© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Haitis – buvusi Prancūzijos kolonija ir pirmoji Karibų jūros regiono valstybė, iškovojusi nepriklausomybę. Apie 10 milijonų gyventojų turinti šalis, įsikūrusi Espanjolos saloje bei besiribojanti su Dominikos respublika, yra pati skurdžiausia Šiaurės pusrutulyje. Dešimtmečiai stiprių gamtos stichijų, smurto, skurdo, nestabilumo ir diktatūros paliko žymę Haičio istorijoje. Tačiau puiki geografinė padėtis ir įdomi kultūra vis tik traukia turistus apsilankyti.

Apie Haitį pasaulis plačiau sužinojo 2010 m. dėl ten vykusio žemės drebėjimo, paveikusio apie 3 milijonus gyventojų. 7 balų pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas, kurio epicentras – vos už 25 kilometrų nuo Haičio sostinės Port o Prenso, buvo stipriausias šalyje nuo XVIII a. Haičiui sunkiais sekėsi susidoroti su užklupusia gamtos stichija: dėl sugedusių ryšio linijų bei nuolaužomis nusėtų kelių tarptautinėms pagalbos organizacijoms buvo sunku teikti savo paslaugas. Kai kurie nukentėjusieji dvi savaites kentėjo be maisto ir vandens. Sutriko ligoninių ir morgų darbas: miestas virto kone masine kapaviete. Žemės drebėjimas nusinešė net apie 300 tūkstančių gyvybių, o milijonas haitiečių neteko namų. Stebina tai, kad stipresni žemės drebėjimai kitur pasaulyje pareikalavo kur kas mažiau aukų. Pavyzdžiui, 1960 m. po Čilę užklupusio net 9,5 balo žemės drebėjimo, laikomo stipriausiu pasaulio istorijoje, aukų skaičius nesiekė 2000.

Haityje apie 80 procentų populiacijos yra Romos katalikai, tačiau daugelis gyventojų taip pat praktikuoja Vudu. Šios dvi religijos pamažu susimaišė ir netgi įgavo viena kitos elementų. Vudu – iš Afrikos kilusi religija, o kadangi Haityje gyventojų daugumą sudaro juodaodžių vergų palikuonys, tai itin populiaru ir ten. Pagrindinė šios religijos esmė yra manymas, kad viskas aplink mus yra dvasios ir sielos, kurios gyvena prasimanytoje šalyje. Įdomu tai, kad Vudu Haityje neturi jokios oficialios hierarchijos, struktūros ir lyderių. Žmonės patys savarankiškai buriasi į bendruomenes. Stebina faktas, jog Vudu religiją išpažįstantys žmonės švenčia daugelį katalikų švenčių.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Haitis taip pat žinomas dėl žiaurios, 29-erius metus trukusios diktatoriaus Fransua Diuvaljė (dar vadinamo „Tėtušiu Doku“) ir jo sūnaus Žano Klodo („Vaikučio Doko“) vykdomos politikos, dėl kurios buvo nužudyti dešimtys tūkstančių žmonių. Jų valdymo metu buvo apribotos piliečių teisės, besipriešinantys režimui ar tiesiog nepageidaujami asmenys buvo žudomi. F. Diuvaljė, iškėlęs savo asmenybės kultą, 1961 m. rinkimuose surinko 100 procentų balsų, o 1964 m. pats nusprendė, kad valdys šalį iki gyvos galvos. Kai F. Diuvaljė politiką pradėjo kritikuoti JAV, jis įvykdė praktikuojamos Vudu religijos ritualą ir subadė tuometinio JAV prezidento Džono Kenedžio figūrą. Netrukus Dž. Kenedis mirė ir tai tik dar labiau sustiprino F. Diuvaljė politinę jėgą. Vėliau JAV netgi rėmė Haitį, teikdamas jam paramą. Kaip ir žadėjo, diktatorius valdė iki mirties, o vėliau jo vietą užėmė sūnus, bet jau ne toks žiaurus ir įtaigus.

Brutalumo ir žudynių Haičio istorijoje būta ir daugiau. Vergija Haityje egzistavo dar nuo to laiko, kai salą atrado Kristupas Kolumbas. Šalį praėjus valdyti Prancūzijai, Haičio ekonomika daugiausia rėmėsi vergove, pripažinta žiauriausia pasaulyje. Didžiosios Prancūzijos revoliucijos įkvėptas 1804 m. įvyko vienintelis sėkmingas žmonijos istorijoje vergų sukilimas, vadinamas Haičio revoliucija. Jis sušvelnino vergovę ne tik Haityje, bet ir visose prancūzų kolonijose. Tačiau ši kova turėjo savo kainą: vienas prieš kitą kovoję juodaodžiai vergai ir baltaodžiai plantacijų savininkai, kuriems jie priklausė, žiauriai žudė vienas kitą ir tai pareikalavo 124 tūkstančių gyvybių. Buvo žudomi net baltaodžiai, palaikę juodaodžius, taip pat moterys ir vaikai. Žudynėse, prilygstančiose genocidui, išnaikinta beveik visa baltųjų Haityje populiacija, tačiau vergai taip iškovojo Haičiui nepriklausomybę.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nepaisant visų istorinių peripetijų, vergovė egzistuoja ir šių dienų Haityje. Šalis yra antra pasaulyje pagal vergovės vyravimą ir nusileidžia tik Mauritanijai. Stipriai įsigalėjusi ir prekyba žmonėmis: Haitis – vyrų, moterų ir vaikų priverstinio darbo ir seksualinio išnaudojimo šaltinis, tarpinė stotelė ir galutinis kelionės tikslas. Neįtikėtinai aktuali ir skurdo problema: net pusė miesto vietovių gyventojų neturi darbo. Nors žemdirbystė – svarbiausia ekonomikos šaka Haityje, tačiau šalis neapsirūpina pakankamu maisto kiekiu, kurio užtenka tik kiek daugiau nei pusei visų gyventojų. Po 2010-ųjų žemės drebėjimo kilusi choleros epidemija pavojinga iki šiol, o vandeniu plintančios ligos yra dažna kūdikių mirties priežastis. Haitis, kurio dabartinis prezidentas Michelis Martelly – buvęs dainininkas, yra stipriai šlubuojančios demokratijos pavyzdys, kur giliai įsišaknijusi korupcija ir išgyvenama tik dėl Jungtinių Tautų teikiamos paramos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: