© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Slovakijos kairiųjų ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas) trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga nebėra saugi vieta po šimtų tūkstančių daugiausia ekonominių migrantų “antplūdžio”.

“ES, kurią užplūdo šimtai tūkstančių migrantų, liovėsi buvusi saugi vieta”, – sakė R.Fico parlamente, pridurdamas, kad “90 procentų iš tų žmonių yra ekonominiai migrantai”.

Tarp atvykėlių “gali būti keli tūkstančiai potencialiai labai pavojingų asmenų”, pridūrė jis, išreikšdamas susirūpinimą dėl “Islamo valstybės” džihadistų, kurie prisidengę pabėgėliais galėjo patekti į ES.

“Mūsų saugumas yra visų svarbiausia”, – sakė jis.

Pasak premjero, nors Slovakija “privalo demonstruoti solidarumą ir padėti žmonėms, kurie bėga nuo karo, neturi ką valgyti…, mes neprivalome padėti ekonominiams migrantams”.

Slovakijos lyderis yra tarp griežčiausiai besipriešinančių Europos Komisijos pateiktam privalomų kvotų planui, pagal kurį turėtų būti paskirstyti į ES atvykę pabėgėliai.

Socialdemokratas R.Fico taip pat perspėjo, kad precedento neturintis pabėgėlių ir migrantų antplūdis iš karo draskomų Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių į ES gali išprovokuoti ultradešiniųjų jėgų iškilimą.

“Jeigu mes nesulaikysime migrantų bangos, kyla pavojus, kad tradiciškai proeuropietiškas partijas pakeis nacionalistinės, ksenofobiškos ir antieuropietiškos partijos”, – sakė jis.

Slovakija pirmadienį pranešė stiprinanti sienų kontrolę Austrijos ir Vengrijos pasienyje.

Skirtingai negu kaimyninėse Austrijoje ir Vengrijoje, Slovakija matė nedaug pabėgėlių ir migrantų, siekiančių per ją patekti į Vokietiją. Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, į Europos Sąjungą įstojo 2004 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: