Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vadovą pakeitęs didžiausio akcininko Vladimiro Romanovo valdomas Ūkio bankas ir toliau turėtų išlikti mažesniu bankinio sektoriaus žaidėju, tačiau gali dominti į Lietuvos rinką norinčius įžengti naujus užsienio bankus, teigia bendrovės “Mandatum Life” Turto valdymo projektų vadovas Marius Dubnikovas.

“Tikėtis, kad kas nors iš dabar esamų jo konkurentų siektų jį įsigyti arba kad kas nors susijungtų, sudėtinga, nes Lietuvoje tokie sandoriai apskritai vyksta labai sunkiai. Tačiau, jeigu į šią rinką norėtų ateiti naujas žaidėjas, tai užimti tam tikrą rinkos dalį greituoju būdu jis turi dvi galimybes – įsigyti Šiaulių arba Ūkio bankus”, – portalui eversus.lt sakė M.Dubnikovas.

Anot jo, sprendimas šiemet nuostolingai dirbančio Ūkio banko valdybos pirmininko ir administracijos vadovo pareigas patikėti nuo 1998 metų Finansų tarnybos vadovu dirbančiam Arnui Žaliui, kuris pakeitė Gintarą Ugianskį, yra susijęs su siekiu 2013 metais dirbti pelningai.

“Bankiniame sektoriuje įprasta, kad bankui paskelbus apie veiklos nuostolį, vadovai keičiami baigiantis metams. Tai reiškia, kad didžiausi atidėjiniai bus padaryti šiemet, o 2013 metus bankas pradės su nauju vadovu, kuris sieks, kad bankas dirbtų pelningai”, – teigė M.Dubnikovas.

Eversus.lt teigimu, A.Žalys rinkoje apibūdinamas kaip “naujos kartos” atstovas ir nors jis yra finansininkas, bet “puikiai gaudosi, kaip strategiškai valdyti banką. Be to, palyginti su pirmtaku G.Ugianskiu, anot eversus.lt kalbintų pašnekovų, A.Žalys “turi tvirtesnį moralinį stuburą”.

Kai kurie eversus.lt kalbinti rinkos analitikai daro prielaidą, kad Lietuvos bankas yra uždėjęs tvirtą ranką ant Ūkio banko ir jo savininko. Tai, pasak jų, leidžia manyti faktas, kad 2012 metų pradžioje V.Romanovas gavo 200 mln. litų dovanų ir taip legalizavo greičiausiai sau jau anksčiau priklausiusias lėšas bei išskaidrino savo finansus.

Ūkio banko grupė per devynis šių metų mėnesius patyrė 44,09 mln. litų neaudituotų konsoliduotų grynųjų nuostolių, tuo tarpu ernai tuo pačiu laiku grupė buvo uždirbusi 131 tūkst. litų grynojo pelno. Vien Ūkio bankas šiemet patyrė 47,82 mln. litų grynųjų nuostolių – 9,6 karto daugiau nei pernai sausį-rugsėjį, kai jie buvo 4,958 mln. litų.

V.Romanovas rugsėjo 30 dieną valdė 64,92 proc. Ūkio banko akcijų, o bendrovei “First Partneriai” priklausė 9,47 proc. banko akcinio kapitalo.

Ūkio banko akcijos kotiruojamos “Nasdaq Omx” Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: