E. Macronas EPA-ELTA nuotr.

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas paragino Prancūzijos rinkėjus palaikyti dabartinį prezidentą Emmanuelį Macroną antrajame prezidento rinkimų ture šį savaitgalį, kaltindamas jo kraštutinių dešiniųjų varžovės Marine Le Pen partiją ryšiais su prezidentu Vladimiru Putinu.

„Tikrai, nedvejodamas raginu Prancūzijos žmones balandžio 24 d. balsuoti už Emmanuelį Macroną“, – sakė A. Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“, paskelbęs žinutę prancūzų ir anglų kalbomis.

A. Navalnas pridūrė esąs „šokiruotas“, kad M. Le Pen partija gavo 9 mln. eurų paskolą iš „liūdnai pagarsėjusios Putino pinigų plovimo organizacijos“ – Pirmojo Čekijos ir Rusijos banko.

„Nė minutės neabejoju, kad derybos su šiais žmonėmis ir sandoriai su jais apėmė ir šešėlinę politinę dalį“, – sakė 45 metų A. Navalnas.

Jis sakė, kad Prancūzija yra „artima“ jo širdžiai ir jis jaučiasi galįs kreiptis į prancūzus dėl daugelio priežasčių.

„Esu kalėjime dėl Prancūzijos bendrovės baudžiamojo skundo“, – sakė jis, turėdamas omenyje Prancūzijos kosmetikos bendrovę „Yves Rocher“.

2014 m. Rusijos teismas pripažino A. Navalną kaltu dėl „Yves Rocher“ Rusijos filialo apgavystės, o Europos Žmogaus Teisių Teismas šį sprendimą vėliau pripažino „savavališku“.

Jam buvo skirta lygtinė trejų su puse metų bausmė, tačiau 2021 m. buvo nurodyta atlikti laisvės atėmimo bausmę.

„Aš sirgsiu už Prancūziją, prancūzus ir @EmmanuelMacron“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė A. Navalnas.

2020 m. A. Navalnas išgyveno apsinuodijimo „Novičiok“ – sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga – ataką, dėl kurios jis kaltina Kremlių.

Praėjusį mėnesį Rusijos teismas pripažino jį kaltu dėl naujų kaltinimų turto pasisavinimu ir nepagarbos teismui ir pratęsė bausmės terminą iki devynerių metų griežtesnio režimo kalėjime.

A. Navalnas ir jo komanda yra paskelbę vaizdo įrašų apie Rusijos elito turtus, sulaukusių šimtus milijonų peržiūrų „YouTube“ svetainėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: