Pexels.com archyvo nuotr.

Jeigu kiekvieną dieną praleidžiate galvodamas apie socialinius tinklus ir negalite iš rankų paleisti išmaniojo telefono, jūsų smegenų struktūra gali skirtis nuo tų žmonių, kurie technologijomis naudojasi tik minimaliai. Remiantis žurnalo „Addictive Behaviors“ paskelbtu tyrimu, tikrose smegenų dalyse esančios pilkosios medžiagos kiekis parodė žmonių, priklausančių nuo išmaniųjų telefonų, smegenų sričių dydžio ir formos pokyčius.

2020m. birželio mėnesį tyrėjai iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje paskelbė, kad priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų yra susijusi su mažesniu pilkosios medžiagos kiekiu tam tikrose smegenų dalyse. Pilkoji medžiaga yra atsakinga už žmogaus emocijas, kalbą, regėjimą, klausą, atmintį ir savitvardos kontroliavimą. Kitas tyrimas pranešė, kad priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų sukelia panašius smegenų pakitimus kaip priklausomybė nuo narkotikų. Tyrimų rezultatai rodo, kad abi šios priklausomybės sumažina pilkosios medžiagos tūrį ir šie pažeidimai sukelia negrįžtamas pasekmės elgesio kontrolei. Mokslininkai priduria, kad tai yra pirmasis atrastas fizinis ryšys tarp išmaniojo telefono naudojimo ir fizinių smegenų pakitimų.

Tyrėjų teigimu, jie yra pirmieji, siūlantys susimąstyti, kaip išmanus telefonas į neigiamą pusę fiziškai keičia smegenis. Nors tyrimas buvo nedidelis, mokslininkai teigė, kad jo rezultatai kvestionuoja tam tikras prielaidas apie išmaniųjų pritaisų naudojimą. „Atsižvelgiant į išmaniųjų telefonų platų naudojimą ir augantį populiarumą, šiame tyrime abejojama jų nekenksmingumu bent jau tiems asmenims, kuriems gali kilti didesnė rizika tapti priklausomiems nuo išmaniųjų telefonų“, – rašo tyrėjai žurnale „Addictive Behaviors“.

Šio tyrimo metu mokslininkų komanda skenavo 22 žmonių, turinčių priklausomybę nuo išmaniųjų telefonų, smegenis. Mokslininkai tą patį padarė ir su 26 žmonių, kurie priklausomybės nejaučia, smegenimis. Visi dalyviai buvo įvertinti naudojant 2015 m. sukurtą priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų skalę. Tiriamieji taip pat buvo dešiniarankiai, priklausė 18-30 metų amžiaus grupei, neturėjo jokių neurologinių ligų, sunkių sveikatos sutrikimų ar psichikos sutrikimų. Smegenų skenavimas turėjo padėti aptikti pilkosios medžiagos tūrio skirtumus tam tikrose smegenų dalyse.

Tiesa, neaišku, ar yra priežastinis ryšys. Pavyzdžiui, pokyčiai smegenyse galėjo atsirasti dėl eksperimento dalyvių naudojamų išmaniųjų telefonų, arba dėl skirtingo pilkosios medžiagos tūrio jie buvo labiau linkę į dažnesnį išmaniųjų telefonų naudojimą. Tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad jie negali visiškai atmesti kitų psichinės sveikatos sutrikimų, galinčių turėti įtakos jų daromoms tyrimo išvadoms.

Pernelyg didelis išmaniųjų telefonų naudojimas kelia vis didesnį mokslininkų ir medicinos specialistų susirūpinimą. Tarp mokslininkų vis dar kyla ginčų, kada tikslinga vartoti ir taikyti terminą „probleminis telefono naudojimas“, o kada „priklausomybė“. Vienintelis šio reiškinio laikymas priklausomybe yra tiriamieji tyrimai, pagrįsti savęs vertinimu arba klinikiniais atvejų tyrimais. Mokslininkams vis dar sudėtinga tiksliai nustatyti, kada išmaniojo telefono naudojimas pradeda kelti problemų, bei kada vertėtų susimąstyti apie skaitmeninę dietą.

Kas būdinga priklausomybę išmaniajam telefonui turintiems žmonėms?

Šiuo metu žinoma, kad priklausomybės nuo išmaniojo telefono požymiai siejami su laiko nuovokos praradimu naršant, tiesioginiu savivertės siejimu su populiarumu socialiniuose tinkluose, tokiais žalingais įpročiais, kaip telefono nešimusi į tualetą ar vonią, naršymu vairuojant. Priklausomybę signalizuoja ir pakitusi sveikatos būklė – prastėjanti rega, nepaaiškinami galvos skausmai bei tirpstančios rankos. Išmaniojo ekrano skleidžiama mėlyna šviesa neigiamai įtakoja miego ritmą ir kokybę. Priklausomybės paliestą žmogų nuolat persekioja nuolatinis nerimas praleisti svarbią naujieną, žinutę ar skambutį, jaučiamas diskomfortas būnant be telefono. Agresijos protrūkiai tampa kasdienybe, komplikuojasi bendravimas su artimais žmonėmis.

Įvairūs tyrimai teigia, kad į priklausomybes linkusiems žmonėms būdingas emocinis nebrandumas, žema savivertė, nemokėjimas užmegzti artimų ryšių su kitais žmonėmis, jausmų slopinimas ir uždarumas.

ištirta, kad į priklausomybes linkę žmonės dažniausiai gyvena iliuzijose, jų ryšys su realybe gana miglotas. Telefonas, kaip ir kitos priklausomybes skatinančios veiklos ir medžiagos, tampa priemone dirbtinai pakelti savo savigarbą, telefonas atitraukia dėmesį nuo savo silpnybių, ydų, tampa tarpininku tarp žmogaus ir kitų. Priklausomybei progresuojant, stiprėja žmogaus ryšys su daiktu, t. y. telefonu ir pasireiškia tuo, kad žmogui atrodo, kad be telefono gyventi neįmanoma.

Kiek laiko prie telefono yra per daug?

Remiantis „RescueTime“ apklausa, vidutiniškai žmogus JAV per dieną naršydamas telefone praleidžia apie keturias valandas ir 58 kartus per dieną tikrina savo išmanųjį įrenginį.

Ištirta, kad priklausomybė išmaniesiems telefonams ypač būdinga jauniems žmonėms, kurie statistiškai ir praleidžia daugiausiai laiko prie telefonų ekranų – JAV daugiau nei 24% vaikų nuo 8 iki 12 metų turi savo išmanųjį telefoną, paaugliai sudaro 67% išmaniųjų telefonų turėtųjų, kurie kasdien naudojasi vidutiniškai maždaug šešių valandų trukmės pramogine žiniasklaida. Pagal statistinių tyrimų duomenis, per mokyklos pertraukas iš dviejų šimtų moksleivių tik penki užsiėmė žaidimais, sportu ar kita veikla, o likusi didžioji dauguma mokinių buvo dėmesį sukoncentravę į savo išmaniuosius telefonus. Jame netikslingai naršydami socialinę žiniasklaidą ir į vieną turinio vienetą nežiūrėdami ilgiau nei dvi sekundes.

Kiek daugiausia laiko reikėtų praleisti prie išmaniojo įrenginio taisyklių nėra. Svarbu suprasti, kada technologijos pradeda trukdyti gyvenimui, kada išmanusis naudojamas tam, kam reikia, o kada jis naudojamas tiesiog nesąmoningai. Nereikėtų panikuoti dėl laiko, praleidžiamo prie technologijų, bet derėtų susirūpinti tuo, ką su tomis technologijomis veikiame.

Kaip išvengti priklausomybės nuo išmaniojo telefono?

Išmaniųjų telefonų kampanijos teikia funkcijas, kurios padeda vartotojams valdyti ekrano laiką. Jos siunčia „skaitmeninės sveikatos“ ataskaitą, kurioje yra užfiksuota viskas – kiekvienas telefono paėmimas, skambutis ir žinutė, tikslus laikas, praleistas skambinant ar naudojantis kitomis telefono programėlėmis. Taip pat egzistuoja ir tokios programos, kaip „Moment“ ir „Freedom“, jos padeda blokuoti prieigą prie tam tikrų programų ir svetainių.

Prie skaitmeninės detoksikacijos gali prisidėti ir įrodymais pagrįsti patarimai, kurie paremti išugdomais kasdieniniais naudingais įpročiais. Sumažinti išmaniojo telefono naudojimą gali blaškančių programėlių atsisakymas, pranešimų išjungimas. Venkite tikrinti socialinius tinklus ir naršyti vos pabudus, kelias valandas prieš miegą nesinaudokite telefonu, atsiribokite ar visai išjunkite telefoną susitikimų, švenčių metu ir džiaugtis akimirka, nesistengiant visko transliuoti „gyvai“ kitiems.

Išmaniosios technologijos turi labai didelį patrauklumo užtaisą ir joms nelengva atsispirti, todėl svarbu išlikti sąmoningais ir suprasti, kad gyvas santykis su aplinka ir kitais žmonėmis yra daug svarbesnis už veiklą, kuri vyksta išmaniajame telefone. Geras psichologinis klimatas artimoje aplinkoje, stiprūs tarpasmeniniai ryšiai, Atrastas ryšys tarp išmaniojo telefono ir fizinių smegenų pakitimų gyvas kontaktas ir bendra veikla susitikus gyvai vietoj virtualios aplinkos, savirealizacija, psichinės sveikatos rūpinimasis gali padėti išvengti išmaniųjų telefonų keliamos žalos ir apsisaugoti nuo rizikingos priklausomybės ir jos neigiamų pasekmių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: