Justė Arlauskaitė – Jazzu įspūdingu koncertu uždarė 8–tąjį „Midsummer Vilnius“ festivalį. ELTA / Žygimantas Gedvila

Itin ankstyvame amžiuje pradėjusi savo muzikinę karjerą, viena ryškiausių mūsų šalies muzikos atlikėjų Justė Arlauskaitė – Jazzu, gerbėjus savo kūryba žavi iki šiol. Atlikėja išsiskirianti ne tik savo įvaizdžiu bei muzika, bet ir aštriais pasisakymais.

Šiais metais pirmasis atlikėjos susitikimas su gerbėjais po sūnaus, Majaus Jono, gimimo įvykio „Midsummer Vilnius“ festivalyje, Vilniaus Valdovų rūmuose. Liepos 28-ąją atlikėja uždarė festivalį, kuris vyko šių metų liepos 17-28 dienomis. Būtent šį savo koncertinį pasirodymą atlikėja dedikavo mylimiausiems ir svarbiausiems savo gyvenimo žmonėms – mylimajam – verslininkui Donatui Ivanauskui bei savo sūnui. J. Arlauskaitė-Jazzu nustebino gerbėjus jau hitais tapusiais bei naujais savo kūriniais –  pirmą kartą gyvai nuskambėjo kūrinys „Išgėriau išrūkiau“. Šou buvo išties įspūdingas, net iš dangaus pradėjęs lyti lietus, gerbėjams nuotaikos nesugadino. Visi, net ir lyjant lietui, buvo nusiteikę pasiklausyti kurį laiko scenoje nematytos ir pasiilgtos dievaitės.

Justė Arlauskaitė – Jazzu įspūdingu koncertu uždarė 8–tąjį „Midsummer Vilnius“ festivalį. ELTA / Žygimantas Gedvila

Pati atlikėja ne viename interviu yra teigusi, kad muzika ją supa nuo pat vaikystės: būdama šešerių pradėjo lankyti muzikos mokyklą – groti fortepijonu. Dvylikos išgirdo džiazo muziką, kuri itin ją sužavėjo, todėl pradėjo lankyti vokalo pamokas, vėliau – dalyvauti įvairiuose konkursuose ir taip, dar būdama vaiku ji suprato, kad muzika yra jos pašaukimas, todėl skynėsi kelią savo svajonės link. Vėliau, baigusi muzikos mokyklą atlikėja įstojo į Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją ir galiausiai nusprendė, kad ir toliau savo gyvenimą sies su muzika. Nusprendė įstoti į Londono „Thames Valley“ universitetą, tačiau, studijų kokybė ją kiek nuvylė, todėl baigusi universitetą, šešerius metus pragyvenusi Anglijoje, atlikėja galiausiai nusprendė sugrįžti į Lietuvą.

Justė Arlauskaitė – Jazzu įspūdingu koncertu uždarė 8–tąjį „Midsummer Vilnius“ festivalį. ELTA / Žygimantas Gedvila

Naujausia muzikinė veikla

Neseniai atlikėja išleido naujausią savo solinę dainą „išgėriau išrūkiau“ kartu su muzikiniu klipu. „Daina – apie uždraustą meilę, priklausomybę nuo žmogaus, ilgai nueitą kelią link išsilaisvinimo ir išsilaisvinimą nuo toksiškų jausmų. Daina gimė, kai visiškai paleidau vieną žmogų ir supratau, kad meilė gali būti besąlygiška, kad niekada daugiau savęs nebežeminsiu ir neįrodinėsiu, jog esu geresnė nei iš tiesų esu“, – apie naujausią savo dainą atvirauja Jazzu. Atlikėja atskleidžia, kodėl buvo pasirinktas būtent toks, intriguojantis dainos pavadinimas: „Kai žmogus yra nelaimingas ir nesijaučia mylimas, jis nėra taikoje su savimi, dažnai net vienas negali išbūti, ateina noras „pabėgti“ – pavyzdžiui, svaigintis. Tai dainoje pagrindiniai žodžiai yra tokie savaime toksiški – išgėriau ir išrūkiau.“

Muzikinė karjera

Savo muzikinį kelią atlikėja pradėjo dainuodama džiazą su įvairiomis grupėmis dar 2002 metais. Po itin sėkmingos jos pasirodymo viename iš džiazo konkursų, atlikėja sulaukė kvietimo prisijungti prie tuo metu susikūrusios populiarios elektroninės muzikos grupės „Pieno lazeriai“ (dar žinomos kaip „Milky lasers“). Šį biografinį faktą Justė vadina kelio į profesionalios muzikos sceną pradžia, tuo metu jai buvo tik 15 metų. Būtent šioje grupėje atlikėja dainavo iki pat grupės iširimo, 2010 metų. Būdama šioje grupėje atlikėja net tik buvo vokalistė, bet ir rašė tekstus dainoms. Taip pat, iširus šiais grupei, atlikėja pasirašė kontraktą su švedų muzikos vadybos kompanija “Mr. Radar Music”.

2005 metais, Justė Arlauskaitė susipažino su muzikos prodiuseriu bei kompozitoriumi Leonu Somovu. 2008 m. prodiuseris Leonas Somovas ir vokalistė Justė Arlauskaitė – Jazzu pradėjo koncertuoti su grupe, kurią sudarė 5 muzikantai. Duetas „Leon Somov & Jazzu“ užkariavo klausytojų širdis, kartu išleido daug kūrinių, kurie yra nepamirštami iki šių dienų – Score“, „Phantoms of the Lake“ „Song about Love“, „You don’t know my name“ ir kitos. Tačiau, galiausiai, po 12 kartu praleistų metų, 2017 metais duetas pareiškė, kad jų duetas išsiskiria ir jie toliau kurs muziką, tačiau, darys tai atskirai. Kartu koncertuodavo užsienyje. 2018 metais duetas paskelbė savo atsisveikinimo turą „Game over“ (liet. Žaidimas baigtas), kurio metu paskutinius kartus koncertavo kartu, atliko savo kartu sukurtas dainas ir taip padėkojo savo gerbėjams. Atsisveikinimo turo metu surengė koncertus penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose – Šauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Vilniuje bei Kaune. Per 12 metų kartu duetas išleido du EP (muzikinis albumas, kurį sudaro daugiau dainų nei single, tačiau mažiau, nei pilname albume) albumus: „Offline“ (2007 m.), „Offline Remixed“ (2008 m.) penkis studijinius albumus: „Updated“ (2009 m.), „Score“ (2010 m.), „Lees and Seas“ (2013 m.), „Istorijos“ (2015 m.), „Moments“ (2016 m.) bei paskutinįjį albumą, kurį sudaro visos populiariausios per dueto karjerą sukurtos dainos – „Game Over“ (2018 m.).

2018 metais atlikėja pradėjo savo solinę karjerą. 2019 metais J.Arlauskaitė-Jazzu pristatė pirmąjį savo solinį albumą „Jazzu“ pradėjo savo solinį turą „Welcome“. „Albumas – be pavadinimo, nes aš ir esu visos tos dainos. Ši muzika yra mano pasaulis, mano išgyvenimai, spalvos ir atspalviai, sielos atspindžiai. Albumo viršelyje uždengta pusė veido, tai – mano dualumas, skilimas. Viršelis – spalvingas, nes gana mums visiems liūdėti, pavasaris ateina. Beje, spalvingas ne tik viršelis, bet ir turinys. Vienas dainas parašiau visai neseniai, kitas – prieš dešimt metų, bet jos niekur iki šiol neskambėjo. Yra du man labai brangūs duetai – su Igoriu Kofu ir su Merūnu. Esu dėkinga Faustui Venckui už pagalbą įrašinėjant albumą“, – pranešime spaudai kalbėjo atlikėja.

Kita veikla

Atlikėja užsiima ne tik muzikine veikla, tačiau, yra aktyvi ir įvairiuose TV projektuose, nusifilmavusi keliuose filmuose. 2015–2018 metais buvo laidos X Faktorius (3–6 sezonų) teisėja. 2017 metais buvo viena iš teisėjų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje. 2022 metais, kartu su muzikantu Tomu Sinickiu vedė Muzikos asociacijos metų apdovanojimus (M.A.M.A). Nusifilmavo kontraversiškai vertinamame, kino režisieriaus Romo Zabarausko trumpo metro filme „Streikas“ (2013), taip pat, to paties režisieriaus režizuotame ilgo metro filme – „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ (2016). Atliko teisėjos vaidmenį Emilio Vėlyvio režisuotoje kriminalinėje dramoje „Zero 3“ (2017). Vienas svarbiausių – Salomėjos Neries vaidmenų, kurį atliko populiariame Lietuviška televizijos seriale – „Laisvės kaina. Partizanai“ (2018), vėliau išleistame šio serialo tęsinyje – „Laisvės kaina. Disidentai“ (2019) Jazzu kūrinys „Rudens naktis sustojo“ tapo šio serialo pagrindine daina: „Ši daina man labai brangi. Jos tekstą parašė Janina Degutytė, o muziką sukūrė mano krikšto mama Rima Girskytė-Berlovienė.“ Pati atlikėja apie šią dainą teigė: „Ši daina man primena vaikystę – dainuodavome ją su šeimos moterimis susėdusios aplink pianiną ir iki šiol ją dainuodama noriu verkti. Todėl labai gera, kad šią dainą išsirinko būtent šis serialas – ji yra puikus himnas tokiai jautriai ir patriotiškai tematikai.“

Apdovanojimai

Vienas pirmųjų apdovanojimų, kurį atlikėja gavo, pradėjusi savo muzikinę karjerą kartu su Leonu Somovu –2009 metais, MTV Europos muzikos apdovanojimuose –  „Geriausias Baltijos šalių atlikėjas“. Vėliau, duetas daugybę kartu buvo nominuotas įvairiose kategorijose ir laimėjo daugybę M.A.M.A statulėlių. Tačiau, atlikėja neliko nepastebėta ir pradėjusi savo solinę karjerą – nuo 2018 iki 2022 metų, šiuose apdovanojimuose ji buvo nominuota net 13 kartų, 4 iš jų laimėjo: 2018 metais – „Metų atlikėja“, „Metų albumas“ („Jazzu“), 2019 metais – „Metų pop grupė, atlikėjas, atlikėja“, „Metų vaizdo klipas“ dainos klipas „Wild“ buvo pristatytas ir užsienio rinkai, tai vienas rimtesnių atlikėjos pareiškimų tarptautinės karjeros link.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: