Kadras iš serialo „Nine Perfect Strangers“

Paskutiniaisiais metais pasirodė begalės naujų serialų, kurių dėmesio centre – tokios įtemptos žmonijai susiklosčiusios situacijos kaip pandemijos, ateivių invazija, ar asmeninės dramos, keistos asmenybės, užvedančios siužeto varikliuką, nutinkančios paslaptingos žmogžudystės ar užpuolančios mistiškos jėgos.

Šįkart pristatome 10 puikių įtempto siužeto serialų būtent apie tai. Jie privers jus krūpčioti ir sunkiau kvėpuoti adrenalinui plūstant venomis.

10. Nine Perfect Strangers (Amazon Prime, 2021)

Tai naujas Amazon Prime serialas, paremtas Liane Moriarty to paties pavadinimo knyga. Pasakojimas sukasi apie devynis nepažįstamus žmones, atvykusius į nuošalią dvasinio tobulėjimo stovyklą atsigauti nuo praeities traumų ar susitvarkyti su savimi. Tarp jų esama šeimos, kuri gedi vaiko, poros, kuri bando išsaugoti savo santykius, reabilituoto narkomano ir kitų veikėjų, kurie gailisi dėl praeities ar tiesiog bando pakeisti savo gyvenimą. Visiems reikia išmokti atleisti sau ir kitiems, išgyti ir judėti į priekį.

Jie užsiima visokiausiomis bendromis veiklomis, tokiomis kaip žygiai, terapija, meditacija, o tuo tarpu mes sužinome daugiau apie jų asmenybes ir praeitį, kuriasi tarpusavio santykiai. Stovyklai vadovauja buvusi verslinikė Maša iš Rytų Europos. Viskas kaip ir atrodytų gerai, tačiau netrukus ima aiškėti, kad Maša imasi keistų gydymo metodų, pavyzdžiui, apsvaigina svečius LSD, kad jie lengviau atsivertų, arba užrakina namuose, kad negalėtų išeiti. Pamažu ima dėtis tikra velniava.

Pagrindinį Mašos vaidmenį atlieka Nikolė Kidman. Ši veikėja dvelkia mistika ir su savo baltais plaukais bei oda, kuriuose atsispindi mėlynų akių šaltumas, panašėja į vienaragį iš Rytų Europos. Taip ir lieka neaišku, ko ji iš tikrųjų nori: ar tikrai tiki, kad padeda šiems žmonėms? Ar tikrai yra sveiko proto? Ar turi slaptų užmačių? Aplink save ji kuria chaosą ir užveda siužetą. Nors idėja buvo parodyti ne tik Mašos mistiškąją pusę, tačiau ir žmogiškąją, vis dėlto ji mums lieka paslaptis.

Seriale pirmu smuiku groja ne siužetas ar pati istorija, tačiau personažai, kuriuos vaidina puikūs aktoriai. Dėl jų pasirodymų serialas pakyla virš vidutynybės. Per jų vaidybą atskleidžiamos tokios temos kaip sielvartas, traumos ir psichologinės problemos, o santykių dramos pasirodo ryškesnėje šviesoje.

9. Los Enviados (Paramount Plus, 2021)

„Los Envidos“ – tai argentiniečių Oskarą laimėjusio režisieriaus Chuano Chose Kampanejos darbas. Seriale vaidina meksikiečių aktorė Irena Asuela ir ispanų aktorius Migelis Anchelas Silvestras, taigi komanda surinkta iš įvairių ispanakalbių šalių, o pats veiksmas vyksta Meksikoje. Tai pasakojimas apie du dvasininkus, išmanančius mediciną, mokslą ir teisę, atvykstančius į Meksiką iš Vatikano tirti paslaptingų įvykių – jie turi patvirtinti stebuklingą vieno dvasininko išgydymą. Tačiau netrukus jie išsiaiškina, kad to miesto, kuriame reikėjo atlikti tyrimą, pakraščiuose yra įsikūrusi psichikos sutrikimų turinčių asmenų bendruomenė, kuri kažkaip yra susijusi su minėtais stebuklais ir dvasininko pradingimu, tačiau tai slepia. Tyrėjų tikėjimą užgriūva tikri išbandymai.

Seriale galima rasti visokių elementų – mistikos, įtampos, trilerio, siaubo ir komedijos. Užvis svarbiausia, kad tai žmogiškų istorijų mozaika – dvasininkams reikia rasti atsakymus į klausimus apie save pačius, visuomenę ir tikėjimą. Maža to, „Los Enviados“ kūrybinei komandai buvo svarbu atskleisti veikėjų santykius ir emocijas vietinio kolorito fone. Jausmai ir žmonių santykiai visuomet yra universalūs, todėl sujungus universalias emocijas ir vietinį foną, išeina dar daugiau spalvų. Režisieriaus idėja buvo kiekvieną sezoną nufilmuoti vis skirtingoje šalyje. Pakolkas yra nufilmuotas vienas sezonas.

Jautriausias ir mažiausias pažintas klausimas šiose serijose yra Bažnyčios santykis su stebuklais. Kuriamas dialogas tarp Bažnyčios mistiškos pasaulėžiūros ir mokslo įsitikinimų. Į kai kuriuos klausimus net pati Bažnyčia neturi atsakymų, tačiau kiekvienas turime teisę į kitokią nuomonę. Serialas bando pristatyti įvairias perspektyvas ir filmavimo metu netgi privertė kai kuriuos aktorius susimąstyti dėl savo pažiūrų. Pats režisierius Kampaneja teigia, kad jis yra skeptikas, tačiau pradėjo domėtis šia Bažnyčios sritimi tikėdamasis, kad kas nors sušvelnins jo skepticizmą.

8. Vigil (BBC, 2021)

Istorijos povandeniniuose laivuose dažnai nevyksta linksmai. Ne išimtis ir šios serijos. Veiksmas prasideda karališkojo laivyno fikciniame povandeniniame laive „HMS Vigil“. Pasakojimą įkvėpė Tridento flotilė. Tai nuo 1969 m. nežinomuose vandenyse su branduoliniais ginklais plaukiojantis britų povandeninis laivas. Jo tikslas yra apginti JK, jei šalį užpultų priešai, netgi jeigu JK netektų gynybinės galios. Iš tiesų šio laivo egzistavimas yra priimtas kontroversiškai visuomenėje, tačiau serialo tikslas nėra atskleisti tiesą – siekama pavaizduoti laive gyvenančių žmonių likimą ir santykius.

Pirmiausiai tai yra detektyvas, kadangi dar pirmojoje serijoje miršta vienas iš įgulos narių. Iš pažiūros atrodo, kad jis perdozavo heroinu. Bylai tirti paskiriama policijos detektyvė Eimė Silva. Ji įtaria, kad prie įgulios nario mirties prisidėjo dar kai kas, ne tik narkotikai. Detektyvė nėra pats tinkamiausias žmogus šiam darbui atlikti, kadangi praeityje yra turėjusi psichologinių traumų ir klaustrofobiškai bijo uždarų erdvių, taigi ją gąsdina būti po vandeniu. Tačiau žiūrovui stebint įvykių eigą yra įdomiausios ne jos asmeninės problemos, o pats nusikaltimas – norisi sužinoti, kas iš tikrųjų nutiko.

Scenarijaus autorius Tomas Edžas tvirtina, kad jį domino ne tik uždarytos erdvės mistika, tačiau ir šventai darbui atsidavusių įgulos narių istorijos. Jie neįtikėtinai sunkiomis sąlygos, izoliavęsi nuo viso likusio pasaulio, turi apleisti visas kitas savo gyvenimo sritis ir egzistuoti prieblandoje. Įgulos nariai netgi neturi galimybės dažnai susisiekti su savo artimaisiais, o žinutės gali ateiti tik iš išorės, tačiau ne kita kryptimi. Jie gauna tik vieną žinutę per savaitę, kurios apimtis – ne daugiau kaip 100 žodžių. Taigi vien jau pasirinkta veiksmo vieta kelia įtampą žiūrintiems šį detektyvą.

7. Brassic (2019)

Tai Shameless ir Ocean’s Eleven  primenantis pasakojimas apie dirbančiosios klasės vaikinų grupę, gyvenančią pramanytame Hovlėjaus kaimelyje Lankšyre. Pirmojoje serijoje susipažįstame su Viniu, turinčiu bipolinį sutrikimą, geriausiu jo draugu jautruoliu Dilanu, daug kebabų suvalgyti galinčiu Kardžiu, airiu keliautoju boksininku Ešu bei laisvų pažiūrų Tomo. Vyrai užsiima visokiais smulkiais nusikaltimais kaip automobilių nuvarymas, ponių grobimas, striptizo klubo apiplėšimas, marichuanos fermos reidai, jiems nutinka visokie absurdiški nuotykiai. Taip pat seriale pasirodo ir vienas moters personažas – Dilano mergina Erin, kuri intensyviai mokosi koledže ir siekia susikurti geresnį gyvenimą nei esamas. Tarp Erinos, Dilano ir Vinio vyksta tikras meilės trikampis, suteikiantis serijoms šiek tiek dramos elementų.

Visai kaip seriale Shameless, Brassic prasideda nuo tikro chaoso, tačiau netrukus istorija įgauna gylį, išryškėja charakteriai, jų santykiai, pasakojimo pasaulis. Pasitaiko sunkių akimirkų, pavyzdžiui, kaip ta, kai veikėjai supranta, kodėl juos vadina užmirštąja karta – jie užaugo miestelyje, kuriame nėra jokių perspektyvų, jokių galimybių ar vilties. Tačiau ir tokiomis sąlygomis jie susikūrė savitą gyvenimo būdą. Apskritai šiems personažams likimas nebuvo švelnus – jiems teko išgyventi sunkią vaikystę nefunkcionaliose šeimose. Ir negalėdami atsiremti į artimiausius žmones, jie susikūrė naują šeimą, kurią sudaro draugai.

Brassic yra neįtikėtinai juokinga, žmogiškai šilta dramedija apie kurioziškus draugų nuotykius ir išbandymus, kurie tik dar labiau juos suartina.

6. The Chestnut Man (Netflix, 2021)

Tai danų serialas, paremtas to paties pavadinimo Soreno Sveistrupo knyga. Veiksmas vyksta Kopenhagoje, kurioje žudydamas žmones siaučia vienas psichopatas. Prie kiekvienos savo aukos jis palieka po „kaštoninį žmogeliuką“, pagamintą iš degtukų ir dviejų kaštonų. Teismo medicinos ekspertai, ištyrę šias savadarbes lėles, nustatė šokiruojantį faktą – ant kiekvienos rasti prieš metus pagrobtos ir nužudytos jaunos mergaitės pirštų antspaudai. Mergaitė buvo vyriausybės ministrės dukra. Įtariama, kad ši detalė nėra atsitiktinė – už jos slepiasi tragedija. Atrodo, kad beprotis žudikas turi kažkokią misiją, kurią turi atskleisti bylai tirti paskirti detektyvai. Jie privalo išaiškinti psichopato užmintas mįsles ir surasti jį, kol šis nenužudė dar daugiau žmonių.

Vienas iš filmo motyvo yra vaikų dainelė apie kaštoninį žmogų. Tai jau nebe pirmas kartas, kai dainos susiejamos su ekranizacijomis, o vaikiška dainelė dar labiau šiurpina žiūrovus šio serialo apie žudiką kontekste. Siužetas mus įtraukia kaip gera detektyvinė knyga minkštais viršeliais, kurią nusiperkame oro uoste laukdami skrydžio. Kaštoninis žmogeliukas – tai visas serijas lydintis pasikartojantis motyvas, kuris gal ir atsibosta, tačiau jis sudaro visą žudiko istorijos esmę, kuri išaiškėja pabaigoje.

Serialas priklauso scandi noir žanrui. Paprastai scandi noir žanras – tai pasakojimai apie nusikaltimus, parašyti iš policijos perspektyvos, o veiksmas vyksta Skandinavijoje arba kurioje nors iš šiaurinių šalių. Blankūs kraštovaizdžiai, niūri nuotaika, sunkūs moraliniai sprendimai, kontrastas ir įtampa tarp ramios, pilkos socialinės aplinkos bei žmogžudystės ar kito žiauraus nusikaltimo.

5. Braqueurs (Netflix, 2021)

Mehdi yra profesionalus, metodiškas nusikaltėlis, turintis tokią pačią komandą ir vogdamas „užsidirbdantis“ sau duoną. Tuo tarpu Liana su savo mergina Šainez ir greitakalbe Momo užsiima smulkesniais darbeliais – apiplėšinėja viešbučių svečius. Tačiau Lianai su savo gauja labai nepasiseka, nes jos pataiko apiplėšti narkotikų prekeivį – paima iš jo didelį krepšį kokaino. Narkotikų preikeivis neapsidžiaugia ir reaguodamas į tokį poelgį pagrobia Šainez – pareikaulauja gražinti prekę, kitaip Šainez geruoju nesibaigs. Jam greičiausiai būtų pavykę pasiekti savo, tačiau išaiškėja, kad Mehdi yra jaunos moters dėdė. Jis turės pasitelkti savo vagies įgūdžius, kad išlaisvintų savo dukterėčią, ir griebtis gerokai daugiau smurto. O jam į pagalbą ateis išmoninga, mikli Liana.

Mehdi ir Liana yra įdomiausi personažai seriale, puikus duetas. Vienas – beveik kaip chirurgas preciziškas vagis, darantis didelius statymus, o kita – fatliška nutrūktgalvė. Patirtis eina drauge su jaunatviška energija. Profesionalas ir įgimto talento naujokė – puiki komanda, kurią įdomu stebėti. O dar narkotikų prekeiviai, su kuriais jiems tenka susidurti, turi ambicijų plėsti savo verslą, taigi į veiksmą įtraukiamas ir nusikaltėlių šeimos tėvas, narkotikų baronas, – reikalai pasidaro visai rimti. Laukia dar daugiau susišaudymų – visi kovoja už išlikimą ir turi ką prarasti, taigi ant kortos pastatatyta tai, kas veikėjams brangiausia.

4. Time (BBC, 2021)

Šonas Bynas ir Stefanas Grahamas nepaprastai puikiai atlieka pagrindinius vaidmenis šioje kvapą gniaužiančioje kalėjimo dramoje. Buvęs mokytojas Markas Kobdenas (Šonas Bynas) atvyksta į kalėjimą atlikti ketverių metų bausmės už žmogžudystę. Kaip vėliau išsiaiškina jo kalėjimo draugas, Markas užmušė žmogų girtas vairuodamas automobilį – jam nuolat sapnuojasi košmarai apie tai. Jau pirmąją savaitę jis turi išsiaiškinti kalėjimo tvarką ir suprasti savo vietą joje. Tačiau, be abejonės, tai nėra nei pati saugiausia, nei pati jaukiausia vieta gyventi, o kiekvienas kalinys yra vienaip ar kitaip pavojingas, kai tuo tarpu pats Markas yra jautrus ir gerai išauklėtas vyras. Šis kontrastas nepaprastai apsunkina jo gyvenimą kalėjime.

Stefanas Grahamas atlieka Eriko Maknelio vaidmenį, kuris jau 22 metus tarnauja kaip kalėjimo prižiūrėtojas. Kitame kalėjime trumpą bausmę atlieka jo sūnus Deividas. Erikas šantažuojamas, kad jeigu nepradės dirbti Džeksonui Džounsui, tuomet Deividas nukentės, tačiau pareigūnas atsisako pasiūlymo, kol nėra visiškai aišku, kad jo sūnui gresia pavojus. Serialo scenarijaus autoriaus Džimo Makgoverno braižas – jis tyrinėja, ne kas nutinka geram žmogui, kai jis tampa blogu, o kas nutinka paprastam žmogui, kai jis patenka į nepaprastai sunkią situaciją. Ką jam daryti? Ar įmanoma tai ištverti? Režisierius nagrinėja tokias temas kaip padėtis kalėjimų sistemoje, Bažnyčios ar policijos, žiniasklaidos vaidmuo.

Makgovernas teigia, kad jau prieš keturis dešimtmečius norėjo parašyti scenarijų apie kalėjimų sistemą. Lankydavosi kalėjimuose ir tyrinėdavo aplinką, kad vėliau galėtų apie ją parašyti. Būdamas jaunas ir pats yra padaręs nežiaurių nusikaltimų, tačiau jam tiesiog pasisekė ir jis nebuvo uždarytas. Vis dėlto nuo to laiko jį visada domino situacija britų kalėjimuose ir ten nutikusios istorijos. Tai nereiškia, kad jis pasisako prieš kalinimą. Tiesą sakant, scenarijaus autorius mano, kad nusikaltėliams, ypač žiauriems, net ir priklauso kalėti, tačiau neabejotinai yra aspektų, kuriuos būtų galima patobulinti – duoti kaliniams daugiau prasmingos veiklos, juos šviesti, mokyti ir leisti dirbti, užuot laikius uždarytus visą laiką kameroje.

3. Station Eleven (HBO, 2021)

Tai apokaliptinis serialas apie pasaulį, kai visą žmoniją sudrebina pandemija ir beveik visiškai staigiai ją išnaikina. Nors šis televizijos šou būtų susižiūrėjęs ir kitokiais laikais, tačiau mūsų situacijoje jis ypač aktualus. Galbūt ir ne visiems priimtinas šiuo metu žiūrėti, tačiau rodydamas apokaliptinę realybę vis dėlto išlaiko krislelį vilties.

Veiksmas prasideda Čikagoje visa naikinančios pandemijos išvakarėse. Jevanas teatre žiūri spektaklį „Karalius Lyras“, tik staiga pagrindinis aktorius Arturas Leanderis susmunka scenoje – jį ištinka širdies smūgis. Jevanas pirmas puola jam padėti. Taip jau susiklosto aplinkybės, kad į pagalbą suskubusiam vyrui tenka prižiūrėti Arturo kolegę aktorę Kirsten, kuri yra visai dar vaikas. Jevanas sutinka palydėti Kirsten namo ir kaip tik tuomet pasaulis žlunga.

Veiksmas nusikelia 20 metų į priekį. Žmonija beveik išnyko, tačiau Kirsten vis dar gyva ir vadovauja keliaujančiam teatrui, kuris rengia pasirodymus išgyvenusiesiems. Laikas šokinėja nuo pandemijos išvakarių, kelių dienų po jos iki daug metų vėliau. Vaizduojami ne tik skirtingi pasaulio pabaigos laikotarpiai, tačiau suteikiama erdvės pasireikšti ir veikėjams – detaliai atskleidžiamos jų emocijos ir situacija.

Pasakojime nagrinėjamos tokios temos kaip, pavyzdžiui, kas yra namai, kai atrodo, kad viskas sugriuvo, kokia yra meno reikšmė tokioje tragiškoje padėtyje, kaip vieno žmogaus parodytas gerumo gestas gali pakeisti daugybės žmonių gyvenimą. Serialas pasižymi tamsiu, stebinančiu humoru, yra ir dramatiškas, ir siurrealus tuo pačiu metu. Suteikia vilties, kad net blogiausiomis aplinkybėmis gyvenimas nesustoja ėjęs į priekį.

2. Mil Colmillos (HBO, 2021)

Mil Colmillos“ – tai kolumbiečių veiksmo trileris, nufilmuotas pačiose Amazonės džiunglėse. Filmavimas užtruko penkerius metus ir prie jo prisidėjo apie 500 žmonių. Vieno iš režisierių Chaimo Osorijo manymu, tai vienas iš didžiausių ir ambicingiausių projektų visoje Lotynų Amerikoje.

Tai pasakojimas apie būrį karių, kurie išdrįsta eiti į džiungles, tapusias jiems pragaru – jiems tenka žengti be galo pavojingu labirintu, kuris neturi išėjimo, ir kovoti už savo išlikimą. Jų tikslas – atlikti misiją, kurios metu reikia kirsti džiungles. Tačiau pakeliui tikslo link pačios džiunglės tampa tyliu priešu – jose galioja tam tikros taisyklės, o kariai – tai įsibrovėliai. Jos lyg kanibalės suryja viską, kas per jas žengia, ir tik stiprėja maitindamosios keliautojų baime.

Nors serialas iš pažiūros atrodo kaip tipiškas veiksmo šou, tai mitas mite – žygis į mirtį, kupinas keisto ritualinio grožio. Nuodinga paslaptis, kuri iškleidžia savo syvus į visas puses. Tai pokalbis su savo baimėmis, kurio metu padažnės puslas ir krūpčiosite dėl netikėtų siužeto posūkių.

1. Invasion (Apple TV, 2021)

Invasion” – tai pasakojimas apie ateivių invaziją žemėje, tačiau jame gerokai įdomesni ne patys ateiviai, o žmonių santykiai. Ir nors galiausiai ateiviai pasirodo – juodomis burnomis ir skleidžiantys keistus garsus, panašius į jų savitą kalbą – įvykių centre sukasi žmonių likimai.

Jaudina išduotos moters Anišos istorija, kuri griūvant pasauliui sužino, kad jos vyras ją apgaudinėja su socialinių tinklų modeliu, maža to, dar ir yra bailys, taigi jai pačiai reikia priimti sunkius sprendimus gelbėjant šeimą. Londone mokyklos autobusas, pilnas paauglių, įvažiuoja į milžinišką tuščią karjerą, kai kažkas užpuola autobusą ir nustumia jį nuo kelio. Herojus Kasperas piešia į sąsiuvinį savo keistas vizijas, kurias turėjo po epilepsijos priepuolio. Japonijoje astronautė Hinata iškeliauja į tarptautinę kosminę stotį, kol jos mylimoji Mitsuki, atsakinga už komunikaciją, dirba iš stoties žemėje. Jos slepia savo santykius dėl socialinio spaudimo, tačiau pradingus ryšiui su Hinata, Mitsuki, prieštaraudama vadovybei, bando išsiaiškinti, kas nutiko. Afganistane amerikiečių karys Trevantas stebi besiklostančius įvykius su ateivių invazija, tačiau ir pats toje šalyje jaučiasi kaip ateivis, nes vietiniai gyventojai nemėgsta amerikiečių, mėto į juos maistą. Trevantas ir pats netobulas, šiurkštaus būdo, nes tuomet pagąsdina vietinius atsukdamas šautuvą. Tačiau tamsią naktį dykumoje pasiklydęs paprašo pagalbos atsitiktinio žmogaus ir nors jie nemoka tos pačios kalbos, gyventojas bando padėti. Tai tik vienas iš žmogiškų momentų šiame seriale.

Taigi pasakojamos kelių vienas su kitų nesusijusių žmonių istorijos skirtinguose planetos kampeliuose Žemę užpuolus ateiviams. Didžiąją eterio dalį užima būtent šių veikėjų asmeninės istorijos. Būtent žmogiškasis aspektas išskiria šį serialą iš visų kitų apie pasaulio invaziją. Jo kūrėjas Saimonas Kingbergas taip pat prodiusavo tokius filmus kaip „The Martian“, „X-Men“ ir „Deadpool“.

Taip pat skaitykite: 10 puikių kriminalinių trilerių, kurių galėjote nepastebėti

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: