Nėra nieko geriau už puikų televizijos serialo sezoną. Nesvarbu, ar mėgstate juos žiūrėti vienu prisėdimu, ar kiekvieną epizodą žiūrite atskirai, sunku paneigti, kad tai įtraukia.

Daugelis geriausių istorijoje serialų kūrėjų sukūrė puikius sezonus, kupinus intriguojančių siužetų linijų, įtraukiančių personažų vystymosi ir mus patenkinančių įdomių sprendimų.

Šių, sąraše, išvardintų serialų sezonai yra laikomi geriausiais ir sulaukė daugybės pagyrimų už kiekvieną atskirą epizodą, taip pat pridedame „IMDB“ vertinimą.

10. „Succession“ 3 sezonas (2021)

Kadras iš serialo „Succession“

„IMDb“ įvertinimas: 8.9/10

Plačiai paplitusi nuomonė, kad „Succession“ yra vienas iš tų serialų, kurios su kiekvienu sezonu tampa vis geresnės ir geresnės, todėl nenuostabu, kad trečiasis sezonas pasiekė iki tol buvusios istorijos viršūnę.

Juodosios komedijos dramoje pasakojama apie Roysų šeimą, kuriems priklauso žiniasklaidos konglomeratas „Waystar RoyCo“. Sušlubavus šeimos patriarcho Logano Royso sveikatai, keturi jo vaikai – vyriausiais Konoras, valdžios trokštantis Kendalas, nepagarbusis Romanas ir apie politiką nutuokianti Šibon – su kompanija turintys skirtingus ryšius, pradeda ruoštis gyvenimui be tėvo ir konkuruoja dėl aukščiausios padėties įmonėje.

Trečiajame sezone Loganas ir Romanas derisi dėl technologijų bendrovės „GoJo“ įsigijimo, tačiau finale viskas apsiverčia aukštyn kojomis, nes „GoJo“ generalinis direktorius Lukas Matssonas pasiūlo „GoJo“ įsigyti „Waystar“ ir pozicionuoti save kaip tą, kuris perims bendrovę.

Šis serialas atskleidžia, kokie sudėtingi gali būti didelių ir sėkmingų šeimų santykių ir moko mus netapti pinigų vergais bei neužmiršti tikrųjų vertybių, kurių svarbiausios yra šeima ir sveikata.

Dėl smagios komedijos, stulbinančių vingių ir prikaustančių šeimos ir išdavystės temų, „Succession“ 3 sezone yra keli aukščiausio reitingo epizodai „IMDb“ skalėje, ir neveltui. Tai sezonas, kuriame istorija išties išsiveržia į priekį, paversdama šį serialą vienu mėgstamiausių.

9. „Person of Interest“ 5 sezonas (2016)

Kadras iš serialo „Person of Interest“

„IMDb“ įvertinimas: 9.1/10

Galbūt visas serialas ir nėra pakankamai įvertintas, tačiau išskirtinis mokslinės fantastikos kriminalinis trileris „Person of Interest“ neabejotinai nusipelno daugiau pagyrimų nei iki šiol – tai įrodo puikus paskutinis jo sezonas ir geras „IMDb“ įvertinimas.

Sezone pasakojama apie paskutinę komandos kovą su „Samariečiu“ – masinio stebėjimo sistema, kuriame siekiama sunaikiti tą „Mašiną”.

Jau nuo pirmos serijos matome veiksmą, kai perkraunant „Mašiną“ įvyksta gedimas, dėl kurio Risas ir Fuskas gauna dešimčių žmonių, iš tikrųjų nedalyvavusių nusikaltimuose, numerius, taip pat jie užrakina Finčą ir Šaknį, nustatę, kad šie kelia grėsmę dėl ankstesnio smurtinio elgesio.

Vykdant misijas, žinoma, ateina paskutinioji. Finčas, Risas, Fuskas ir Šo imasi paskutinės misijos, kad neleistų samariečiui sunaikinti „Mašinos“ ir įtvirtinti jos valdžios žmonijai… Bet ar jiems pavyks…?

Penktasis serialo sezonas yra pats trumpiausias, tačiau puikiai įrodo, kad kokybė visada pranoksta kiekybę. Kaip ir visi geriausi puikių serialų paskutiniai sezonai, turi pasibaigti patenkinančia pabaiga, kurioje taip pat pavyksta pateikti keletą netikėtumų ir pakeisti lūkesčius. Šiame sezone nuostabiai pagilinami personažai ir pasakojimas pabaigiamas su tikru trenksmu.

8. „Sherlock“ 2 sezonas (2012)

Kadras iš serialo „Sherlock“

„IMDb“ įvertinimas: 9.1/10

Sero Arthuro Conano Doyle’io Šerlokas Holmsas yra dažniausiai filmuose ir televizijoje vaizduojamas literatūrinis personažas, todėl ieškant gerų šio personažo ekranizacijų yra iš ko rinktis. Viena iš mėgstamiausių – „BBC“ serialas „Sherlock“, kuriame detektyvo bylos perkeliamos į šiuolaikinį Londoną.

Kultinė istorija apie garsųjį detektyvą Šerloką Holmsą ir jo padėjėją daktarą Vatsoną. Tiesą, šįsyk ji pateikiama per šiuolaiknės visuomenės prizmę. Daktaras Džonas Vatsonas rimtai sužeidžiamas kariaujant Vietname, todėl paleidžiamas iš kariuomenės. Grįžęs į Londoną, jis ieško kambario, kuriame galėtų apsistoti. Paieškos jį atveda prie buto, kuriuo tenka dalytis kartu su Šerloku Holmsu – genialiu, tačiau ekscentrišku privačiu detektyvu.

Kartu jiedu sprendžia sudėtingiausius uždavinius ir tiria mįslingiausius nusikaltimus. Vatsonas jųdviejų nuotykius aprašo bloge, kuris netrunka išpopuliarėti, ir Holmsas tampa garsenybe. Žurnalistai seka ir aprašo tiek jo tyrimų rezultatus, tiek ir asmeninį gyvenimą. Jo pagalbos prašo ir eiliniai gyventojai, ir Britanijos valdžia. Nors skirtinguose epizoduose narpliojama daugybė skirtingų nusikaltimų, visą istoriją lydi Holmso konfliktas su genialiu nusikaltėliu, Džimu Moriarčiu.

Antrasis sezonas, kurį sudaro trys 90 minučių trukmės epizodai, yra geriausiai įvertintas serialo sezonas. Nors antras epizodas nėra itin mėgstamas, pirmas ir trečias epizodai yra absoliučiai įtraukiantys kūriniai, kurie tikrai parodo, kokių aukštumų gali pasiekti šis puikus serialas.

7. „Better Call Saul“ 6 sezonas (2020)

Kadras iš serialo „Better Call Saul“

„IMDb“ įvertinimas: 9.1/10

Ne visos laidos galėtų pralenkti tokį nuostabų televizijos sezoną kaip „Better Call Saul“ penktąjį sezoną, tačiau Vincas Gilliganas ir Peteris Gouldas atliko tokį žygdarbį, užbaigdami „Breaking Bad“ priešistorę.

Taigi, šeštasis sezonas prasideda ten, kur baigėsi penktasis. Pirmieji devyni epizodai daugiausia vyksta Albukerkėje, Naujosios Meksikos valstijoje, 2004 m., likus ketveriems metams iki Džimio Makgilo (Odenkirkas) ryšių su metamfetamino gamintojais Valteriu Vaitu (Bryanas Kranstonas) ir Džesiu Pinkmanu (Aaronas Paulas).

Sezone rodoma tolesnė Džimio evoliucija į pagrindinį personažą, baudžiamųjų bylų advokatą Saulą Gudmaną, kai jis ir jo žmona Seehorn vykdo savo planą sužlugdyti Hovardo Hamlino (Fabian) karjerą, kad priverstų išspręsti Sandpiperio bylą.

Tuo pat metu seriale vaizduojama narkotikų kartelio reakcija į pasikėsinimą nužudyti Lalo Salamanką (Daltonas). Likę epizodai daugiausia vyksta 2010 m., po „Braking Bad“ įvykių, ir rodo Saulą, gyvenantį Omahoje, Nebraskoje, slapyvardžiu „Džinas Takavičius“ ir besislapstantį nuo valdžios po Valterio žūties.

Paskutinis sezonas puikiai užbaigia kiekvieną pasakojimo elementą, meistriškai parašytas, su Odenkirko ir Rhea Seehorn vadovaujamais stulbinančiais pasirodymais ir dar geresnėmis techninėmis savybėmis nei kada nors anksčiau. Tai lėtas, metodiškas ir nepaprastai unikalus būdas užbaigti vieną geriausių televizijos serialų istorijoje.

6. „Dark“ 2 sezonas (2019)

Kadras iš serialo „Dark“

„IMDb“ įvertinimas: 9.2/10

„Dark“, giriamas kaip vienas įdomiausių mokslinės fantastikos trilerių, kada nors pasirodžiusių televizijos ekranuose – tai šeimos saga su antgamtiniu atspalviu, kurios veiksmas vyksta Vokietijos miestelyje, kur dviejų vaikų dingimas atskleidžia keturių šeimų santykius.

Vokiečių sci-fi trileris, pasakojantis apie fikciniame Vokietijos mieste, Windene, pradedančius dingti vaikus. Tai atskleidžia daugybę skylančių santykių, dvigubų gyvenimų ir tamsias praeitis keturių čia gyvenančių šeimų.

Atskleidžiama paslaptis, kuri tęsiasi net per keturias kartas. Pasakojimas pradedamas 2019-aisiais, tačiau skyla į siužeto linijas, vedančias į 1986-uosius ir 1953-iuosius, kurie pasiekiami keliaujant laiku. Kai kurie gyventojai išsigąsta, kad urvų sistemoje, išvystytoje po vietine atomine elektrine, atsirado kirmgrauža.

Pirmajame sezone pamažu išaiškėja paslaptys, sukompromituojančios Kahnwaldų, Nielsenų, Dopplerių ir Tiedemannų šeimas. Jų gyvenimai pradeda griūti, kuomet darosi akivaizdu, kad jie susiję su dingstančiais vaikais ir miesto bei miestelėnų istorijomis.

Antrajame sezone artimieji ir toliau bando susigrąžinti savo dingusius mylimus vaikus, o istorija tęsiasi kitais metais, paraleliai visose trijose laiko linijose, šalia kurių išsivysto ir dar dvi papildomos, nukeliančios į 2053-iuosius ir 1921-uosius. Paskutiniajame, trečiajame, sezone veikėjams tenka susidurti su prasidedančia apokalipse…

Šio vokiško „Netflix“ originalaus serialo antrasis sezonas paliko gerbėjus be žado. Paslaptingas, verčiantis susimąstyti ir gniaužiantis kvapą serialas – tai neįtikėtinai dėmesio vertas sezonas, kuris prikausto žiūrovų dėmesį ir jo nepaleidžia. Serialo istoriją nelengva bus sekti tiems, kurie nedėmesingi detalėms, tačiau tie, kurie jas seka, velniškai gerai praleis laiką su šia keista, bet užburiančia drama.

5. „True Detective“ 1 sezonas (2014)

Kadras iš serialo „True Detective“

„IMDb“ įvertinimas: 9.2/10

Tik nedaugeliui serialų pavyksta sukurti tikrai nuostabų pirmąjį sezoną, jau nekalbant apie tokį, kuris būtų pranašesnis už kitus. Vienas iš tokių serialų „True Detective“, antologinis serialas apie įvairius užsitęsusius policijos tyrimus.

„HBO“ serialo „True Detective“ pritrenkianti vaidyba, puikūs dialogai, tamsūs vingiai, narpliojantys ne tik serijinio žudiko pėdsakus, bet ir pagrindinių serialo veikėjų gyvenimus, sukurią grandininę reakciją nuo kurios pašiurpsta oda ir sulėtėja kvėpavimas.

Serialo pirmasis sezonas apima septyniolika metų tyrimo. Rodydamas dabartį ir peršokdamas į detektyvų prisiminimus jis pateikia detales ir bendrą vaizdą kaip pasikeitė patys detektyvai ir kaip buvo gvildenama istorija. Nuo pat pirmųjų minučių suvokiame, jog McConaughey veikėjas stipriai pasikeitė – nevengia taurelės vidurį dienos, plaukai išsidarkę, drabužiai purvini, suprantame jog jo, kaip detektyvo karjera nesusiklostė.

Mes nežinome kodėl taip pasisuko veikėjų gyvenimai, kas privertė itin savo darbui atsidavusį, tačiau didį pesimistą, mesti darbą ir griebtis tokio gyvenimo? Panašu jog serialo kūrėjai turi laiko tam išsiaiškinti, nors sutalpinti visą gyvenimo istoriją į aštuonias serijas nemažas iššūkis. (Ieva Gabrėnaitė)

4. „Mr. Robot“ 4 sezonas (2019)

Kadras iš serialo „Mr. Robot“

„IMDb“ įvertinimas: 9.2/10

2019 m. pasirodė paskutinis serialo „Mr. Robot“ sezonas, pribloškiantis kriminalinis trileris apie Eliotą (akt. Ramis Malekas), genialų, bet nestabilų jaunuolį, kuris tampa svarbia sudėtingo pasaulinio dominavimo žaidimo dalimi.

„Mr. Robot“ yra amerikiečių dramos trileris, serialas, kurį sukūrė Semas Esmailas. Džame Rami Malekas vaidina kibernetinio saugumo inžinierių ir įsilaužėlį Eliota Aldersoną, vaikiną, kuris turi socialinio nerimo sutrikimą ir klinikinę depresiją.

Seriale pasakojama apie Niujorke gyvenantį jaunuolį Eliotą Aldersoną, dirbantį kibernetinio saugumo įmonėje „Allsafe“ kibernetinio saugumo inžinieriumi. Vaikinas nuolatos kovoja su socialiniu nerimu, disociatyviu identiteto sutrikimu, depresija ir piktnaudžiavimu narkotikais.

Atrodo, kad Elioto mąstymo procesui didelę įtaką daro paranoja ir kliedesiai.

Jį įdarbina paslaptingas sukilėlių anarchistas, žinomas kaip ponas Robotas. Prisijungiama prie „hacktivistų“ komandos, vadinamos fsociety. Viena iš jų misijų yra panaikinti visas vartotojų skolas, šifruojant visus vienos didžiausių korporacijų pasaulyje „E Corp“ duomenis. (ją Eliotas suvokia kaip „Blogio Korporaciją“). Pasirodo, kad „E Corp“ yra svarbiausias „Allsafe“ klientas. (Justas Pridotkas)

„Mr. Robot“ gavo fantastiškus „IMDb“ atsiliepimus per visus keturis sezonus, bet paskutiniai trylika epizodų yra visai kito lygio. Paskutinio sezono pabaiga – tai protu nesuvokiama, iš koto verčianti pabaiga.

3. „Game of Thrones“ 4 sezonas (2014)

Kadras iš serialo „Game of Thrones“

„IMDb“ įvertinimas: 9.2/10

Daugiausiai tai serialas apie devynias kilmingas šeimas, kovojančias dėl Vakarų žemių kontrolės. Tai viena mėgstamiausių ir labiausiai pripažintų televizijos laidų.

George’o R. R.Martino  romanai, tarp kurių ir nebaigta saga „Ledo ir ugnies giesmė“, yra nuostabūs ir labai įtaigūs. Rašytojo teigimu, Vesteroso karai, apie kuriuos pasakojama ,,Sostų Karuose“, atspindi  skirtingų šeimų vargo perspektyvas. Būtent šis, didelio biudžeto fantastinis serialas, kurį HBO pristatė prodiuseriai  Davidas Benioffas ir D.B.Weissas, daugumą išties galėjo šokiruoti. Šiame seriale dažnai vaizduojami žiaurūs mūšiai ir išsamūs smurto aktai (įskaitant smurtą prieš vaikus ir moteris), taip pat daugybė nuogybių ir seksualinio gyvenimo be tabu. Pastarasis vaizduojamas ypač keistai, aiškiai aptariant ir vaizduojant kraujomaišą, neištikimybę ir prievartavimus.

„Sostų karai“ prasidėjo erotiškai ir baigėsi intriguojančiai. Pradžioje veikėją Tyrioną Lannisterį (Peterį Dinklage’ą) sutikome viešnamyje, kuomet jo kūną apžiūrinėjo prostitutės. Kitą veikėją  Daenerys Targaryen (Emilia Clarke),  pirmą kartą stebėjom maudynių metu, prieš pat jos priverstinę santuoką su raumeningu barbaru. Po aštuonių sezonų, maginės fantastikos serialas sujungė šiuos du personažus katastrofoje. Tuo metu kai Džonas Snow (Kit Harington) seriale sekė Jėzaus Kristaus ir tikro lyderio keliu, istorijos finalo sukrėstas Tyrionas vaikščiojo King’s Landing mieste ir stebėjo savo žuvusių seserų ir brolių kūnus. Kaip tik tuo momentu, Deneris triumfavo ir šventė savo didybę, pasiekusi neįtikėtą žudynių skaičių.

Būtent žiaurumo tema  ,,Sostų karuose“ buvo vaizduojama itin ryškiai. Tai pastūmėjo  žiūrovus gilintis į mūsų visuomenę ir į tai, kaip įvairūs išgyvenimai ją formuoja. Įtraukdami išžaginimus, negalią, prievartą, smurtą šeimoje ir kitas traumines situacijas, „Sostų Karų“  kūrėjai nuveikė svarbų darbą. Jie įtikino mus, jog negalime būti abejingi šioms problemoms, o priimti tai kaip gyvenimo dalį. „Sostų Karų “ atviras požiūris į išžaginimus ir brutalumą dažnai sukeldavo daug kritikų ir žiūrovų ginčų dėl to, kur gi yra žiaurumo ribos.

Visgi, pamirštant seriale ryškią smurto temą ir pereinant prie serialo pabaigos apibendrinimo, reiktų pabrėžti Deneris Targarian mintį, jog visi gauna tai, ko nusipelno. Serialas mus  taip pat  supažindino su viena tiesa: galia priklauso nuo to, kokius sąjungininkus pasirenki, tačiau,  net patys galingiausi žmonės gali bet kada paslysti ir būti sunaikinti.

Pagal „IMDb“ apžvalgininkus, „Game of Thrones“ savo viršūnę pasiekė 2014 m., kai buvo rodomas 4 sezonas. Vizualiai stulbinantis, šokiruojančiai sudėtingas ir kupinas absoliučiai žavių personažų arkų, jis neabejotinai vertas būti laikomas vienu geriausių kada nors sukurtų televizijos sezonų.

2. „Breaking Bad“ 5 sezonas (2012–2013)

Kadras iš serialo „Breaking Bad“

„IMDb“ įvertinimas: 9.4/10

„Bręstantis Blogis“ yra amerikiečių kriminalinis serialas, kurį sukūrė ir prodiusavo Vincas Giliganas.

Jis buvo nufilmuotas Albukerkėje, Naujojoje Meksikoje. Pasakojama apie Valterį Vaitą (vaidina Brianas Kranstonas), vyrą, kuris dirba per mažai apmokamą darbą. Pasiutęs vidurinės mokyklos chemijos mokytojas, kovojantas su naujausia trečios stadijos plaučių vėžio diagnoze nusprendžia grįžti į nusikalstamą gyvenimą. Bendradarbiaudamas su savo buvusiu mokiniu Džesiu Pinkmanu (aktorius Aronas Paulas) mokytojas pradeda gaminti ir platinti krištololinį metą, kad apsaugotų savo šeimos finansinę ateitį prieš jam mirštant. Serialo metu pagrindiniams herojams tenka susidurti su nusikalstamo pasaulio pavojais. Anot Giligano, pavadinimas yra pietietiškas šnekamosios kalbos reiškinys, kuris reiškia „sukelti pragarą“.

Pirmasis „Bręstantis Blogis“ sezonas sulaukė daugiausiai teigiamų atsiliepimų, o vėlesni sezonai sulaukė visuotinio pripažinimo. Kritikai gyrė „Bręstantis Blogis“ ir įvardino kaip vieną geriausių televizijos serialų. Per pirmuosius tris sezonus žiūrovų skaičius buvo stabilus, tačiau ketvirtojo ir penktojo sezonų žiūrovų skaičius gerokai išaugo, kai jis tapo prieinamas „Netflix“, prieš pat ketvirtojo sezono premjerą. Tuo metu, kai pasirodė serialo finalas, jis buvo tarp žiūrimiausių laidų Amerikoje.

Nors „Bręstantis Blogis“ ir nėra visiškai moksliškai pagrįstas, jis vis tiek yra nepaprastas serialas, skirtas užkietėjusiems adrenalino ir veiksmo mėgėjams. (Justas Pridotkas)

Į dvi dalis padalyto meistriško serialo pabaigoje Walteris White’as tampa karaliumi, kokiu jam visada buvo lemta tapti, o artėjančios pražūties nuojauta, tvyranti virš jo, kelia susižavėjimą.

1. „Chernobyl“ 1 sezonas (2019)

Kadras iš serialo „Chernobyl“

„IMDb“ įvertinimas: 9.5/10

Lietuvoje filmuotas serialas pasakoja kraupiai realią istoriją apie katastrofą Černobylio atominėje elektrinėje, įvykusi 1986-ųjų metų balandžio dvidešimt šeštąją. Iš sovietinių radijo bei televizijos kanalų (jų tada buvo vos keli) jokių pavojaus signalų nebuvo siunčiama, tik po kelių dienų buvo pasakyta, kad Černobylio atominėje elektrinėje įvyko nedidelė avarija, situacija kontroliuojama, o Sovietų sąjungos vyriausybė sudarė specialią komisiją incidentui ištirti. Frankfurto miesto valdžia jau trečią avarijos dieną rekomendavo savo gyventojams neleisti vaikų žaisti į gatves, o tarybinė liaudis, praėjus penkioms dienoms nuo katastrofos miestų ir miestelių gatvėmis ramiausiai žygiavo gegužės pirmosios demonstracijoje. Maskvoje nuo Lenino mauzoliejaus šypsojosi Michailas Gorbačiovas, kuris tada tikrai žinojo tiesą apie katastrofos mastus ir buvo asmeniškai atsakingas už tai, kad liepė slėpti bet kokią informaciją apie mirtiną pavojų.

Iš pirmosios „Černobylio“ serijos sužinome, kad ir atominės elektrinės operatoriai (beje, visi diplomuoti fizikai) taip pat nesuprato, kaip reikia elgtis sprogus reaktoriui. Visi jie kaip mantrą kartoja jiems įkaltus žodžius: „Tarybiniai reaktoriai sprogti negali“.

Keturios pirmosios serijos skirtos detaliai katastrofos likvidavimo kronikai kai step by step principu stengiamasi kuo tiksliau restauruoti tragiškus įvykius, lemtingus sprendimus, cinišką politikų melą ir pasiaukojamus „likvidatorių“ žygdarbius, dėl valdžios pasirinktos taktikos paskui ilgam paliktus užmaršties zonoje.

Serialas prasideda vieno iš tikrųjų įvykių herojaus Valerijaus Legasovo (Jared Harris) žodžiais: „Kokia yra melo kaina? Mes stengėmės nepainioti melo su tiesa, tačiau jei pakankamai ilgai klausysimės melo, visai prarasime gebėjimą mokėti atpažinti tiesą.“ Praėjus dviem metams po katastrofos šis profesorius fizikas, nuo pirmų avarijos valandų buvęs pavojaus zonoje ir priiminėjęs svarbius sprendimus, nusižudė, bet paliko į buitinį magnetofoną įrašytus monologus. Šiuos įrašus tyrinėję specialistai dabar sako, kad minėtos citatos juose nėra. Tai niekaip nesumenkina paties serialo, siekiančio būti maksimaliai realistišku ir šio tikslo tikrai pasiekiančio visomis įmanomomis priemonėmis.

Aišku, nereikia pamiršti, kad „Černobylis“ nėra dokumentinis serialas, tačiau autorių siekis būti tikroviškiems kiekvienoje, net menkiausioje detalėje vertas visokeriopos pagarbos. Nemažai prie šio beveik dokumentinio tikslumo prisidėjo serialo autoriams talkinęs nemažas lietuvių konsultantų bei asistentų būrys. Visus serialo žiūrovus, ypač filmo vaizduojamų įvykių metu gyvenusios šioje „geležinės uždangos“ pusėje žiūrint „Černobylį“ apima skaudus atpažinimo jausmas, ir iš genetinės atminties klodų iškyla kažkada patirtos, tačiau nepamirštos emocijos.

Skubus pasitarimas įvyksta anuometinio partijos pirmojo sekretoriaus M. Gorbačiovo kabinete Kremliuje, po kurio fizikas Valerijus Legasovas ir viceministras Borisas Ščerbina skubiai siunčiami į Ukrainą stebėti įvykius iš arti ir organizuoti būtinus katastrofos likvidavimo darbus. Nuo šio momento serialo siužetas bus pasakojamas gretinant dvi fabulos linijas – realios avarijos likvidavimo kroniką ir Legasovo bei Ščerbinos tarpusavio santykių raidą nuo abipusės neapykantos iki profesinės pagarbos ir net šiltų žmogiškų jausmų. Partiniam „aparatčikui“ Ščerbinai Legasovas pradžioje atrodo kaip tipiškas inteligentas, be reikalo panikuojantis ir perdedantis pavojų. Mokslininkui gi jo porininkas tėra „pasipūtęs, bukas ir užsispyręs asilas“, nemėgstantis prieštaraujančių, nes taip partijos vadovybėje yra įprasta.

Legasovas avarijos epicentre yra vienintelis žmogus, kuris supranta ne tik katastrofos mastą, bet ir žino, kokios pasekmės laukia pasaulio: jei nepavyks užgesinti po reaktoriaus sprogimo kilusio gaisro, kitas sprogimas nušluos nuo Žemės paviršiaus kelias aplinkines valstybes, įskaitant ir visą Pabaltijį). Legasovą vaidinančiam aktoriui Jaredui Harrisui lemta čia būti tragiku, tarsi įkūnijančiu antikinę išmintį: „Per didelis žinojimas gimdo didelį liūdesį“. O Ščerbiną vaidinantis švedų aktorius Stellanas Skarsgårdas parodo plačią jo herojaus charakterio metamorfozę – nuo visažinio partinio vadovo ir sovietinės nomenklatūros šulo iki maištininko, išdrįsusio pasipriešinti aukštesnei valdžiai. (Gediminas Jankauskas)

„Černobylis“ yra beveik nepriekaištingas miniserialas. Jis pasižymi išskirtinėmis techninėmis savybėmis – nuo vaizdų iki užburiančiai gražios muzikos, taip pat fenomenalia vaidyba ir nuostabiai parašyta istorija. Nors šis serialas nėra skirtas silpnų nervų žiūrovams, jį būtina pažiūrėti tiems, kurie mėgsta aukščiausio lygio serialus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: