Youtube vaizdo įrašo kadras

Birželio 5d. rytą buvo susprogdinta Kachovkos užtvanka. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu šimtai tūkstančių žmonių liko be geriamo vandens. Jungtinės Karalystės saugumo ministerija sako, kad likusi užtvankos dalis gali sugriūti per kelias ateinančias dienas, o Ukraina pasirengusi viešai kovoti už tai, kad Jungtinių Tautų teisme būtų užvesta byla, kurioje būtų svarstoma Rusiją skelbti teroristine valstybe.

Praėjus daugiau nei parai, palydovų nuotraukos rodo milžinišką potvynį abiejose Dniepro upės pusėse. Kai kuriose gyvenvietėse vandens lygis taip pakilo, kad žmonės naktį turėjo leisti ant stogų ar medžiuose, laukdami, kol bus išgelbėti. Tačiau gyventojų gelbėjimo operacijoms trukdo nesiliaujantys rusofašistų sprogdinimai artimose teritorijose.

Viena iš evakuoto Antonivkos kaimo gyventojų Hanna Zarudnia naujienų agentūrai „Reuters“ situciją komentuoja taip: „Mūsų mokykla ir stadionas miesto centre buvo užtvindyti, stadionas jau visiškai po vandeniu, o mokyklą jau irgi apsėmė vanduo.“ Skubios pagalbos tarnybų teigimu, potvynis gali laikytis nuo trijų iki dešimties dienų.

Nikopolyje, įsikūrusiame Dniepro upės aukšupyje, miesto valdžia stengiasi užtikrinti geriamo vandens buteliuose kiekį vietinėse parduotuvėse. Nikopolis – dar vienas miestas, kuriame Dniepro upės senkantis rezervuaras buvo naudojamas kaip geriamo vandens šaltinis. Telegrame pasidalinęs informacija apie geriamo vandens tiekimą, miesto meras Yevhenii Yevtushenko sako, kad stebėjo geriamo vandens pardavimą plačiame regione ir atvejai, kai vanduo buvo pardavinėjamas žymiai brangiau, buvo nustatyti tik pavieniai.

Be to, kad hidroelektrinės sprogimas paveiks Ukrainos gyventojų geriamo vandens atsargas, tačiau ši katastrofa gali padaryti didelę įtaką ir Ukrainoje auginamiems naujai pasodintiems pasėliams – teigė naujienų agentūrai „dpa“, Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos Berlyno biuro vadovas Martinas Frickas (Martin Frick).

Oficialioje „Twitter“ paskyroje Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matyti vaizdai kaip ukrainiečiai gelbėja gyvūnus ištiktus potvynio katastrofos. „Kol rusų blogis terorizuoja ir naikina viską, kas gyva, mes darome ir darysime viską, kad tik išsaugotume kiekvieną gyvą būtybę,“ – „Twitter“ rašo V. Zelenskis. Taip pat, įraše prezidentas dėkoja visiems, kurie prisideda prie gyvybių gelbėjimo operacijos.

Šiandien paskelbta, kad dėl humanitarinės tragedijos rusai kaltina Ukrainą. Neva patys ukrainiečiai susprogdino Kachovkos užtvanką.

Ukrainos naujienų portale „Ukrainska Pravda“ teigiama, kad Baltieji Rūmai jau paskelbė, jog yra pasirengę padėti ukrainiečiams atstatyti Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Baltųjų Rūmų atstovas patikino, kad ukrainiečiai artimiausiomis dienomis ir savaitėmis gaus papildomus apsaugos pagalbos paketus ir, jog ir toliau darys viską, kas yra įmanoma, kad Ukraina laimėtų karą prieš Rusiją.

Jungtinės Karalystės Ministras Pirmininkas Rishi Sunak sakė, kad jeigu paaiškės, jog užtvanka rusų buvo susprogdinta tyčia, tai tik įrodys, kiek dar žemai gali nusiristi rusai. Keliaudamas susitikti su Džo Bidenu (angl. Joe Biden) į Vašingtoną, R. Sunak akcentavo, kad Ukrainos klausimas taip pat bus aptartas jųdviejų susitikime. Ministras Pirmininkas taip pat pridėjo, kad, jeigu užtvankos sprogimas buvo įvykdytas tyčia, tai būtų didžiausias išpuolis nuo karo pradžios Ukrainoje, prieš civilinę infrastruktūrą.

 

 

 

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: