Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos Al Nusros frontą (Pergalės frontą) – islamistinę džihadistų grupuotę, kuri siekia nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), paskelbs “užsienio teroristine organizacija”, rodo antradienį paviešinti dokumentai.

JAV valstybės departamentas oficialiai dar nepaskelbė sprendimo įtraukti šią grupuotę į “juoduosius” sąrašus, bet paskelbė tokią deklaraciją Federaliniame registre.

Al Nusros frontas, kurio pilnas pavadinimas yra Sirijos žmonių pergalės fronto remėjų grupuotė, yra viena efektyviausių tarp kelių ginkluotų grupuočių, siekiančių nuversti Sirijos režimą.

Ši islamistinė grupuotė prisiėmė atsakomybę už pastarojo meto mirtininkų išpuolius, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių, ir yra sakiusi, kad viliasi pakeisti keturis dešimtmečius trunkančią B.al Assado šeimos diktatūrą griežta islamo valstybe.

Todėl Vakaruose kyla susirūpinimą, kad griežtosios linijos islamistai ketina perimti iniciatyvą ir pakreipti jau metus ir devynis mėnesius trunkantį sukilimą sau palankia kryptimi.

JAV valstybės departamentas susiejo šią grupuotę su “al Qaeda” Irake, kuri įvykdė daug didelio masto išpuolių prieš civilius šiitus ir reguliariai taikydavosi į JAV pajėgas, kol jos prieš metus buvo išvestos.

“Nerimaujame, kad Al Nusra yra ne kas kita kaip “al Qaedos” Irake, perkėlusios dalį savo operacijų į Siriją, frontas”, – anksčiau pirmadienį sakė valstybės departamento atstovė Victoria Nuland (Viktorija Njuland).

Al Nusros fronto paskelbimas teroristine organizacija reikš jos sąskaitų įšaldymą ir draudimą amerikiečiams turėti kokių nors reikalų su ja, o tai galėtų komplikuoti pastangas teikti pagalbą susiskaldžiusiems Sirijos sukilėliams.

Pirmadienį Al Nusro fronto vadovaujami džihadistai užėmė strategiškai svarbią armijos bazę Sirijos šiaurinėje Alepo provincijoje.

AFP korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad daugelis tų kovotojų buvo iš kitų arabų valstybių ir centrinės Azijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: