Benjaminas Netanyahu / EPA-ELTA nuotr.

Knesetas atlaisvino kelią: pirmą kartą per dvylika metų Izraelis turės vyriausybę, kuriai nevadovaus Benjaminas Netanyahu. Naujoji aštuonių partijų koalicija parlamente gavo didžiosios daugumos palaikymą.

Niekas ilgiau nevadovavo Izraeliui, nei Benjaminas Netanyahu. Pastaruosius dvylika metų jis be pertraukos buvo ministras pirmininkas. Prieš tai dešiniosios pakraipos konservatyvusis politikas jau kartą vadovavo vyriausybei dešimtojo dešimtmečio antroje pusėje. Tačiau dabar 71-erių metų senjoro era baigėsi (bent jau kol kas).

B. Netanyahu oponentams pavyko sudaryti aštuonių partijų aljansą, kad jį pakeistų. Politinis spektras yra nuo dešiniųjų iki kairiųjų, o pirmą kartą rinkimuose dalyvauja ir arabų partija. Sekmadienį Knesete naujoji koalicija per balsavimą dėl pasitikėjimo išliko itin maža balsų dauguma. Po audringų diskusijų už aštuonių partijų aljansą balsavo 60 iš 120 Kneseto narių. 59 balsavo prieš ir vienas susilaikė.

Nuo sąjungininko iki priešininko

Naujuoju vyriausybės vadovu bus Naftali Bennett iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Jamina“, anksčiau vadovavęs įvairioms B. Netanyahu ministerijoms. Pagal koalicinį susitarimą 49-erių metų vyras turi eiti pareigas iki 2023 m. rugpjūčio mėn.

Tada ateis eilė liberalios partijos „Yesh Atid“ lyderiui Jairui Lapidui. 57-erių metų buvusiam televizijos žurnalistui buvo pavesta suformuoti vyriausybę po to, kai B. Netanyahu patyrė nesėkmę neseniai vykusiuose parlamento rinkimuose. Tačiau Lapidas užleido vietą Bennettui dėl ministro pirmininko posto, kad koalicija apskritai taptų įmanoma.

Kritikuojamas faktas, kad būsimojo ministro pirmininko Bennetto partija turi tik septynis mandatus. Stipriausia Kneseto frakcija yra B. Netanyahu „Likud“, turinti 30 vietų ir lenkianti Lapido partiją (17 vietų).

Prieš branduolinį susitarimą su Iranu

Bennetto įžanginę kalbą masiškai trikdė nuolatinis bei piktas Netanyahu stovyklos narių šaipymasis. Bennnett pasisakė prieš grįžimą prie tarptautinio branduolinio susitarimo su Iranu. Jis įspėjo Gazos Ruožą valdančiąją islamistinę organizaciją „Hamas“, kad jei ji dar kartą atakuos taikinius Izraelyje, susidurs su „geležine siena“. Jis sakė, kad Izraelis, jam vadovaujant, sieks suartėjimo su kitomis arabų valstybėmis. Tuo tarpu „Hamas“ paskelbė tęsianti ginkluotą kovą su Izraeliu.

B. Netanyahu iki pat galo stengėsi užkirsti kelią jo politinių oponentų vyriausybės sudarymui. Jis apkaltino Bennettą apgaudinėjant savo rinkėjus. Prieš balsavimą jis sakė: „Jei mums teks eiti į opoziciją, mes taip ir padarysime, kol nuversime šią pavojingą vyriausybę.“ Kartu jis pabrėžė, kad praeityje buvo grįžęs iš opozicijos. „Netrukus grįšime“, – sakė jis angliškai, taip pat kreipdamasis į Teheraną. B. Netanyahu laikomas vienu griežčiausių branduolinio susitarimo kritikų.

Pradėkite pakuotis“

Jau šeštadienio vakarą B. Netanyahu kritikai prie jo oficialios rezidencijos Jeruzalėje šventė numatomą jo pakeitimą. Viename iš užrašų buvo parašyta: „Bibi, tai paskutinis šeštadienis Balfūre, pradėk pakuotis.“ Prie oficialios rezidencijos Balfūro ir Smolenskino gatvių sankryžoje ne kartą vyko protestai prieš B. Netanjahu, kuriam iškelta byla dėl korupcijos.

Jo įpėdinis Bennettas kritikavo neseniai vykusį mitingą: „Dabar ne laikas demonstracijoms ir provokacijoms“, – sakė Bennettas. Kartu jis paragino pagarbiai elgtis su B. Netanyahu ir jo šeima.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: