Pavel Sheremet © Wikimedia Commons nuotr.

„Diena prasidėjo siaubingomis naujienomis. Žymus Ukrainos žurnalistas Pavelas Šeremetas buvo nužudytas šį rytą“ – tokią žinutę socialiniame tinkle Facebook paskelbė Ukrainos ministras pirmininkas Volodymyr Groysman. Žinomas žurnalistas, dirbantis Ukrainos tiriamajam laikraščiui Ukrayinska Pravda, trečiadienio rytą, važiuojant automobiliu, buvo nužudytas bombos, kai automobilis sprogo.

Nelaimė įvyko Kijevo centre. Du liudininkai sakė girdėję ir matę garsų sprogimą  iš po automobilio apačios, kuris apdegęs gulėjo vidury gatvės.“ Aš šoke, nežinau, ką sakyti. Tirti šią bylą – tai policijos garbės reikalas. Aš asmeniškai prisiimsiu atsakomybę už šią bylą“ – sako nacionalinės policijos pajėgų viršininkė Katia Dekanoidze.

Sevgil Musaieva-Borovyk, Ukrayinska Pravda redaktorė, naujienų agentūrai sakė, kad galvoja, jog Sheremet buvo nužudytas dėl savo „profesinės veiklos“.

„Kodėl jie žudo žurnalistus Ukrainoje? Kažkas nori destabilizuoti padėtį šalyje tai darydamas“ – sakė redaktorė.

Šeremetas buvo ypač kritiškas Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos taikomų griežtų priemonių atžvilgiu. Dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje Šeremetas buvo vyriausias redaktorius populiaraus neprikslausomo savaitinio Baltarusijos laikraščio, taip pat Baltarusijos televizijos naujienų direktorius ir prodiuseris  tiriamojoje programoje Prospekt, kuri buvo uždrausta prezidento 1995 – aisiais.

1997 – aisiais žurnalistas buvo suimtas už pranešimą apie kontrabandą Baltarusijos-Lietuvos pasienyje ir nuteistas kalėti du metus – tikima, jog tai buvo politinis žingsnis. Jis buvo viešai paskelbtas „sąžinės kaliniu“.

1999 – aisiais Šeremetas buvo apdovanotas už tarptautinės laisvos spaudos saugojimą.

Žurnalisto žūtis sukėlė staigų jo kolegų sielvarto išliejimą Ukrainoje. Mustafa Naijemas, parlamento narys ir buvęs Ukrayinska Pravda žurnalistas Radio Free Europe sakė : „Tai siaubinga. Visi šiandien liūdime.“

Maiklas McFaulas, buvęs JAV ambasadorius Rusijoje socialiniame tinkle Twitter rašė, kad Šeremetas „buvo vienas iš geriausių“, pridėdamas, kad „Pavelas buvo labai šaunus vyras. Taip liūdna.“

Ukrayinska Pravda įkūrėjas, tiriamosios žurnalistikos atstovas Georgijus Gongadze, buvo nužudytas prieš 16 metų. Jo kūnas buvo rastas nuskirsta galva miške už Kijevo. Šis įvykis pagreitino Oranžinę Revoliuciją Ukrainoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: