(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Žuvinto biosferos rezervate esantis Žuvinto ežeras taps gerokai natūralesnis. Toje vietoje, kur iš jo išteka Dovinės upė, bus rekonstruotas buvęs ežero šliuzas reguliatorius ir įrengta speciali nereguliuojama vandens nuopyla. Ji užtikrins natūralų Žuvinto vandens lygio svyravimą. Šalia įrengtas žuvitakis sudarys galimybes atkurti žuvų migracijos kelius iš ežero į Dovinės upę. Tai leis atkurti žmogaus veiklos pažeisto ežero gamtinę pusiausvyrą ir biologinę įvairovę.

980 ha plotą užimantis Žuvintas yra ypač seklus. Jo vidutinis gylis – vos apie 0,6 m. Mokslininkų vertinimu, dėl tokių išskirtinių morfometrinių savybių Žuvinto gyvūnija, augalų bendrijos labai jautriai reaguoja į vandens lygio reguliavimą.

Beveik keturiasdešimt metų ežero vandens lygis buvo dirbtinai reguliuojamas. Tai visai nepasiteisino. Priešingai, pridarė žalos. Žuvintas sparčiai pelkėja – apie 2 ha ežero per metus pavirsta pelke. Per pastaruosius kelis dešimtmečius čia sumažėjo perinčių paukščių.

Ežeras buvo patvenktas 1968 m. ant Dovinės upės pastačius reguliatorių. Taip 1972-aisiais pasielgta ir su kitais dviem Dovinės baseino ežerais – Simnu ir Dusia. Tvenkiant ežerus siekta sukaupti kuo daugiau vandens tuomečio Kapsuko miesto pramonės poreikiams patenkinti ir užterštos Šešupės vandenims praskiesti.

Šiuo metu pagal parengtą Dovinės baseino išsaugojimo planą siekiama maksimaliai atkurti hidrologines sąlygas Žuvinto baseine. Šiais metais pradėtas rekonstruoti Dusios šliuzas reguliatorius. Jau paruoštas ir suderintas Simno ežero užtvankos rekonstravimo projektas.

Aplinkos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: