Dabartinio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo buvusio patarėjo saugumo klausimais Džono Boltono knyga „Kambarys, kur tai nutiko: Baltųjų rūmų memuarai“ pažėrė daug kompromituojančios informacijos apie D. Trumpą ir sukėlė diskusijų laviną, ar visa tai tiesa.

Teisingumo departamentas federaliniam teismui Vašingtone pateiktame ieškinyje nurodo, kad šios knygos išleidimas gali „pakenkti nacionaliniam saugumui“ slaptos informacijos, su kuria Dž. Boltonas galėjo susipažinti per 453 dienas praleistas Baltuosiuose rūmuose, beveik kiekvieną iš jų lankydamasis pas prezidentą. Baltieji rūmai bandė sustabdyti knygos išleidimą, tačiau teismas prašymą atmetė. Patarėjas atsisakė duoti parodymus per Trumpo apkaltos tyrimą ir pasirinko išsaugoti knygoje atskleistą informaciją, kuri jau yra „Amazon“ bestselerių sąraše. Štai keletas labiausiai dėmesį patraukiančių Dž. Boltono kaltinimų buvusiam viršininkui.

D. Trumpas paprašė Kinijos lyderio padėti jam laimėti rinkimus į prezidento postą, kai šis 2020 m. lapkričio mėn. bus perrenkamas. Dž. Boltonas knygoje aprašo D. Trumpo ir Xi Jinpingo praėjusių metų susitikimą Osakoje, Japonijoje. D. Trumpas, užsimindamas apie Kinijos ekonominius pajėgumus paveikti vykstančias kampanijas, prašo Jinpingo užtikrinti jo pergalę rinkimuose. Iškart po to šalių vadovai aptarė dar kitus klausimus. Dž. Boltonas rašo, kad pasak vertėjo, vertėjavusio tame pokalbyje, Trumpas pritarė masinėms musulmonų uigūrų koncentracijos stovykloms, skirtoms jų „perauklėjimui“. Jis visiškai sutiko su jų tolesniu statymu. Dž. Boltonas priduria, kad Trumpas nenorėjo sankcionuoti Kinijos už susidorojimą su musulmonų mažuma dėl vykstančių prekybos derybų, nes religinės represijos Kinijoje jo nedomina.

Dar Dž. Boltonas savo knygoje rašo, kad 2018 m. gruodžio mėn. Trumpas pasiūlė padėti Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui atlikti Teisingumo departamento tyrimą Turkijos banke, susijusiame su Erdoganu, kuris, kaip įtariama, pažeidė JAV Irano sankcijas. Kai Turkijos vadovas pateikė Trumpui „Halkbank“ atstovaujančios advokatų kontoros memorandumą, Trumpas peržvelgė jį ir tada paskelbė manąs, kad bankas yra visiškai nekaltas pažeisdamas JAV sankcijas, susijusias su Iranu. D. Trumpas sakė Erdoganui, kad jis „pasirūpins reikalais“, ir paaiškino, kad Pietų apygardos prokurorai „buvo Obamos žmonės“ ir problema bus išspręsta, kai juos pakeis jo žmonės. Dž. Boltonas patikslina, kad „visa tai nesąmonė“, nes Teisingumo departamento prokurorai būtų pasirinkę tą patį kelią su „Halkbank“ zondu, nepriklausomai nuo to, kas buvo prezidentas.

Dž. Boltonas tvirtina, kad Trumpas privačiai skundėsi dėl sankcijų ir kitų baudžiamųjų priemonių, kurios buvo įvestos Rusijai, „ilgai grumdamasis ir skųsdamasis“. Po to, kai JAV paskelbė pirmąjį sankcijų raundą Rusijai už buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters nunuodijimą Jungtinėje Karalystėje, Boltonas sakė, kad Trumpas nori atsisakyti nuobaudų ir manė, kad jos yra per griežtos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. „Trumpas liepė valstybės sekretoriui Maikui Pompeo paskambinti Lavrovui ir pasakyti, kad „kai kurie biurokratai“ paskelbė sankcijas“, – rašė Boltonas. Jis taip pat teigė, kad Trumpas nutraukė svarstomą klausimą dėl Rusijai paskelbto pareiškimo per dešimtąsias savo invazijos į Gruziją metines. Buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais rašo, kad šie veiksmai atspindėjo D. Trumpo „sunkumus atskirti asmeninius ir oficialius santykius“.

Dar Dž. Boltonas rašo, kad vienas didžiausių D. Trumpo administracijos galvos skausmų buvo Venesuela, ir jos prezidentas Nicolas Maduro – didelis JAV priešas. Diskusijose šiuo klausimu prezidentas Trumpas teigė, kad būtų „šaunu“ įsiveržti į Venesuelą, o Pietų Amerikos tauta „iš tikrųjų yra JAV dalis“.

Dar daugiau kaltinimų ir panašios kompromituojančios informacijos apstu nacionalinio saugumo klausimais patarėjo knygoje. Boltonui atvykus dirbti į Baltuosius rūmus, net tuometinis štabo viršininkas Johny Kelly perspėjo jį, kad „tai bloga vieta dirbti ir jūs patys pamatysite, kodėl“. Dž. Boltonas pasakoja, kad kassavaitiniai susitikimai, kuriuose aptariami svarbūs klausimai, su Trumpu Ovaliniame kabinete labiau panėšėdavo į koledžo „muštynes dėl maisto“, nei į atsakingą vadovybės susirinkimą.

Taip pat skaitykite: JAV demontuojama kontoversiška prezidento Teodoro Ruzvelto bronzos statula

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: