© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Maždaug du milijonai musulmonų maldininkų trečiadienį susibūrė prie Arafato kalno Saudo Arabijoje, kur vyks pagrindinės hadžo – kasmet rengiamos piligriminės kelionės į Meką – apeigos.

Daug piligrimų iš viso pasaulio stovyklavo Arafato kalno papėdėje, kur jie miegojo, išvarginti kelionės ir meldėsi nepaisydami svilinančios saulės.

Laikydami spalvotus skėčius jie didelėmis miniomis nuo paryčių traukė prie akmeningo kalno, dar vadinamo Gailestingumo kalnu.

Nuo jo, kaip tikima, prieš 14 amžių islamo pranašas Muhammadas (Muhamadas) pasakė savo paskutinį hadžo pamokslą.

Kad užtikrintų sklandų maldininkų judėjimą, saugumo pajėgos suformavo palei kelius didelio Arafato slėnio lygumose žmonių grandines.

Pakelėse taip pat buvo sutelkta daug savanorių, kurie piligrimams dalijo maisto paketus ir butelius su šaltu vandeniu.

Daugeliui pamaldžių musulmonų hadžas yra jų gyvenimo dvasinė kulminacija.

“Esame palaiminti. Man šiurpo oda ir išgyvenau nepaaiškinamus jausmus, kai pasiekiau kalno viršų”, – sakė 26 metų Ruhaima Emma (Ruhaima Ema) iš Filipinų, kuri pridūrė, kad “meldžiasi už visų gerovę”.

45 metų Akramui Ghannamui (Akramui Ganamui) iš karo draskomos Sirijos buvimas Arafato slėnyje irgi kelia “jausmus, kurių neįmanoma apsakyti. Meldžiu Dievo, kad jis suteiktų pergalę visiems, kurie yra engiami.”

Daugelis pasiekė Arafato slėnį autobusais, tačiau nemažai piligrimų iš šventojo Mekos miesto, esančio maždaug už 15 km, atėjo pėsti.

Kiti piligrimai atvyko iš šalimais esančios Minos geležinkeliu, jungiančiu šventąsias Arafato vietas su Muzdalifa ir Mina, kur įrengtame palapinių miestelyje daug maldininkų praleido antradienio naktį.

Trečiadienį nusileidus saulei maldininkai patrauks į netoliese esančią Muzdalifą, kur jie praleis naktį ir iš kur ketvirtadienį ryte eis mėtyti akmenukų į Šėtoną simbolizuojančius stulpus.

Hadžui pasiekus kulminaciją daugiau kaip pusantro milijardo pasaulio musulmonų taip pat mini Id al Adhos, arba Aukojimo šventę.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Jį bent kartą gyvenime turi atlikti kiekvienas tai išgalintis ir pajėgiantis musulmonas.

Šiųmetėje piligrimystėje dalyvauja maždaug tiek pat maldininkų kaip ir praėjusiais metais, kai prie šimtų tūkstančių Saudo Arabijos gyventojų prisijungė apie 1,4 mln. piligrimų iš užsienio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: