Twiter. archyvo nuotr.

Prezidento Teodoro Ruzvelto bronzos statula, kurioje jis pavaizduotas ant arklio, o jo šonuose yra indėnų vyras ir juodaodis, kuri buvo pastatyta 1940 metų Niujorke prie įėjimo į Amerikos gamtos istorijos muziejų demontuojama.

Daugeliui ši statula muziejaus centrinio parko vakariniame įėjime simbolizuoja skausmingą kolonijinės plėtros ir rasinės diskriminacijos palikimą. „Pasauliui nereikia statulų, kito amžiaus relikvijų, kurios neatspindi nei asmens, kurį jie ketina gerbti, nei lygybės ir teisingumo vertybių”, – sakė Teodoras Ruzveltas IV, 26-ojo JAV prezidento pro anūkas, pareiškime, patvirtinančiame statulos nugriovimą.

Sprendimas, kurį pasiūlė muziejus ir sutiko Niujorko miestas, kuriam priklauso pastatas, buvo priimtas po metų nuo aktyvistų prieštaravimų ir tuo metu, kai George Floyd‘o nužudymas inicijavo skubų šalies pokalbį apie rasizmą.

Vien praėjusią savaitę, minios padegė Džordžo Vašingtono statulą Portlande, Oregono valstijoje, prieš ją nugriaudami. Šaudymas prasidėjo per protestą Albukerke reikalaujant nugriauti Juan de Oñate, Naujosios Meksikos tironiško konkistadoro statulą. Taip pat Niujorko miesto tarybos nariai pareikalavo, kad Tomo Džefersono statula būtų pašalinta iš rotušės.

Taip pat skaitykite: Per #BlackLivesMatter protestus apiplėštos Chanel, Dior ir Gucci parduotuvės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: