© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus pirmadienį lankydamasis komunistinės Kubos lyderių Fidelio ir Raulio Castro (Kastrų) gimtajame regione gyrė šios šalies Katalikų bažnyčios pasiaukojimą dirbant šioje saloje.

Pranciškus, pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos, tai sakė kreipdamasis į dešimtis tūkstančių tikinčiųjų, kurie nepabūgę tvankaus oro susirinko jo pasiklausyti rytiniame Holgino mieste.

Iš čia pontifikas pirmadienio popietę nuvyko į lietaus merkiamą Kubos Santjagą.

Santjage Šventojo Tėvo kortežą pasitiko tūkstančiai žmonių, o toks šiltas sutikimas rodo, kad dėl savo aktyvaus vaidmens siekiant santykių atšilimo tarp Kubos ir Jungtinių Valstijų, kuriose Pranciškus lankysis baigęs viešnagę Kuboje, jis yra itin populiari figūra komunistinėje saloje.

“Žinau, kaip Kubos Bažnyčia stengiasi ir kaip aukojasi, kad Kristaus žodis ir artumas pasiektų visus žmones, net ir labiausiai nutolusius”, – sakė popiežius, kreipdamasis į tikinčiuosius, susirinkusius į mišias po atviru dangumi pagrindinėje Holgino miesto aikštėje.

Kubos katalikų bažnyčia žingsnis po žingsnio išsikovojo galimybę užsiimti labdaringa veikla saloje po daug metų tvyrojusio priešiškumo santykiuose su buvusio lyderio F.Castro režimu, kuris daugiau nei tris dešimtmečius oficialiai buvo ateistinis.

Tačiau Bažnyčia saloje vis dar susiduria su gausybe rimtų problemų.

Kuboje, kurioje iš 11 mln. gyventojų vos 10 proc. laiko save katalikais, labai stinga dvasininkų. Maždaug pusė iš saloje dirbančių kunigų yra užsieniečiai.

Bažnyčia taip pat yra labai priklausoma nuo donacijų iš užsienio, padedančių jai užsiimti labdaringa veikla šioje skurdžioje šalyje.

Be to, šalyje vis dar draudžiamos katalikiškos mokyklos ir katalikiška žiniasklaida.

Holginas, ketvirtasis pagal dydį šalies miestas, yra to paties pavadinimo regiono sostinė. Šiame regione esančiame mažame Birano kaimelyje ispano cukranendrių augintojo ir kubietės šeimoje gimė broliai Castro.

Po mišių pontifikas pakilo ant kalvos, nuo kurios atsiveria Holgino panorama, ir palaimino miestą prie kryžiaus, kurį 1790 metais pastatė pranciškonų vienuolis.

Tuomet Katalikų Bažnyčios vadovas išskrido į antrąjį pagal dydį šalies miestą Kubos Santjagą, kur Bazilijaus Didžiojo seminarijoje susitiko su vyskupais, o vėliau meldėsi Kobrės Gailestingumo Dievo Motinos šventovėje – svarbiausiame katalikų piligriminiame centre.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: