Aleksejus Navalnas / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu Aleksejus Navalnas yra Vokietijoje, kurioje dar sveiksta po bandymo jį apnuodyti Rusijoje rugpjūtį, dėl kurio jis kaltina Kremlių ir Vladimirą Putiną. Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas virtine įrašų apkaltino „Twitter“ dėl „nepriimtinos cenzūros“. Po nuvilnijusios smurto bangos Vašingtone praeitą savaitę, platforma visam laikui užblokavo JAV prezidento Donaldo Trampo paskyrą.

44 m. Kremliaus priešas 11-os įrašų virtine įspėjo, kad „šiuo precedentu pasinaudos kalbos laisvės priešai visame pasaulyje.“ Navalnas, kuris šiuo metu vis dar yra Vokietijoje, po to kai buvo apnuodytas Rusijoje rugpjūčio mėnesį sakė, kad per šią ketverių metų kadenciją Trampas „rašė ir šnekėjo labai neatsakingai… ir to kaina buvo, kad jo neperrinko antrajai kadencijai.“

Kritikai sako, kad Trampas šią platformą dažnai naudojo dezinformacijai ir neapykantai skleisti bei kurstyti neapykantą, įskaitant ir nepagrįstus kaltinimus, dėl lapkričio mėnesį įvykusių rinkimų.

Po mirtino Trampo rėmėjų smurto, kurie šturmavo Jungtinių Valstijų Kapitolijų sausio 6 d., kad sutrukdytų Kongreso rūmų posėdį, kurio metu turėjo būti patvirtinta išrinktojo prezidento Džo Baideno rinkimų pergalė, įvykusi lapkritį, visuomenė sukilo socialiniuose tinkluose su prašymais atimti iš Trampo prieigą prie savo paskyrų.

Trampas, kuris asmeniškai kreipėsi į minią likus kelioms valandoms iki Kapitolijaus užpuolimo, taip pat paragino sekėjus per socialinė mediją. Facebook“ taip pat užblokavo Trampo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyras bent iki šio mėnesio pabaigos, kuomet jis baigs eiti prezidento pareigas.

Sausio 8 d. „Twitter“ įvardijo, kad įžvelgia „tolesnę smurto kurstymo riziką“, todėl visam laikui užblokuoja @realDonaldTrump paskyrą, kurią seka daugiau nei 88 mln. sekėjų.

Kompanija atliko naujausių Trampo įrašų nuodugnią apžvalgą ir įvertino juos, kaip „šlovinančius smurto politiką“ ir, kad tai susiję su „siaubingais šios savaitės įvykiais“ bei „kitais pažeidimais“ dėl įvykusio Kapitolijaus šturmo.

Antikorupcinių kampanijų ir pretenzijų skleidimui dėl Vladimiro Putino piktnaudžiavimo valdžia, Navalnas intensyviai naudojosi „Twitter“ bei „YouTube“ platformomis ir kitais socialiniais tinklais su siekiu aplenkti Kremliaus įsiviešpatavimą tradicinėje žiniasklaidoje.

Manoma, kad rugpjūtį Navalnas buvo apnuodytas Novičiok grupei priklausančia sovietine, nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Rusų valdžia nesutinka su Vakarų skleidžiama medicinine ir žvalgybos informacija, kuria teigiama, kad valdžia buvo įsitraukusi į Navalno apnuodijimą bei atsisakė dėl to pradėti tyrimą.

Navalnas nesutinka su tuo, kad Trampas buvo užblokuotas dėl „Twitter“ taisyklių pažeidimo: „Aš jau daugelį metų, kiekvieną dieną gaunu grasinimus mane nužudyti, tačiau „Twitter“ dėl to nieko neužblokavo (aš to ir neprašau).“

Jis pateikė pasiūlymą, kad „Twitter“ „sukurtų tam tikrą komitetą, kuris galėtų atlikti… sprendimus“, tokius kaip užblokavimai, su galimybe dėl to pateikti apeliaciją.

Daugelis Trampo šalininkų ir keletas Trampą palaikančių įžymybių viešai sukritikavo jo paskyros užblokavimą, mat tai pagrįsta politiniais motyvais.

Pranešama, kad Trampas vis dar turi prisijungimą prie oficialių @WhiteHouse ir @POTUS paskyrų, tačiau sausio 20 d. pasibaigus jo kadencijai, praras ir šias.

Twitter“ turi „viešųjų interesų sistemą“, kurios tikslas pažaboti internete sklindančius užgauliojimus, kadangi šios platformos pagalba „žmonėms suteikiama informacija ir jie gali tiesiogiai susisiekti su lyderiais.“

Kompanija pareiškė, kad ji baiminosi, jog Trampas gali panaudoti šią platformą tolesniam smurto kurstymui dar prieš Baideno inauguraciją, kuri įvyks sausio 20 d.

Tiek „Twitter“, tiek ir už jo ribų, jau daugėja planų dėl ginkluotų protestų ateityje, įskaitant ir antrąjį šturmą Jungtinių Valstijų Kapitolijuje ir kituose valstybiniuose pastatuose 2021 m. sausio 17 d.“

Sausio 8 d. dėl nesibaigiančių įrašų „kurstančių besitęsiantį smurtą JAV“, „Google“ iš programėlių parduotuvės pašalino „Parler“.

Parler“ yra ganėtinai nauja platforma, deklaruojanti siekį apsaugoti kalbos laisvę ir jos necenzūruoti, tapo itin populiaria prezidento rėmėjų ir ultrakonservatorių tarpe.

Taip pat skaitykite: TOP 10 gyvų pasaulio diktatorių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: