Stambulas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį pradedanti oficialų vizitą Turkijoje, sako, kad šaliai tai svarbus įvykis, nes Turkija kaip NATO narė priima svarbius regionui sprendimus, ji taip pat svarbi kaip prekybos partnerė.

“Lietuvai tai svarbu (vizitas – BNS), nes ši šalis yra NATO narė, kuri taip pat dalyvauja, priimant saugumo sprendimus mūsų regione, yra pati dalyvavusi oro policijos misijoje bei ekonominio bendradarbiavimo reikšmė”, – LRT radijui sakė prezidentė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, Turkija yra svarbi verslo partnerė, nes vien tik pirmąjį pusmetį eksportas į šią šalį padidėjo trečdaliu, todėl prezidentė žada padėti verslui ieškoti naujų rinkų ir įsitvirtinti Turkijoje, nes potencialas – didžiulis.

Pagrindinis vizito tikslas – stiprinti šalių politinį, ekonominį, kultūrinį bendradarbiavimą ir ieškoti naujų galimybių paskatinti abipusę prekybą, pranešė Prezidentūra.

Lietuvos vadovė susitiks su šios šalies prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu), atidarys Lietuvos ir Turkijos verslo forumą. Prezidentę lydi 22 verslininkų delegacija iš Lietuvos – maisto pramonės, paslaugų verslo, transporto sektoriaus, biotechnologijų, lazerių gamybos atstovai.

“Turkija yra svarbi Lietuvos ekonominė partnerė. Lietuvą ir Turkiją sieja prekybos, investicijų, transporto ir turizmo ryšiai. Per ketverius metus prekyba su šia šalimi išaugo 40 procentų”, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Vizito metu ūkio ministras Evaldas Gustas ir Turkijos ekonomikos ministras Nihatas Zeybekcis (Nihatas Zeibekis) ketina pasirašyti deklaraciją dėl bendros Lietuvos ir Turkijos prekybos komisijos įkūrimo. Taip pat bus aptartos konteinerinio traukinio “Vikingas” bei Klaipėdos uosto panaudojimo galimybės.

Su Turkijos vadovu D.Grybauskaitė ketina aptarti globalaus saugumo klausimus, abiejų šalių bendradarbiavimą tarptautinėse organizacijose ir dvišalius santykius. Per susitikimą taip pat bus aptarta Turkijos pažanga, kaip įgyvendinamos svarbios reformos siekiant narystės ES.

Pernai balandį Vilniuje lankėsi tuometinis Turkijos prezidentas Abdullah Gulas (Abdula Giulas).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: