Kremlin.ru nuotr.

Buvusi šuolininkė su kartimi bei dukart Rusijos olimpinė čempionė Jelena Isinbajeva sulaukė Kremliaus šalininkų ir opozicijų veikėjų kritikos, kai paaiškėjo, kad ji šiuo metu gyvena Europoje.

Be savo sportinių pasiekimų moteris aktyviai dalyvavo Kremliaus veikloje. Šešerius metus, nuo 2005 metų, ji treniravosi Italijoje bei gyveno Monake, tačiau, vėliau buvo sugrįžusi gyventi į gimtąjį Volgogradą. Pabaigusi savo sporto karjerą ji netapo politike, bet dalyvavo visuomeninėje veikloje, dažnai viešai gynė Rusijos atletus dėl jiems skiriamų sankcijų dėl dopingo. 2012 metais ji tapo vienu iš Vladimiro Putino prezidento rinkimų kampanijos oficialių veidų, 2015 metais jai buvo suteiktas Rusijos ginkluotųjų pajėgų majorės laipsnis, 2016 metais baigė sportininkės karjera. 2017 metais prisijungė prie prokremliško  „Putin Team“ judėjimo. Nuo pat karo pradžios ji buvo kritikuojama dėl nenoro bei atsisakymo išreikšti savo poziciją dėl įvykių Ukrainoje. 2023 metais buvo įtraukta į Ukrainoje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Visai neseniai, dar šį mėnesį, Ispanijos naujienų portalas „El Digital Sur“ pranešė, jog sportininkė persikėlė gyventi į Kanarų salas. Šiuo metu, manoma, kad ji gyvena Tenerifėje. Po šių žinių, Kremliaus kritiko, šiuo metu kalinčio Aleksejaus Navalno komanda  pradėjo tyrimą dėl sportininkės nekilnojamo turto esančio Ispanijoje.

„Paprastiems rusams dabar labai sunku gauti vizas, bet Putino padėjėjai, jai atviros visos sienos, nes ji rado porą milijonų eurų nekilnojamajam turtui įsigyti ir leidimui gyventi. Europos bankai labai džiaugiasi galėdami ją aptarnauti“, – pirmadienį „Twitter“ parašė „Team Navalny“ tyrėjas Georgijus Alburovas.

Ispanijos valdžiai išsiųsime peticijas su Isinbajevos nekilnojamojo turto sąrašu ir jos ryšių su Putinu įrodymais (kurių yra daug)“, – pridūrė Alburovas.

Tačiau, pirmadienį, liepos 17-ąją dieną, pati sportininkė savo socialiniuose tinkluose paskelbė įrašus ispanų bei rusų kalbomis, kuriuose išsižada bet kokių ryšių su Rusijos armija bei skelbia save kaip „pasaulio piliete“, pareiškė tęsianti savo darbus tarptautiniame olimpiniame komitete, manoma, kad tokiam jos pareiškimui įtakos turėjo tai, jog Ispanijos žiniasklaida pasidalino informacija apie jos gyvenamąją vietą. Prieš paskelbdama šį įrašą J. Isinbajeva iš savo socialinių tinklų pašalino visas nuotraukas, kuriose ji gali būti siejama su Rusija. Tai pirmasis jos įrašas socialiniuose tinkluose nuo pat karo pradžios Ukrainoje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YELENA ISINBAEVA (@isinbaevayelena)

„Gyvenu ten, kur dirbu, valgau tai, ką mėgstu, bendrauju su tais, kuriuos vertinu ir gerbiu. Visada tikėjau ir tikėsiu geriausiomis kiekvieno žmogaus pusėmis, net ir tų žmonių, kurie šiandien pasirengę mesti į mane akmenį vien dėl to, kad kažkas kažkur kažką pasakė, parašė ar išplatino 10 metų senumo nuotrauką, neturinčią jokio ryšio su tikra realybe“, – rašė J.Isinbajeva.

Toks viešas jos pasisakymas socialiniuose tinkluose sukėlė pasipiktinimo bangą Rusijoje. Dėl tokio Rusijos išsižadėjimo buvusi sportininkė sulaukė itin daug kritikos ir yra vadinama savo šalies „išdavike“.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: