Organizatorių archyvo nuotr.

Birštono Vytauto parke penktadienį prasideda tikra diskusijų šventė: čia susitinka verslo, mokslo, kultūros, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovai iš visos Lietuvos ir iš užsienio. Jie keisis nuomonėmis, dalinsis įžvalgomis, ieškos sutarimo ir supratimo Lietuvai svarbiomis temomis. Tikimasi sulaukti 5000 pilietiškų ir aktyvių lankytojų.

„Antrą kartą sukurdami erdves diskusijoms, suburdami skirtingas nuomones turinčius asmenis ir pačius įvairiausius požiūrius atstovaujančias institucijas bei organizacijas, treniruojame tolerancijos ir supratimo raumenis, – sako Antanas Bubnelis, vienas iš festivalio iniciatorių. – Taip puoselėjame diskusijų kultūrą, kuri artina mus prie visiems svarbių susitarimų. Tai telkiantis, įtraukiantis, visiems atviras ir nemokamas renginys, taigi, laukiami visi.“

Dvi renginio dienas Vytauto parke Birštone įvyks 90 diskusijų ir renginių, kuriuose dalyvaus virš 300 įvairių sričių atstovų. Vien penktadienį  lankytojams siūloma labiausiai rūpimas ir įdomias temas pasirinkti iš 24 diskusijų sąrašo. Kino mėgėjams taip pat siūlomi 4 pilno metro ir 5 trumpametražiai filmai – tai šių metų programos naujovė.

Jau pirmąją renginio dieną svarbios Lietuvai temos

Pirmąją renginio dieną bus kalbama apie bendruomenių rolę ir paskirtį besikeičiančiame pasaulyje, apie Europos Sąjungos vaidmenį gynybos srityje, apie tai, su kokiais iššūkiais susiduria medijų valdytojai ir turinio kūrėjai, apie sporto bendruomenėse keliamą lygių galimybių visiems temą, švietimo ir ugdymo klausimus. Bus svarstoma, kokias Lietuva turi galimybes sukurti globalų produktą ar paslaugą, kaip vystosi lietuviškas kinas, kokios yra opiausios verslą kamuojančios kliūtys.

Diskusijose bus ieškoma atsakymų į aktualius ir visiems rūpimus klausimus: ko reikėtų imtis, kad 2050 metais Lietuvos keliuose nebežūtų nė vienas žmogus, kaip sumažinti atotrūkį tarp vyrų ir moterų atlyginimo, kokie yra visuotinai naudojamų technologijų trūkumai bei pavojai bei ką visi turime padaryti, kad augtų pasitikėjimas skaitmeniniame amžiuje.

Partnerių erdvėse  –  papildoma programa

Pramoginės bei ugdomosios veiklos, protmūšiai, kvizai, viktorinos, kurias siūlys festivalio partneriai, praturtins pagrindinę festivalio programą. Čia taip pat netruks turinio: lankytojai galės išmaniosiomis technologijomis atlikti pilietiškumo nustatymo ir kritinio mąstymo indekso testus, bus kviečiami susimąstyti apie gyvenimą vietoje įprastų, kasdienių daiktų naudojant gamtą tausojančius atitikmenis, įsivaizduoti, kaip atrodytų namai, jei atliekas kauptume savo balkone. Veiks dirbtuvės, skatinančios daugiau sužinoti apie daiktų atnaujinimą bei perdirbimą.

Kiekvienas bus kviečiamas pasinaudoti galimybe virtualiai persikelti į vieną didžiausių pasaulyje pabėgėlių stovyklų Jordanijoje ir pajusti, ką reiškia būti pabėgėliu. Virtualios realybės pagalba norintieji galės traukiniu aplankyti 10 įdomiausių maršrutų ir stebėti aplinką iš mašinisto kabinos. Mini miesto gatvių instaliacijoje mažiausieji festivalio lankytojai turės galimybę pasitikrinti eismo taisyklių žinias valdant žaislinį automobilį.

Draugiškas šeimai renginys

Nuostata, jog festivalis atviras visiems, taikoma ne tik kalbant apie nuomones, įsitikinimus ir požiūrius, bet ir apie lankytojų amžių. Turiningos veiklos bus siūlomos įvairaus amžiaus vaikams.

Kol tėveliai dalyvaus pagrindinės festivalio programos diskusijose, vaikais nuo trejų metų pasirūpins festivalio organizatoriai. Specialioje jaunesniems ir jauniausiems festivalio svečiams sukurtoje erdvėje veiks kūrybinės architektūrinės dirbtuvės, bus stalo ir lauko žaidimų, viktorinų, visi čia užsukę galės pūsti muilo burbulus, gaminti sniegą ir ledus.

Keturkojams augintiniams taip pat sukurta speciali erdvė, kur jiems bus siūloma vandens, užkandžių ir galimybė atsikvėpti nuo renginio šurmulio.

Kiekvieną intensyvių diskusijų festivalio dieną vainikuos koncertas. Festivalyje svečiuosis tik gyvai grojančios grupės „Subtilu-Z“ ir „Saulės kliošas“.

Apie diskusijų festivalį

Diskusijų festivalį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, „Swedbank“ ir Birštono savivaldybė. Festivalio programos partneriai  – Atviros Lietuvos fondas, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje drauge su Europos Parlamento biuru Lietuvoje bei „Versli Lietuva“.

Nemokamas diskusijų festivalis „Būtent!“ Lietuvoje organizuojamas antrą kartą. Vienas iš festivalio tikslų – parodyti, kad svarbūs sprendimai neatsiejami nuo požiūrių įvairovės ir skirtingų visuomenės grupių įtraukimo į jų svarstymą. Festivalio organizatoriai pernai sukūrė atvirą diskusijų erdvę, kuria prisidedama prie demokratiškos, vieningos bei pažangios visuomenės kūrimo, ugdoma diskusijų ir įsiklausymo kultūra, tolerancija kitai nuomonei ar požiūriui.

Festivalio iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio Almedalen diskusijų forumo Švedijoje, sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje bei kitose Skandinavijos šalyse. Festivalis „Būtent!“ yra vienas iš 8 Šiaurės ir Baltijos šalių demokratijos festivalių šeimos narių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: