Kuveito emiras Sheikh Sabah IV / Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kuveitą penktadienį apėmė politiniai neramumai, kai prokuratūra nurodė trims paroms suimti tris buvusius opozicijos parlamentarus ir prognozuojami nauji areštai.

Trys buvę deputatai – Falahas al Sawwaghas (Falahas Savagas), Baderas al Dahumas (Baderas Dahumas) ir Khaledas al Tahusas (Chalidas Tahusas) – buvo suimti apie vidurnaktį ir apklausiami devynias valandas, kaltinant juos Kuveito valdytojo statuso menkinimu, sakė advokatas Mohammadas al Jumaihas (Muhamadas Džumaihas).

Prokuroras taip pat pratęsė dar trim dienoms keturių opozicijos aktyvistų areštą. Jie buvo suimti pirmadienį per protestuotojų susirėmimus su policija didelės demonstracijos metu.

Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai šimtai tūkstančių demonstrantų, palaikančių islamistų ir nacionalistų vadovaujamą opoziciją bei buvusius deputatus, susirinko prie Teisingumo rūmų sostinėje Kuveite, demonstruodami solidarumą su suimtais buvusiais parlamento nariais ir aktyvistais.

Pažeisdami dešimtmečius gyvavusią taisyklę, oratoriai kreipėsi tiesiogiai į Kuveito emyrą šeichą Sabahą al Ahmadą al Sabahą (Sabahą Ahmadą Sabahą), perspėdami, kad bet kokie mėginimai pakeisti rinkimų įstatymą gali sukelti gatvės protestus ir chaosą.

Jie taip pat perspėjo, kad Kuveitas tampa autokratine valstybe, ir žadėjo tam priešintis.

Emyratas prieš pusę šimtmečio pasirinko parlamentinę demokratiją, tačiau pagal konstituciją laikoma neteisėta bet kokia kritika, nukreipta prieš emyrą, kuris tebeturi dideles galias ir privalo priklausyti valdančiajai Al Sabahų šeimai, kuri Kuveitui vadovauja jau ilgiau nei 250 metų.

Kuveitas, kuris yra naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC narys, kaip teigiama, valdantis 20 proc. pasaulinių naftos išteklių ir sukaupęs daugiau nei 400 mlrd. JAV dolerių atsargų, buvo praktiškai paralyžiuotas nuo birželio 20 dienos, kai aukščiausiasis teismas paleido opozicijos dominuojamą parlamentą.

Pagal šį istorinį teismo sprendimą taip pat buvo atkurtas 2009 metais išrinktas parlamentas, kuris buvo paleistas pernai gruodį, kilus gatvės protestams ir kaltinimams dėl korupcijos.

Tačiau įstatymų leidžiamasis organas vėl buvo paleistas prieš dvi savaites, o vyriausybė iki šiol nenustatė kitų rinkimų datos. Opozicija ją kaltina planuojant pakeisti rinkimų įstatymą, kad būtų galima manipuliuoti balsavimo rezultatais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: