Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tendencijos pasaulio rinkose yra teigiamos, todėl tikėtina, kad Lietuvai gali pavykti susiderėti dėl mažesnės rusiškų gamtinių dujų kainos, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Jankauskas.

Pasak jo, šiuo metu padėtis Europoje yra palanki Lietuvai derėtis dėl mažesnių kainų, trečiadienį rašo “Lietuvos žinios”.

“Europa jau dabar 25 proc. reikiamų dujų gali atsigabenti laivais, Rusijos tiekiamų dujų dalis sumažėjo keliais procentais, o daugiausia dujų Europai dabar parduoda norvegai. Be to, Europoje didėja konkurencija tarp keturių pagrindinių dujų tiekėjų Rusijos, Norvegijos, Alžyro ir Olandijos bendrovių”, – teigė energetikos ekspertas.

V.Jankausko nuomone, rugpjūčio 1 dieną pasibaigusių Lietuvos ir Rusijos ekspertų derybų vienas iš objektų galėjo būti ir naujosios dujų perdavimo įmonės “Amber Grid” dalies akcijų perleidimas.

Viešojoje erdvėje pasirodžiusias žinias, kad Rusijos koncernas už nuolaidas siūlo Lietuvai pasirašyti ilgalaikę sutartį, V.Jankauskas vertina ramiai. Anot jo, panašiomis sąlygomis nuolaidas dėl 10-15 proc. mažesnių gamtinių dujų kainų pernai išsiderėjo Lenkija.

“Labai lengva kalbėti, kad ilgalaikių sutarčių nereikią bet vėliau gali pasirodyti, jog tokios sutartys naudingos abiem šalims. Dujas pirkti vien laisvojoje rinkoje irgi gali būti rizikinga – galima ir išlošti, ir pralošti. Todėl šalys bando užsitikrinti ilgalaikius tiekimus ne tik vamzdynais, bet ir laivais”, – teigė V.Jankauskas.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: