Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pasmerkė Europos Sąjungos (ES) pradėtą tyrimą dėl galimo dujų gigantės “Gazprom” piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ir sakė, kad šis atvejis nepadeda dvišaliams santykiams.

“Tai nekonstruktyvi prieiga”, – žurnalistams sakė V.Putinas paskutinę Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo Vladivostoke dieną.

Rusijos prezidentas sakė apgailestaujantis, kad Europos Komisija nusprendė pradėti tyrimą, ar Rusijos gamtinių dujų koncernas “Gazprom” nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdamas antimonopolines ES taisykles.

“Mes apgailestaujame dėl to, kas vyksta”, – sakė V.Putinas. – “Viliamės, kad galime išeiti iš šios situacijos be nuostolių jokiai šaliai, dalykišku ir geranorišku dialogu”.

“Tai, kas vyksta dėl “Gazprom”, – ne naujiena. Jūs žinote, kad dar pernai buvo atliktos kratos kai kuriose “Gazprom” patalpose užsienyje, kai kuriuose biuruose. Tai antras žingsnis šia kryptimi”, – pareiškė V.Putinas per spaudos konferenciją, skirtą APEC viršūnių susitikimo rezultatams.

Jis užsiminė, kad Europos Komisijos tyrimu siekiama priversti Maskvą padėti ES išbristi iš jos ekonominės krizės.

“Tai nulėmė kelios aplinkybės ir visų pirma – sunki ekonominė situacija euro zonoje”, – sakė jis ir apkaltino Europos Komisiją verčiant “Gazprom” prisiimti dalį ekonomiškai silpnų Rytų Europos šalių “subsidijavimo” naštos.

“Kalbama visų pirma apie Rytų Europos šalis. Kiek aš įsivaizduoju – o kol kas detaliai nesu informuotas apie dabartinius įvykius – … problema ta, kad visos šios šalys savo laiku buvo priimtos į Europos Sąjungą, ir ESprisiėmė įsipareigojimus dėl jų ekonomikų subsidijavimo”, – pareiškė V.Putinas.

Jis priminė, kad Sovietų Sąjungoje Maskva tiekė itin subsidijuojamą energiją savo komunistinio bloko satelitėms, bet tvirtino, kad posovietinė Rusija angliavandenilinius energijos šaltinius eksportuos tik rinkos kainomis.

“Dabar, matyt, kažkas Europos Komisijoje nusprendė, kad mes privalome prisiimti dalį naštos dėl šito subsidijavimo. Tai yra, suvienyta Europa nori išsaugoti politinę įtaką ir kad mes už tai dar truputį sumokėtume. Bet tai – nekonstruktyvi prieiga”, – teigė Rusijos valstybės vadovas.

“Šiandien mums reikia likti realybės kelyje, kad dabartinė Rusija neprisiimtų papildomų įsipareigojimų, susijusių su rinkai prieštaraujančiais sprendimais dėl šių šalių ekonomikos”, – sakė jis.

Tuo pačiu jis nesutiko su pozicija, kad Rusija ir ES savo prekybinių santykių srityje kariauja “tam tikrą prekybinį šaltąjį karą”.

“Aš nesutinku su jūsų vertinimu dėl mūsų santykių su Europos Sąjunga būklės. Mūsų santykiai labai geri ir konstruktyvūs, ir tai jokie koviniai veiksmai, tai – ne prekybinis karas”, – sakė V.Putinas.

Europos Komisija atlieka tyrimą dėl trijų galimų konkurenciją ribojančių “Gazprom” veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje.

Nurodoma, kad “Gazprom” galėjo skaidyti dujų rinką trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat, susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: