Kaip ir visuomenė, kinematografija per metus keičiasi, praplečia savo horizontus ir laužo stereotipus. Vaidmenys, kurie anksčiau būdavo kuriami būtent vyrams, dabar gali būti atliekami abiejų lyčių. Laukinių Vakarų užkariautojai, kareiviai, bankininkai ir net karo robotai – šie ir daugelis kitų įvaizdžių jau prarado savo polinkį būti priskirtiems tik vienos lyties aktoriams. Tačiau vis dar daug diskutuojama, kuri lytis tam tikrus vaidmenis atlieka geriau.

Nusprendėme atkurti tokius veikėjų tipus, kuriuos didžiuosiuose ekranuose jau esame matę tiek vyro, tiek moters pavidalais. Taip pat apsvarstė tam tikrus tų veikėjų bruožus ir kurie vaidina įtikinamiau.

Nuotykių ieškotojai

Drąsus, mėgstantis rizikuoti ir žavingas Indiana Džounsas yra vienas ryškiausių nuotykių filmų veikėjų ir kultinis Harisono Fordo vaidmuo. Jis meistriškai kovoja su įvairias priešais, mielai šypsosi ir ištisus amžius daužo moterų širdis.

Lara Kroft, kuri į didžiuosius ekranus pateko iš „PlayStation“, įveikė tokius pačius pavojus ir kliūtis, kaip ir charizmatiškasis archeologas. Bet žiūrovai vis dar ginčijasi, kuri geriau įkūnijo kapų plėšikės vaidmenį – Angelica Jolie ar Alicia Vikander. Pati veikėja buvo labai išraiškinga ir įkvepianti – ji sumani, atletiška ir meistriškai susidoroja su įvairiomis mįslėmis bei priešais, nesvarbu ar tai banditai, ar mitinės būtybės.

Teisininkai

Kino pasaulyje teisininkų nesuskaičiuojama galybė. Pažiūrėkime į dviejų itin populiarių serialų – „Kostiumuotieji“ ir „Kaip išsisukti įvykdžius žmogžudystę“ – pagrindinius veikėjus. Siužetas sukasi aplink savimi pasitikinčius, charizmatiškus ir ciniškus teisės mokslo asus. Harvis Spekteris, kurio vaidmenį atlieka Gabrielis Machtas yra tikras alfa vyras ir stiliaus ikona, turintis nuostabų talentą visuomet pateikti save geriausioje šviesoje.

Analiza Kyting (Viola Davis), savo ruožtu, turi dvi puses: stiprią ir savimi patenkintą moterį, kurią rodo pasauliui ir pavargusį žmogų, nenorintį, kad jį kas matytų. Net jei filme matomas Harvio Spekterio emocijas ir išraiškas laikysime gan santūriomis, visi sutiksime, kad Viola Davis sugebėjo savo vidinį pasaulį pateikti visomis spalvomis, tokiu būdu priversdama žiūrovus jaudintis dėl jos veikėjos.

„Širdžių ėdikai“

Kinematografijoje gausu „širdžių ėdikų“, tačiau Džo Tribianį („Draugai“) ir Barnį Stinsoną („Kaip aš susipažinau su jūsų mama“) galima laikyti pagrindiniais paskutinių dešimtmečių viliotojais. Kol Džo merginų širdis užkariaudavo charizma ir žavesiu, Barnis į šį reikalą žiūrėjo daug rimčiau ir išradingiau. Jis netgi parašė savo paties merginų „kabinimo“ vadovą, pavadinimu „Žaidimų knyga“.

Nepaisant to, galime prisiminti ir moteris viliokles, po kurių kojomis krito ne vienas vyras. Samanta Džouns iš „Seksas ir miestas“ serijų tą padarė nuostabiai. Ji visada žinojo, ko nori, lengvai pasiekdavo savo tikslų ir išsisukdavo iš bet kokios situacijos. Max Conners („Širdžių ėdikės“), kurią įkūnijo Sigourney Weaver, savo ruožtu, gali būti vadinama Samantos varžove. Ji buvo ne tik paprasta intrigantė, bet ir meistriška apgavikė, įpainiojanti turtingus neišmanėlius į savo pinkles.

Detektyvai apsėsti žmogžudysčių

Kino pasaulis išrutuliojo ne vieną istoriją apie detektyvus ir policininkus, kurie tiesiog apsėsti serijiniais žudikais. Pavyzdžiui, „Avinėlių tylėjimas“ su Jodie Foster ir Entoniu Hopkinsu, kuris jau virto tikra klasika. Du naujesni serialai su panašia siužeto linija yra „Hanibalas“ ir „Žudant Ievą“. Pagrindinis vyriškos lyties interpretacijos veikėjas yra FTB profiliuotojas, Willas Grahamas. Hugo Dancio veikėjas vaizduojamas kaip ne labai bendraujantis, bet itin protingas, turintis daug kriminologinės patirties ir puikiai išvystytą vaizduotę, kuri padeda jam spręsti bylas, tačiau tuo pačiu kenkia ir jo psichikai.

Sandra Oh įkūnijo tokią pat apsėstą bei meistrišką detektyvę, kaip ir Dancis. Kaip analitikė, Ieva Polastri itin linksma, patikima ir labiau žemiška, nei Willas Grahamas. Ji paprasta specialistė ir darboholikė su įprastomis problemomis ir namuose laukiančiu mylimu vyru. Tikriausiai būtent tas Ievos paprastumas ir Sandros Oh charizma užkariavo žiūrovų širdis ir padėjo aktorei patekti į 78-uosius Auksinio Gaublio apdovanojimus.

Šnipai ir specialieji agentai

Ištisus dešimtmečius žiūrovai mėgo stebėti, kaip slaptieji agentai užkerta kelią didelio mąsto katastrofoms, gelbsti žmones ir sugadina niekingus piktadarių planus. Džeimsas Bondas, Džeisonas Bornas, Ethanas Huntas – visi šie veikėjai iš šnipų veiksmo filmų tapo tikrais bebaimiškumo, atkaklumo ir drąsos įkūnijimais. Pagrindinį franšizės „Misija neįmanoma“ veikėją verta paminėti atskirai, nes dauguma triukų atliko pats Tomas Cruise‘as ir dėl to jie atrodė tokie tikroviški.

Tarp moteriškos lyties veikėjų galime prisiminti daugybę specialiųjų agenčių, tokių kaip Nikita, Druska ir Sidnė Bristow („Alias“). Jennifer Garner veikėja pasirodė esanti itin įtikinanti ir stipri bei turinti milžinišką valią, tuo tarpu šnipė, kurią įkūnijo Angelina Jolie buvo vaizduojama, kaip per daug nepažeidžiama, o jos veiksmai dažnai būdavo nelogiški ir trumparegiški.

Kovotojai su ateiviais

Filmas „Grobuonis“ yra tikra fantastinių trilerių ikona, o Arnoldas Schwarzeneggeris Majoro Dačo vaidmenyje atrodo neįtikėtinai natūraliai. Nuostabi jo charizma, itin gražaus sudėjimo kūnas, reikšmingas žvairavimas ir ironija veikėją pavertė gyvybingu ir nenuspėjamu, o vidinis jo veikėjas buvo atskleistas pilnai ir aiškiai, kaip ir kitų „komandosų“.

Franšizės „Svetimas“ veikėja, kurios dėka išpopuliarėjo Sigourney Weaver, nenusileidžia Dačui. Ellen yra puikus tvirtavalės ir drąsios moters, kuriai žmogiškos emocijos nėra svetimos, pavyzdys. Ji puikiai susitvarko su granatos paleidimu ir tuo pačiu metu yra pasiruošusi paaukoti savo gyvybę dėl katės.

Apgavikai ir sukčiai

Trilogija apie kriminalinius Denio Oušeno ir jo draugų nuotykius tapo ne tik savo žanro, bet visos kinematografijos klasika. Nieko keisto, kad Grėjus Rosas nusprendė sukurti papildomą seriją su moteriškos lyties aktorėmis, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Sandra Bullock. Tačiau vyriškieji sukčiai apiplėšimų imdavosi dėl suprantamų ir aiškiai apibrėžiamų priežasčių, o žiūrovui buvo suteikiama pakankamai informacijos apie veikėjus, o tuo tarpu moterų veikėjų veiksmams papildomoje dalyje („Aušeno 8“) trūko motyvacijos, kad ir kokios spalvingos ir žavios jos buvo.

„Dirty rotten scoundrels“ komedijų veikėjai 2019-ųjų perdaryme irgi patyrė tam tikrų transformacijų. Michaelo Caino veikėja buvo tikras aristokratijos, kilmingumo ir gerų manierų simbolis. Šiuo aspektu, Anne Hathaway trūksta subtilumo ir gracijos. Nepaisant to, tiek Stevo Martino, tiek Rebel Wilson veikėjai paprasti ir šiurkštūs, o tuo tarpu Penny tapo šiek tiek labiau vulgaria ir akiplėšiška.

Užslėpti genijai

Žinoma, Šerloko Holmso ir Betės Harmon veiklos sritys visiškai skirtingos, bet vis dėlto, galime rasti daugybę jų tipo ir elgesio panašumų. Tiek detektyvo patarėjas, tiek šachmatininkė yra savo srities genijai. Jie atsiskyrę, uždari ir jiems sunkiai sekasi išreikšti emocijas. Be to, Holmsas ir Harmon turi turtingą vaizduotę, padedančią pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Benedictas Cumberbatchas ir kylanti žvaigždė Anya Taylor-Joy ekrane puikiai atskleidė savo veikėjus. Kalbant apie veikėjus: palyginus su Bete, Šerlokas atrodo labiau vaikiškas – kaip žmogus, kartais negalintis susidoroti su kasdieniais namų ruošos darbais, tuo tarpu Harmon, užaugusi našlaičių namuose, išmoko pasikliauti tik savimi ir ištverti viską, ką siunčia likimas.

Piratai

Kino pasaulis tikriausiai nežino ryškesnio ir charizmatiškesnio pirato už Džeką Sperou. Kultinės franšizės veikėjas, kurio vaidmenį atliko Džonis Deppas, savo sąmojingumu, gebėjimu papulti į pavojingas ir komiškas situacijas ir nenumaldomu godumu privertė milijonus viso pasaulio žiūrovų jį pamilti. Be to, Sperou veikėją ir jo būdą sukūrė pats Džonis Deppas, o tai padaryti jį įkvėpė „The Rolling Stones“ gitaristo Keito Richardso įvaizdis.

Tačiau moterų piračių didžiajame ekrane nėra tiek daug. Bet vis tiek galime Angelicą, Juodabarzdžio dukrą, kurią įkūnijo Penelopė Cruz, sulyginti su Džeku, kuris puoselėjo jai tam tikrus jausmus. Visas gyvenimas jai tik didelis žaidimas. Jos veikėja šiek tiek panaši į Džeką Sperou – ji klastinga, tikslinga, turi puikų humoro jausmą ir savo naudai moka meistriškai meluoti. Tačiau charizma ir žavesiu ji nusileidžia Džoniui Deppui.

Keršytojai

Keršto, kurį geriausia pateikti šaltą, tema kinematografijoje tikriausiai niekada nepraras populiarumo. „Džonas Vikas“, „Nužudyti Bilą“, „Senis“ – kažin, ar yra bent vienas žmogus, negirdėjęs apie šiuos kraują stingdančius trilerius. Kalbant apie keršytojus, negalime pamiršti Gerardo Butlerio filme „Įstatymus gerbiantis pilietis“. Jo Klaido Šeltono veikėjas yra tikslingas ir visiškai šaltakraujis žmogus. O labiau už viską jis trokšta atkeršyti už savo šeimą bei įrodyti supuvusios teisinės sistemos ydingumą ir niekas jo nesustabdys. Butlerio veikėjas itin įtikinamas ir išraiškingas – ir netgi galime apibūdinti jį kaip galingą. Nepaisant žiaurių jo veiksmų, žiūrovai jaučia jam simpatiją.

Naujame trileryje „Perspektyvi mergina“, Carley Mulligan išbandė keršytojos vaidmenį: jos veikėja Cassandra – jauna moteris, užstrigusi darbe be jokios perspektyvos. Naktimis ji medžioja vyrus, kurie trokšta negalinčių apsiginti merginų. Ji kaip reikiant juos pamoko. Cassie turi aiškų tikslą ir motyvą, nes ji keršija už įvykius, kurie praeityje sugriovė jos gyvenimą. Veikėja nevaizduojama kaip nepažeidžiama superherojė, o jos planai ne tokie sudėtingi kaip jo. Bet vis dėlto, entuziastinga Mulligan vaidyba nusipelnė daugybės liaupsių. Su tuo sutinka ir dauguma kritikų.

Taip pat skaitykite: 10 žymių aktorių, kuriems už puikius vaidmenis beveik nieko nesumokėjo

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: