© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gyventojų nekilnojamojo turto (NT) bendros vertės neapmokestinamąjį dydį nuo kitų metų ketinama mažinti ketvirtadaliu, o mokesčio tarifą – nuo 1 iki 0,5 procento. Finansų ministerija skaičiuoja, kad tai leistų į biudžetą papildomai gauti apie 12,5 mln. litų pajamų.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė tai numatančioms Seime svarstomoms Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms, kurias parengė socialdemokratai Bronius Pauža ir Albinas Mitrulevičius.

Premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad įstatymo pakeitimą inicijuoja ne ministrų kabinetas, o Seimo nariai.

“Čia vakar skambėjo, kad Vyriausybė paruošė įstatymo projektą, kiek aš girdėjau. Tai va ir reikia tą pabrėžti, kad Seimo narių iniciatyva, kad mes tik ruošiame išvadą šitam įstatymo projektui, kad ne mūsų projektas”, – Vyriausybės posėdyje tvirtino A.Butkevičius.

Tuo tarpu kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė, kad reikėtų kuo greičiau pereiti prie visuotinio turto apmokestinimo, taip pat aktyvinti darbą su Registrų centrui, siekiant išvengti bandymų sumažinti turto vertę.

“Pasakysiu, kad iš tikro reiktų kuo greičiau pereiti prie turto apmokestinimo ir visuotinio, tai būtų papildomos pajamos biudžetui. Čia yra kai kurių niuansų, ypač jaunoms šeimoms, kurios ima paskolas iš bankų ir deklaruoja visą turtą ir negali kaip tai sumažinti vienokiais ar kitokiais būdais to įsigyjamo turto ir nemokėti mokesčio. Tai pagarba jiems, kurie tą daro priverstinai sąžiningai ir ypač tiem, kurie taip daro sąžiningai”, – posėdyje svarstė Š.Birutis.

B.Pauža ir A.Mitrulevičius siūlo nekilnojamojo turto vertę, nuo kurios skaičiuojamas mokestis, sumažinti nuo 1 mln. litų iki 750 tūkst. litų, tačiau Finansų ministerija ją siūlo apvalinti į patogesnę naudojimui 220 tūkst. eurų sumą (o ne į 217,2 tūkst. eurų).

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo 2015 metų sausio 1 dienos ir būtų taikomos apskaičiuojant ir deklaruojant 2015-ųjų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių nekilnojamojo turto mokestį.

Pataisoms Seimas pernai gruodį po pateikimo yra pritaręs.

Nuo 2012 metų NT mokestį – 1 proc. tarifą moka tik tie fiziniai asmenys, jeigu jų apmokestinamas turtas viršija 1 mln. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: