Pirmasis animacinis filmas pasaulį išvydo 1892 m. Charles-Émile Reynaud‘as filmą kino teatre parodė suaugusių vyrų ir moterų auditorijai. Nepaisant milžiniškos sėkmės, Reynaud‘as kino atstovų dėmesio nesulaukė. Tačiau dabar, animaciniai filmai vėl populiarūs. Šiuolaikiniai kūrėjai supranta, kad suaugusieji, kaip ir vaikai, nori atsipalaiduoti smagiai praleisti laiką. Juk dalykais, kuriais galime pasidalinti su šeima mėgaujamės kur kas labiau.

Pateikiame naujausių, dėmesio vertų animacinių filmų sąrašą. Vieni jų jau pasirodė kinuose, kiti šviesą išvys netrukus.

1. „Sniego vaikis“ (Abominable, 2019)

Paauglė Yi ant savo namų stogo aptinka Sniego žmogų. Mergaitė ir du jos draugai leidžiasi į įspūdingą kelionę, kad nuostabusis padarėlis sugrįžtų į savo šeimą. Tam, kad jiems tai pavyktų, jie privalo vienu žingsniu pirmauti prieš turtuolį finansininką ir pasišventusį zoologą, kurie nori sugauti Sniego žmogų ir iš jo pasipelnyti.

Animacinio filmo režisierės ir scenarijaus autorės Džil Kalton kūrinys, pasaulį išvydęs Tarptautiniame Toronto festivalyje. Filmas susilaukė daugybės teigiamų atsiliepimų iš kritikų ir uždirbo daugiau nei 181 mln. JAV dol. visame pasaulyje.

Pietryčių Azijoje „Sniego vaikis“ įžiebė diskusijas dėl scenos, kurioje rodomas žemėlapis, o jame matomas Pietų Kinijos jūros regionas, pažymėtas demarkacinėmis linijomis, ir kurį pasisavino Kinija. Dėl šios priežasties, filmas buvo uždraustas Filipinuose, Vietname ir Malaizijoje – šalyse, susijusiose su teritoriniais ginčais su Kinija dėl Pietų Kinijos jūros.

Trukmė: 97 minutės.

9. „Pirmyn“ (Onward, 2020)

Broliai elfai Ianas ir Berlis leidžiasi į magišką kelionę, kad praleistų dar vieną dieną su savo tėčiu. Kaip ir kiekvienas nuotaikingas nuotykis, jų kelionė kupina paslaptingų žemėlapių, beveik neįmanomų įveikti kliūčių ir neįsivaizduojamų atradimų. Tačiau, kuomet jų mylinti mama išsiaiškina, kad jos sūnūs dingo, ji susivienija su legendine mantikora, kad sugrąžintų mylimus sūnus namo.

Kino studijų „Pixar“ ir „Walt Disney Pictures“ filmo, kurio režisierius Denas Skanlonas, premjera įvyko 70-ąjame Berlyno tarptautiniame filmų festivalyje. Bendrai filmas sulaukė teigiamų atsiliepimų iš kritikų ir uždirbo 147 mln. JAV dol. Ši suma nepateisino kino kompanijos lūkesčių dėl COVID-19 pandemijos, dėl kurios turėjo užsidaryti tūkstančiai kino teatrų visame pasaulyje.

Trukmė: 100 minučių.

3. „Adamsų šeimynėlė“ (The Addams Family, 2019)

Visi laukė, kada gi „Adamsų šeimynėlė“ grįš į ekranus ir tai pagaliau įvyko. Ekscentriškoji šeima atrodo ganėtinai keistai, palyginus su įprastais žmonėmis, tačiau savo atokiuose namuose ant kalvos gyvena laimingą gyvenimą. Tiesa, sutikus realybės šou vedėją, šis jų gyvenimą apverčia aukštyn kojomis.

Režisierių Konrado Vernono ir Grego Tirnano filmas dėl paties pasakojimo ir scenarijaus nebuvo įvertintas labai gerai, tačiau jo animacija ir veikėjų pasirodymai susilaukė daugybės pagyrų. „Adamsų šeimynėlę“ įgarsino Oskaras Aizekas, Šarliz Teron, Kloja Greis Moretz ir kiti. Juostos tęsinys „Adamsų šeimynėlė 2“ turėtų pasirodyti 2021 m.

Trukmė: 86 minutės.

4. „Selma ir užburtas miestas“ (Salma’s Big Wish, 2019)

Selma užaugo mylinčių globėjų šeimoje, tačiau 16 m. ji svajoja surasti tikruosius savo tėvus. Ji gyvena Ispanijos miestelyje, kuriame švenčiama Mirusiųjų diena, kuomet mirusiųjų žmonių sielos ateina į gyvųjų pasaulį ir susitinka su savo artimaisiais. Prieš išauštant šiai dienai, Selmos įbroliai randa burtų knygą, kuri atveria vartus į skirtingus pasaulius. Tuomet, Selma nusprendžia leistis į mirusiųjų pasaulį, kad rastų savo tėvus ir sužinotų daugiau apie savo praeitį.

Karloso Gutiérrez Medrano režisuotas animacinis filmas, kurio originalus pavadinimas „Día de muertos“ (isp. Mirusiųjų diena), nustebins juokingais dialogais, spalvingais kadrais ir leis susipažinti su meksikiečių kultūra iš arčiau.

Trukmė: 95 minutės.

5. „Stebuklų parkas“ (Wonder Park, 2019)

Būdama dar maža mergaite, Džiunė įsivaizduodavo pramogų parką ir jo gyventojus. Daugybę dienų ji praleido kurdama šį parką, tačiau atėjo laikas suaugti. Ji neturėjo daug įgyvendinti savo svajonėms, kadangi susirgo jos mama. Ir ji nenutuokia, koks realus buvo jos įsivaizduojamas pasaulis. Džiunei pamiršus apie parką, jis atsidūrė pavojuje. Staiga ji supranta, kad atsakomybė dėl parko krinta tik ant jos pečių ir ji nusprendžia padaryti viską, kad tik jį išgelbėtų. Laimei, jos seni draugai atskuba į pagalbą.

Režisieriaus Dilano Brauno juosta sulaukė įvairių atsiliepimų dėl istorijos ir pasakojimo tono, tačiau daug pagyrų pelnė jo animacija ir įgarsinimas. Filme galime išgirsti tokių žymių aktorių, kaip Dženifer Garner ir Metju Broderiko balsus. Dar prieš „Stebuklų parko“ premjerą, „Paramount Animation“ paskelbė, kad animacinis serialas, paremtas šiuo filmu, debiutuos „Nickelodeon“ kanale.

Trukmė: 85 minutės.

6. „Užsimaskavę šnipai“ (Spies in Disguise, 2019)

Lencas yra savimi pasitikintis agentas, kuriam labai patinka gelbėti šalis ir miestus. Volteris – jaunas ir niūrus mokslininkas, kuris pasitelkdamas savo išradimus nori pasislėpti nuo viso jį supančio pasaulio. Šie du veikėjai yra visiškos priešingybės. Vieną dieną, kai agentūrai tikrai prisireikia Lenco pagalbos… jis pavirsta balandžiu. Tik šįkart, pačiam Lencui reikia Volterio pagalbos, kad galėtų išgelbėti pasaulį. Ar šis nesuderinamas duetas gali tapti tikra komanda ir užkirsti katastrofai kelią?

Režisierių Piterio Černino ir Dženos Toping filmas, kurį įgarsino Vilas Smitas, Tomas Holandas, Rašida Džouns, Benas Mendelsonas ir kiti. „Užsimaskavę šnipai“ bendrai sulaukė gerų atsiliepimų iš kritikų ir pagyrų dėl animacijos, muzikos, humoro ir vokalinių pasirodymų (pagrinde dėl Smito ir Holando).

Trukmė: 102 minutės.

7. „Karalienės korgis“ (The Queen’s Corgi, 2019)

Istorijos centre – karalienės Elžbietos II-osios mylimas šuo. Korgis, vardu Reksas bandė save išgelbėti ir pasiklysta už karalienės rūmų ribų. Jis susipažįsta su Londono gatvėmis ir žiauria jų realybe, kuri reikalauja būti stipriu ir sėkmingu. Vietoj to, kad saugiai grįžtų namo, šuo, kuris niekada nežinojo, ką reiškia sunkus gyvenimas, nusprendžia parodyti savo sugebėjimus. Jam reikės išmokti apie slaptą miesto gyvenimą, bendrauti su kitais šunimis, sužinoti daugiau apie save bei surasti savo tikrąją savo meilę.

Animacinį filmą, kurį sukurti įkvėpė Elžbieta II ir jos korgio veislės augintinis, režisavo Benas Stasenas ir Vincentas Kastelutas. Tai nuotaikingas, nuotykių kupinas filmas vaikams, kuris jiems neabejotinai patiks.

Trukmė: 85 minutės.

8. „Mažoji pėda“ (Smallfoot, 2018)

Migas yra draugiškas Jetis, kurio pasaulis apsiverčia jam sužinojus, kad egzistuoja tai, ko jis visą savo gyvenimą nežinojo esant – žmogus. Netrukus po šio atradimo jį ištremia iš namų, o jo gentainiai atsisako patikėti jo neįtikėtinu pasakojimu apie žmogų. Tikėdamasis įrodyti, kad jis klysta, Migas leidžiasi į nuotykių kupiną kelionę su tikslu surasti paslaptingąjį žmogų, kuris suteiktų galimybę jam sugrįžti į savo jaukią bendruomenę.

Šią muzikinę komediją, paremtą Sergio Pablos knyga vaikams „Didžiapėdžio pėdsakai“, režisavo Keris Kirkpatrikas. Filme galime išgirsti tokių įžymių aktorių, kaip Čeningo Teitumo, Zendajos, Džeimso Kordeno, Denio DeVito ir netgi garsiojo krepšininko LeBrono Džeimso balsus.

„Mažoji pėda“ bilietų kasose uždirbo daugiau nei 214 mln. JAV dol. bei sulaukė daugybės teigiamų įvertinimų iš kritikų. Šis animacinis filmas buvo nominuotas „Annie“ apdovanojimui už garso takelį, Detroito filmų kritikų asociacijos bendruomenės apdovanojimui už geriausią animacinį filmą ir kitiems.

Trukmė: 96 minutės.

9. „Gauruoti šnipai“ (Spycies, 2019)

Vladimiras yra patyręs šnipas, kuris gali išspręsti net pačias paslaptingiausias bylas. Tačiau jis turi vieną didelį trūkumą – jis dievina laisvę, todėl ne visada klauso savo vadovo nurodymų. Vladimirui pradėjus naują tyrimą, jo partneriu tampa žiurkė, vardu Hektoras. Darbas su protingu, tačiau svajokliu partneriu, katinui yra tiesiog nepakeliamas, nes jie abu nenori matyti vienas kito akyse. Tam, kad pabaigtų tyrimą ir sugautų nusikaltėlį, kaip tik įmanoma greičiau, Vladimiras ir Hektoras privalo susivienyti.

Režisieriaus Guillaume Ivernelio filmas sukurtas vaikams apie klimato kaitą, kuriame gausu humoro ir smagių nuotykių.

Trukmė: 99 minutės.

10. „Siela“ (Soul, 2020)

Džo Gardneris – pagrindinės mokyklos muzikos mokytojas netikėtai gauna galimybę, pasitaikančią tik vieną kartą gyvenime, groti geriausiame džiazo klube mieste. Tačiau vienas neatsargus žingsnis iš Niujorko gatvių perkelia jį į magišką pasaulį, kuriame naujos sielos įgauna asmenybes, savitas keistenybes ir pomėgius, prieš jiems sugrįžtant į Žemę. Pasiryžęs sugrįžti į savo įprastą gyvenimą, Džo susivienija su itin įdomia siela, itin keistu vardu – Dvidešimt du, ir kuri niekada nesuprato, ką reiškia žmogiškoji patirtis. Džo beviltiškai bando paaiškinti Dvidešimt dviem, kodėl gyvenimas yra toks nuostabus ir tai bedarydamas atsako į kelis pačius svarbiausius gyvenimo klausimus.

Režisierius Pitas Dokteris animacinį filmą „Siela“ pradėjo kurti 2016-aisiais, kuomet jis dar savo apmąstymuose bandė suprasti žmonių asmenybių ištakas ir determinizmo sąvoką. Filmo prodiuseriai konsultavosi su įvairiais džiazo muzikantais, tokiais kaip Herbis Henkokas ir Teri Karington, o muzikinius epizodus animavo panaudodamas muzikanto Džono Batistės sesijas.

Animacinis filmas susilaukė gausybės pagyrų ir teigiamų įvertinimų iš kritikų bei buvo pavadintas vienu iš „ambicingiausių ir geriausių“ kino studijos „Pixar“ filmų. Platformoje „IMDb“ filmo reitingas 8,2, o vienas „The New York Times“ kino kritikų apie filmą atsiliepė taip: „Tai nedidelis, subtilus filmas, kuriame nėra viskas tobula, tačiau jo pavadinimas atspindi visus jame panaudotus įgūdžius, atskleidžiamus jausmus ir įkvėpimą.“

Trukmė: 100 minučių.

Taip pat skitykite: TOP 10 geriausių XXI a. animacinių filmųPuikių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: