Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) naktį iš sekmadienio į pirmadienį praleido ligoninėje, į kurią buvo paguldyta pirmą kartą per 10 metų, imantis atsargumo priemonių dėl gastroenterito simptomų.

Bakingamo rūmų atstovas sakė, kad 86 metų monarchės vizitas į Romą, planuotas šią savaitę, buvo atšauktas. Britų karalienė į jokį užsienio vizitą nėra vykusi nuo 2011 metų spalio.

Stipria sveikata ir pareigos jausmu garsėjanti karalienė retai praleidžia numatytus renginius.

“Karalienės (būklė) vertinama Karaliaus Edwardo VII (Eduardo VII) ligoninėje Londone, po to, kai pasireiškė gastroenterito simptomai. Imantis atsargumo priemonių, visi oficialūs įsipareigojimai šią savaitę bus arba atidėti, arba atšaukti”, – sakė rūmų atstovas.

Jis pridūrė, kad monarchė “nusiteikusi gerai” ir kad kitais atžvilgiais jos “sveikata gera”.

“Tai – atsargumo priemonė, – pabrėžė atstovas. – Ji nebuvo nuvežta į ligoninę iškart, kai pajuto simptomus. Tai (buvo padaryta) paprasčiausiai siekiant duoti galimybę gydytojams geriau įvertinti jos (būklę)”.

Anksčiau sekmadienį karalienė jautėsi pakankamai gerai, kad įteiktų apdovanojimą už ilgą tarnybą vienai savo darbuotojai ir dalyvautų pamaldose koplyčioje Vindzore.

Televizijos pranešė, kad monarchės būklė ligoninėje bus stebima maždaug dvi dienas ir kad jai dėl dehitratacijos tikriausiai bus prijungta lašinė.

Taip pat buvo pranešta, kad ji nepriiminės lankytojų – siekiant kuo labiau sumažinti viešą dėmesį.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sekmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: “Linkime karalienei gera ir linkime jai greitai pasveikti”.

Penktadienį susirgusi gastroenteritu – skrandžio ir žarnyno infekcija, tarp kurios simptomų paprastai būna vėmimas, viduriavimas ir dehidratacija, – monarchė šeštadienį praleido iškilmes Svonsyje, skirtas Šv.Dovydo – nacionalinei Velso – dienai.

Vietoje to ji ilsėjosi Vindzoro pilyje į vakarus nuo Londono, kur su vyru princu Philipu (Filipu) paprastai leidžia savaitgalius.

Tai, kad ji buvo nuvežta į įprastinę karališkųjų asmenų ligoninę Londono centre, rodytų jos būklę buvus ne tokią, kad būtų buvę galima ieškoti ligoninės netoli Vindzoro.

Praėjusį kartą karalienė Elizabeth II ligoninėje gulėjo prieš 10 metų. 2003 metų gruodžio 12 dieną Karaliaus Edwardo VII ligoninėje jai buvo atlikta operacija kremzlei nuo kairiojo kelio pašalinti, be to, tuo pačiu nuo veido buvo pašalinti keli gerybiniai pakitimai.

Praėjusį kartą investitūros ceremoniją, kai įteikia apdovanojimus ar suteikia titulus, ji buvo priversta atšaukti pernai spalį, dėl skaudančios nugaros.

2012 metais monarchė atšventė savo valdymo 60-metį – deimantinį jubiliejų. Šiemet numatyti tolesni renginiai, skirti jos karūnavimui 1953 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: