© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nobelio premijos laureato Timo Hunto prielaidos apie tai, kad moterys ir meilė trukdo mokslui pasibaigė jam labai liūdnai. Profesorius pareiškė, jog moterys laboratorijose verkia, kai yra kritikuojamos ir įsimyli savo kolegas vyrus. Jis taip pat išsakė mintį, kad mokslininkai turėtų dirbti grupėse, išskirstytose pagal lytį.

„Leiskite papasakoti apie savo sunkumus su panelėmis. Kai jos būna laboratorijoje, nutinka trys dalykai. Jūs įsimylite jas, jos įsimyli jus, o kai jas kritikuojate, jos verkia“, –  dėl šių žodžių Nobelio premijos laureatas biochemikas Timas Huntas vėliau turėjo atsistatydinti iš garbės profesoriaus pareigų Londono universiteto koledže, skelbia BBC.

Po skambios frazės, pasakytos birželio 9 d. per Pietų Korėjoje vykstančią mokslo žurnalistų konferenciją, dabar jau buvęs profesorius atsiprašė, tačiau neatsiėmė savo žodžių, teigė, kad pasisakymas buvo tiesiog nuoširdi jo nuomonė. Timas Huntas manė, kad kalbėjo linksmai ir ironiškai, tačiau jo klausiusi publika palaikė tai rimtu pareiškimu. „Tiesa, kad aš buvau įsimylėjęs merginas iš laboratorijos ir merginos buvo įsimylėjusios mane. Tai labai pavojinga mokslui, kadangi darbas laboratorijoje yra siaubingai garbingas. Supratau, kad šios emocinės kliūtys padarė mano gyvenimą sudėtingu.“ – po skandalo aiškinosi mokslininkas.

Birželio 10 d. Londono universiteto koledžas patvirtino, kad Gamtos mokslų fakulteto garbės profesorius Timas Huntas atsistatydino iš pareigų dėl komentaro apie moteris mokslininkes. Londono universiteto koledžas pabrėžė, jog buvo pirmasis universitetas Jungtinėje Karalystėje pripažinęs moteris studentes lygias vyrams ir išreiškė nuomonę, jog ši pasekmė yra suderinama su jų įsipareigojimu kalbant apie lyčių lygybę.

Mokslininkų bendruomenė šiuos seksistinius Timo Hunto komentarus priėmė nepalankiai. „Jei jis turi problemų kontroliuojant savo emocijas prie moterų, jis turėtų išmokti jas valdyti vietoj to, kad siūlytų atskiras laboratorijas vyrams ir moterims.“ – pasipiktinęs buvo profesorius McLysaghtas. Kitas mokslininkas profesorius Rice‘as pastebėjo, kad mokslininkai moka būti objektyvūs, logiški ir racionalūs, kai dirba, tačiau asmeniniame gyvenime šios savybės atsiskleidžia kur kas prasčiau. Timo Hunto reiškiama diskriminacija moterims mokslininkėms – visiškas profesinis fiasko, kainavęs jam darbo vietą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: