar netikėtai tapo pamiršti. Tad su drebančiomis rankomis, kojomis ir širdimis pristatome Top’ą, kuris Helovino naktį pavers ilgu, nesibaigiančiu košmaru.

1. „Numirėlių aušra“ („Dawn of the Dead“;2004)

Apokalipsė ir zombiai, kas gali būti labiau Heloviniško? Tai režisieriaus Zack‘o Snyder‘io debiutinis darbas, kuris yra 1978 metų filmo perdirbinys.

Filmo pagrindinė idėja – nedidelės grupelės mėginimas išgyventi zombių apsuptame prekybos centre.  Viskas prasideda nuo to, kai sesele dirbanti Ana grįžta po ilgos pamainos namo. Ji su savo vyru praleidžia įspėjamuosius pranešimus, kuriuos transliuoja televizija, nes yra užsiėmę meile duše. Kitą rytą jų kaimynė mergaitė Vivian įeina į miegamąjį ir įkanda Anos vyrui, palikdama didžiulę žaizdą ir daug klausimų Anos galvoje.

Vėliau filmas nestokoja iššūkių, siaubų, baimės ir išgyvenimų. Filmas susilaukė didelės komercinės sėkmės ir kritikų palankumo. Kaip teigia vienas iš jų „Tai žiaurus ir didelei nuostabai – puikus George‘o Romero perdirbinys, kuris puikiai pateikia seną istoriją su naujais ir savitais elementais.“Bloody Disgusting internetinis siaubo filmų portalas „Numirėlių aušrą“ įtraukė į baisiausių dešimtmečio filmų Top 20.

2. „Nusileidimas“ („The Descent“;2005)

Klaustrofobija ir pabaisos – siaubo ir šoko terapija garantuota.

Vyrai neretai juokauja, jog kai susirenka žmonos draugės, reik kuo greičiau lėkti iš namų, nes tikrai gero nelauk. Šį kartą yra panašiai – šešios draugės susiruošia  į jų pamėgtą urvų „nardymo“ kelionę, išsiilgusios adrenalino ir norinčios pabėgt nuo savo problemų jos susitinka užkariauti požemių pasaulio.  Nuo pat pradžių sukuriama nuotaika, kad atsitiks kažkas negero, tačiau joms įstrigus urve lengviau atsikvėpti negalime, nes po kurio laiko paaiškėja jog tai nėra didžiausia jų problema.

Įtampa lydi viso filmo metu, tamsa ir purvas nuolatiniai palydovai . Pikantiškų detalių prideda ir pačių merginų asmenybės, saugančias dideles paslaptis. Filmo pabaiga taip pat nenuspėjama kaip ir jo pradžia. Tai nėra vien šlykštumų pripumpuotas siaubas, tai filmas, kuris dar ilgai primins nekišti nosies ten kur nereikia.

3. „Namas girios glūdumoj“ („The Cabin in the Woods“;2012)

Penki draugai susiruošia stovyklauti namelyje girios glūdumoj, jiems atvykus pradeda dėtis keisti dalykai. Manote žinote kas vyks toliau? Klystate „Namas girios glūdumoj“ tai kitoks siaubo filmo scenarijus. Jis aplamai kitoks nei iki šiol visi matyti siaubo filmai. Jis pateikia satyrinį požiūrį į nusistovėjusį siaubo filmų šabloną ir atskleidžia nusibodusius jų formatus.

Ar jis baisus? Ir taip ir ne. Visų pirma, jis atitinka visus siaubo filmų standartus – įtampa, žiaurumas, šokas ir taip toliau, visų antra jis atskleidžia daug daugiau – tai filmas apie siaubo filmus. Atrodo beprotybė? Pažiūrėkite ir įsitikinsite patys, juk Helovino naktį leidžiama viskas!

4. „Išvarymas“ („The Conjuring“; 2013)

Namas su skaudžia praeitim, dvasios ir nepaaiškinami dalykai – „Išvarymas“ būtent apie tai.

James Wan režisierius, kuris mums yra padovanojęs tokias siaubo įžymybes kaip „Pjūklas“(„Saw“) ir „Tųnąs tamsoje“ („Insidious“), pristato dar vieną siaubo kūrinį „Išvarymas“. Tai filmas apie paranormalių reiškinių tyrėjus Ed‘ą (Patric Wilson)ir Lorraine (Vera Faminga) Warren‘us, kurie susiduria su sunkiausia iki šiol turėta apsėsto namo studija Perron‘ų namuose.

Tai įtraukiantis ir įdomus senos idėjos pateikimas. Filmas puikiai nufilmuotas, o garso takelis kelia šiurpą nuo pirmųjų akordų. Baimės ir šoktelėjimų čia nepagailėta, tačiau ir pati istorija puikiai pateikta ir įdomiai išplėtota. Kiekvienas veikėjas yra savitas, kiekviena scena puikiai apgalvota. Tai tarsi nauja „Poltergeistas“ versija, kuri tikrai nėra nuobodi.

5. „Velnio atstumtieji“ („The Devil‘s rejects“; 2005)

Tai sunkiojo roko atlikėjo Rob Zombie antrasis režisūrinis darbas, kuriame vyrauja siaubai ir baubai.

„Velnio atstumtieji“ yra pirmojo filmo „1000 Negyvėlių Namas“ tęsinys. Antrąjį  pasirinkome, kadangi pirmasis nebuvo itin sėkmingas ir patrauklus. „Velnio Atstumtieji“ , tai pasakojimas apie trijų asmenų grupelę, kuri slapstosi nuo jų ieškančių pareigūnų. Tai juosta kurioje pilna kraujų, šlykštybių ir baisybių, kur silpnų nervų žiūrovus gali išvesti iš pusiausvyros.

Nors didžiulių kritikų liaupsių šis filmas nesusilaukė, jis puikiai atspindi Helovinišką nuotaiką, kur šlykštybių mugė turi teisę būti pirmajame plane. Stephen‘as King‘as apie šį filmą pasakė – „Nors ir socialinės vertės šis filmas neturi, tai puikus 70-ųjų paveikslas su beskonybės švytėjimu, tai tikriausiai yra tai ką norėjo parodyti Quentin‘as Tarantino kurdamas kvailas „Kill Bill“ scenas.“

6. „Mama“ („Mama“;2013)

Daugeliui mama, tai švelnumo ir meilės simbolis, tačiau mamos juk nepasirinksi, kad ir kokia ji bebūtų.

Andrés Muschietti tai daugeliui nežinomas argentiniečių režisierius, kurio darbai iki šiol nebuvo pasiekę didžiųjų ekranų. Dėka visiems žinomo kino grando Guillermo del Toro Muschieti turėjo galimybę pastatyti palankiai kritikų įvertintą ir šiurpulį keliantį filmą, kurio akiratyje dvi mažos mergaitės penkis metus gyvenančios apleistoje miško trobelėje, kartu su kažkuo ką vadina Mama.

Šis filmas tai mamos ir dukters santykis kitokiu požiūriu. Tai tarsi šiurpus pasivažinėjimas amerikietiškais kalneliais, kurie išlaiko įtampą viso filmo metu. „Mamoje“ mes turime galimybę patirti visus iki šiol siaubo filmuose matytus akcentus : tamsius  koridorius, pabaisas, keistus šešėlius ir netikėtus pasirodymus, tačiau tai yra šiuolaikiškas ir nenuobodus siaubo filmas, kuris nenustebins jūsų ypatingu scenarijumi, tačiau tikrai pajusite kaip šiurpsta jūsų oda.

7. „Pokštas ar saldainis“ („Trick r‘ Treat“;2007)

Koks Helovinas be pokšto ir saldainio? Juolab kai tai vainikuoja siaubas ir košmaras.

„Pokštas ar saldainis“, tai režisieriaus Michael‘o Dougherty darbas, kuris pelnytai gali būti vadinamas šiuolaikiniu Helovino karaliumi. Kaip jau supratote šis filmas yra būtent apie šią šventę, kuriai ir dedikuojamas šis Top‘as.  Tai filmas kurį sudaro keturios skirtingos baisios istorijos.  Vienintelis bendras bruožas, kuris sieja jas visas , tai Semas, paslaptingas pokšto ar saldainio „prašytojas“, kuris pasidabinęs oranžine pižama ir bulvių maišu ant galvos aplanko tuos, kurie sulaužo Helovino tradicijas.

Nors ir šio filmo žanras yra siaubo komedija, jis puikiai atspindi Helovino nuotaiką ir tikrų tikriausiai šiurpina žiūrovą. Tai siaubingai kruvinos istorijos, kurios nepaliks abejingų.

8. „Paranormalūs reiškiniai“ („Paranormal Activity“;2007)

Kiekvienas esame nekartą išsigandę naktį išgirdus keistą garsą namuose, ar netikėtai nukritus paveikslui , tačiau ar kada esate pagalvoję, jog galbūt jūs namie ne vieni?

„Paranormalūs reiškiniai“ įsiveržė į kino pasaulį pakankamai netikėtai, tačiau labai greitai užkariavo siaubo mėgėjų širdis. Nufilmuotas naudojant tokią pačią techniką, kurią matėme „Bleiro raganoje“, filmo kūrėjai pateikia jaunos poros istoriją, kurių namuose pradeda dėtis nepaaiškinami dalykai. Norėdami išsiaiškinti, kas vyksta, jie nutaria visą laiką filmuoti kas dedasi aplink juos.

Šis filmas pakankamai populiarus ir po jo pasirodymo buvo sukurti keturi tęsiniai, tačiau tokios sėkmės kaip pirmasis, jie nesulaukė. Patirtis žiūrint šį filmą nepakartojama. Baimės gniaužtai taip įtraukia, jog net filmui pasibaigus, pasidaro nejauku būti namuose. Šis filmas paprastas, be jokių specialiųjų efektų ar ypatingų aktorių, tačiau tikrai yra baisus. Filmų kritikas Roger‘is Ebert‘as apie filmą sakė : „Jis puikiai perteikia, vieną iš mano mėgstamiausių elementų – tylą  ir laukimą, kurie gali būti žymiai labiau įtraukiantys, nei veiksmo prisodrintos skerdynės. Ilgą laiką, čia iš tiesų nieko nevyksta, tačiau jums tikrai nebus nuobodu“.

9. „Pagieža“ („Ju-on: The Grudge“;2002)

Tai japoniškoji versija itin populiaraus amerikietiškojo perdirbinio „The Grudge“. Kodėl pasirinkome japonišką versiją? Labai paprasta – japonai tikri siaubo profesionalai. Nors ir amerikietiškoji versija baimės nestokoja, ši versija yra tikra siaubo kalvė.

Tai istorija apie prakeiktą namą, kurį saugo šeimos, kurią gaubia tragiška mirtis, vaiduokliai. Tai šešių veikėjų patirtis susiduriant su tvyrančiu blogiu ir kovojant prieš jį. Neįtikėtinai tamsi, šiurpinančiai baisi istorija, kuri Helovino naktį nepaliks vietos gėlytėm ir romantikai.

Tai sumaniai parašytas, profesionaliai pastatytas ir labai baisus kūrinys, kuris patenkins kiekvieno norą šiurpiai praleisti vakarą.

 10. „Įsileisk mane“ („Let the Right One In“; 2008)

Romantinis siaubo filmas? Atrodytų kvailokai, tačiau švedų režisierius Tomas Alfredson‘as bando šį mitą paneigti pristatydamas didelio pasisekimo susilaukusį filmą „Įsileisk mane“.

Filme pasakojama nepritampančio 12-mečio berniuko Oskaro gyvenimo istorija, kur jis sutinka keistą mergaitę Eli, kuri yra juodų it derva plaukų ir nepaprastai stipri. Tuo metu, kai Eli atsiranda jo gyvenime, apylinkėse daugėja keistomis aplinkybėmis žuvusių žmonių, tad Oskarui kyla abejonių dėl to kas Eli yra iš tiesų.

„Įsileisk mane“ tai kitoks ir įtraukiantis filmas, kuriame siaubo tikrai ne mažiau nei jausmų. Tai filmas, už kurio šiurpo slepiasi ir žmogiškumo istorija.

Helovinas jau ne už kalnų, tad metas pradėti skaptuoti moliūgus bei kabinti voratinklius ant lubų. Tikimės, jog šis Top 10 jums pagelbės jei nuspręsite likti namuose ir norėsite įsijausti į šventės dvasią. Tad kuo nuoširdžiausiai linkime šiurpaus ir įsimintino Helovino su šia šiurpia siaubo, filmų kolekcija!

Taip pat skaitykite: 7 šiuolaikiniai siaubo filmai, kurie neleis jums užmigti

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: