EPA-ELTA nuotr. /

JAV teismas pripažino buvusį policijos pareigūną kaltu dėl afroamerikiečio Džordžo Floydo mirties praėjusiais metais Mineapolio gatvėje. Praeitą gegužę sulaikytas 45 metų Derekas Chauvinas buvo nufilmuotas daugiau nei devynias minutes keliu ant gatvės prispaudęs Dž. Floydo kaklą.

Filmuota medžiaga, kurią matė turbūt visas pasaulis, sukėlė masinius protestus prieš rasizmą ir pernelyg didelį policijos jėgos panaudojimą. D. Chauvinas buvo pripažintas kaltu dėl trijų, jam pateiktų kaltinimų: antrojo laipsnio žmogžudystės, trečiojo laipsnio žmogžudystės ir pimojo laipsnio žmogžudystės. Jo užstatas buvo nedelsiant panaikintas ir jis uždarytas į areštinę. Galutinis nuosprendis greičiausiai bus priimtas per du mėnesius, o Chauvinas dešimtmečius gali praleisti kalėjime.

Minesotoje už antrojo laipsnio žmogžudystę gresia maksimali 40 metų laisvės atėmimo bausmė. Už trečiojo laipsnio žmogžudystę gresia laisvės atėmimas iki 25 metų. Už pirmo žmogžudystę gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Policijos pareigūnai teisiami būna retai, jei apskritai jiems būna pareikšti kaltinimai. Tačiau šis atvėjis yra plačiai vertinamas kaip nurodymas, kaip JAV teisinė sistema turėtų elgtis ateityje, kuomet žmogžudystė būna įvykdoma policijos pareigūno.

Kokia buvo visuomenės reakcija?

12 teismo narių užtruko mažiau nei dieną, kol priėmė nuosprendį, kuris truko tris labai įtemptas savaites ir apsunkino visus Mineapolio teismų procesus. Keli šimtai žmonių džiaugėsi šalia teismo pastato, kai buvo paskelbtas nuosprendis. Dž. Floydo šeimos advokatas Benas Crumpas teigė, kad tai žymi lūžio tašką JAV istorijoje. „Pagaliau atėjo skaudžiai pelnytas teisingumas“, – tviteryje parašė jis. „Šis nuosprendis siunčia aiškų pranešimą apie teisėsaugos atskaitomybės poreikį“. Po nuosprendžio prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris paskambino Floydų šeimai. J. Bidenas buvo girdėtas sakant, kad „bent jau dabar yra tam tikras teisingumas“. Netrukus po to per nacionalines televizijos laidas prezidentas Bidenas sakė: „Sisteminis rasizmas yra dėmė visos tautos sieloje“. Tuo tarpu K. Harris paragino įstatymų leidėjus priimti Džordžo Floydo projektą, kuriuo siekiama reformuoti policijos veiklą JAV. Mineapolio policijos federacija, ne pelno siekianti organizacija, atstovaujanti policijai, teigė gerbianti teismo sprendimą. “Mes taip pat norime kreiptis į žuvusiojo šeimą bei visuomenę ir išreikšti užuojautą dėl jų skausmo, tačiau mes taip pat tai jaučiame kiekvieną dieną. Nugalėtojų šiuo atveju nėra”, – sakė federacija. Išgirdę nuosprendį, žmonės visame pasaulyje rėkė ir džiūgavo. „Tai gera diena Mineapolyje“, – sako 21 metų Kennethas Nwachi. – „Tai palaima“. Aktyvistai sako, kad teisingumas buvo įvykdytas, ir jie jaučiasi taip, lyg nuo jų pečių būtų nukritęs akmuo.

Teismo procesas dar nėra baigtas

Chauvinas turėtų apskųsti nuosprendį. Anot pranešimų, vienas greičiausių apeliacijos būdų yra didžiulis bylos viešumas, kaltinamojo advokatams teigiant, kad tai galėjo paveikti teismo nuosprendį. Be to, pirmininkaujantis teisėjas Peteris Cahillas pirmadienį pareiškė, kad vieši demokratų kongreso narės Maxine Waters komentarai gali būti pagrindas apeliacijai. Savaitgalį M. Waters ragino protestuotojus likti gatvėje ir labiau konfrontuoti, jei Chauvinas būtų išteisintas.

Kas nutiko George’ui Floydui?

46 metų vyras 2020 m. gegužės 25 d. vakare nusipirko cigarečių pakelį savitarnos parduotuvėje Pietų Mineapolyje. Parduotuvės pardavėjas pamanė, kad pirkėjas panaudojo padirbtą 20 doleirių kupiūrą ir paskambino policijai, kai Dž. Floydas atsisakė grąžinti cigaretes. Atvykus policijai, jie ištempė G. Floydą iš jo stovėjusio automobilio surakino antrankiais. Kova kilo, kai pareigūnai bandė į savo tarnybinį automobilį įsodinti rėkiantį Dž. Floydą. Jie grumėsi su juo ant žemės ir policininkas Derekas Chauvinas prispaudė afroamerikiečio kaklą visu savo svoriu. Chauvinas daugiau nei devynias minutes laikė savo kelį užspaudęs Floydo kaklą, nors įtariamasis ir keli aplinkiniai maldavo jį paleisti. Dž. Floydas daugiau nei 20 kartų sakė negalintis kvėpuoti, maldaudamas mamos ir šaukdamas „prašau, prašau, prašau“. Atvykus greitosios pagalbos automobiliui, Dž. Floydas jau buvo nebejudantis. Maždaug po valandos jis buvo paskelbtas mirusiu.

Kas vyko teismo metu?

Chauvino teismo metu teisėjai išklausė 45 liudininkus ir matė kelių valandų vaizdo medžiagą. Keli liudininkai apsipylė ašaromis, stebėdami grafinius incidento kadrus. Taip pat pasisakė Dž. Floydo mergina ir jo jaunesnysis brolis. Ekspertai valstybės vardu patvirtino, kad Dž. Floydas mirė dėl deguonies trūkumo, kuris atsirado būnant prispaustam. Pats Chauvinas nusprendė neduoti parodymų, remdamasis savo teise tylėti. Dvylikai prisiekusiųjų reikėjo nuspręsti, ar Chauvinas sės už grotų, ar bus išteisintas. Abiem šalims pirmadienį pateikus baigiamąjį kalbą, teisėjai buvo izoliuoti viešbutyje, kuriame nebuvo jokių išorinių kontaktų, kad jie galėtų apsvarstyti bei priimti nuosprendį. Prisiekusieji turėjo susitarti dėl vieningo nutarimo ir jiems buvo pasakyta, kad jie negalės grįžti namo, kol nepateiks savo sprendimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: