© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiosios Britanijos princas Harry (Haris) antradienį paskelbė paliksiantis šalies armiją, kurioje per 10 metų tarnybą dukart buvo išsiųstas kautis į frontą Afganistane.

30 metų princas sakė, kad priėmė “išties sunkų sprendimą” birželį užbaigti savo karinę tarnybą, bet pridūrė, kad tikisi pradėti naują gyvenimo etapą.

Harry sprendimas daugeliui besidominčių karališkosios šeimos gyvenimu taps staigmena, nes princui tarnyba kariuomenėje buvo išsipildžiusi jo vaikystės svajonė, ir jis atrodė visiškai patenkintas savo padėtimi.

Harry, kuris bus nustumtas į penktąją vietą eilėje į Britanijos sostą, kai balandį gims jo brolio princo Williamo (Viljamo) antrasis vaikas, baigs tarnybą kariuomenėje po keturias savaites truksiančios komandiruotės Australijos gynybos pajėgose (ADF) balandį ir gegužę.

“Svarstau pasirinkimus ateičiai ir esu išties sujaudintas galimybių”, – sakoma jo pranešime, kurį paskelbė princo oficiali rezidencija – Kensingtono rūmai.

Po stažuotės Australijos armijoje princas išvyks su oficialiu vizitu į Naująją Zelandiją, o vėliau pradės savanorišką gamtosaugos misiją Užsachario Afrikoje.

Iki šių metų pabaigos jis pradės savanorišką misiją Britanijos gynybos ministerijos veteranų reabilitacijos programoje sužeistiems kariams, o toks darbas tikriausiai bus mielas jo širdžiai.

Harry, kuris yra sosto įpėdinio princo Charleso (Čarlzo) ir velionės Velso princesės Dianos (Dianos) jaunesnis sūnus, dar nėra apsisprendęs dėl savo ilgalaikių planų ir toliau prireikus atliks karališkąsias pareigas, pavaduodamas savo senelę karalienę Elizabeth II (Elzbietą II).

Princas Harry yra baigęs elitinę Sandhersto karo akademiją ir dukart tarnavo Afganistane: 2007-2008 metais, kai dirbo oro dispečeriu, kontroliuojančiu aviacijos smūgius, ir 2012-2013 metais, kai pilotavo atakos sraigtasparnius.

Princas, kuris turi kapitono laipsnį, o karinę tarnybą pradėjo Rūmų kavalerijos pulke, pastaruoju metu dirbo biure, organizuodamas armijos atminimo renginius Londone.

“Po dešimtmetį trukusios tarnybos palikti armiją buvo išties sunkus sprendimas, – sakė jis. – Patirtis, kurią sukaupiau per pastaruosius 10 metų, liks su manimi visą gyvenimą. Dėl to visuomet būsiu nepaprastai dėkingas.”

“Daugelis gerų dalykų neišvengiamai baigiasi, o aš esu savo karinės karjeros kryžkelėje”, – pridūrė Harry.

Peržengęs 20-uosius savo gyvenimo metus princas Harry buvo pagarsėjęs kaip vėjavaikis, nevengdavęs audringų vakarėlių, bet vėliau stengėsi susikurti brandesnį vaidmenį, o šioms jo pastangoms itin padėjo pasišventimas karinei tarnybai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: