Alaska Thunderfuck / Youtube kadras

Nuolat besivystančiame ir kintančiame muzikos pasaulyje vienas vardas ypatingai išsiskiria kaip originalumo ir kūrybiškumo simbolis – tai Alaska Thunderfuck 5000. Galbūt kai kuriuos šokiruojančiu, tačiau tikrai dėmesį patraukiančiu sceniniu pavadinimu Alaska tapo savotiška drag kultūros ikona, žinoma kaip nuolat nebijanti peržengti ribas, sugebanti įkvėpti milijonus ir daranti didžiulę įtaką ne tik pramogų industrijai, bet ir LGBTQ+ aktyvizmui. Jos, kaip drag inovatorės, skatinančios pokyčius, gyvenimo ir karjeros kelionė susideda iš drąsos, atkaklumo ir nenumaldomo saviraiškos siekio.

Justin‘as Andrew Honard‘as, žinomas kaip Alaska Thunderfuck, gimė 1985 m. kovo 6 d. Eiryje, Pensilvanijos valstijoje JAV. Aistra pop muzikai ir teatrui užgimė dar vaikystėje. Semdamasi įkvėpimo iš tokių ikonų kaip Marilyn Monroe, Cher ar drag karalienės Divine, Alaska buvo sužavėta transformacijos meno, ir kokią galią jis turi visuomenės normoms paveikti. Dar prieš pradėdama teatro studijas Pitsburgo universitete, ji jau išbandė save vaidindama įvairiuose miuzikluose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

Netrukus po universiteto baigimo Alaska persikėlė gyventi į Los Andželą tikėdamasi pradėti aktorystės karjerą, tačiau labai greitai suprato, kad vaikščiojimas į atrankas stengiantis gauti vaidmenis visiškai ne jai. Drag asmenybė užgimė kaip iš niekur. Anksčiau tokio tipo pasirodymus tik kaip hobį atlikęs Justin‘as vieną dieną rūkydamas pagalvojo apie Alaską ir galvoje susidėliojęs bendrą konceptą, nusprendė paversti tai nuolatine savo karjera. Sceninis Alaskos Thunderfuck pavadinimas gimė iš Alaskan Thunderfuck marihuanos rūšies.

„Drag“ – tai sceninio meno forma, kai asmenys, dažniausiai pramoginiais tikslais, hiperbolizuojant persikūnija į kitos lyties rolę, nors dabartinis drag vis labiau evoliucionuoja už binarinio (sudaryto iš dviejų narių, šiuo atveju moteriškos-vyriškos) lyties suvokimo ribų (angl. non-binary). „Drag karaliai“ (angl. Drag Kings – moterys, įkūnijančios vyrus) arba „karalienės“ (angl. Drag Queens – vyrai, įkūnijantys moteris), pasirodo laidose, filmuose, įvairiuose šou, paraduose. Ši meno forma siejama su perdėtu makiažu, ekstravagantiškais kostiumais ir perukais, pasirodymais, apimančiais dainavimą, komediją, šokį ir teatrinius elementus. Drag ištakos gali būti siejamos su senovės civilizacijomis, kur persirengimas ir lyčių formų vaizdavimas buvo religinių ritualų, teatro ir švenčių dalis. Šiuolaikinė drag kultūra, kokią ją turime dabar, pradėjo ryškėti 19 a. pabaigoje ir 20 a. pradžioje, vardinių šou ir kabaretų kontekste. Drag dar labiau išpopuliarėjo LGBTQ+ teisių judėjimo metu septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Tai dar vienas lyties išraiškos būdas, pasitelkiamas išsilaisvinti iš visuomenės primestų normų, saviraiškos metodas arba tiesiog laisvės forma, į save talpinanti lyčių stereotipus, socialinius ar politinius komentarus, satyrą, judėjimas ir protestas už lygias žmonių teises.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

Aktyviai dalyvaudama drag kultūroje ir pasirodydama scenoje, didžiausios sėkmės Alaska sulaukė po pasirodymo „RuPaul‘s Drag Race“ realybės šou, nuo 2009 m. rodytame Logo TV kanale, vėliau nuo 2017 m. persikėlusiam į VH1 muzikos kanalą, ir nuo 2023 m. rodomame per MTV. Šioje laidoje ji pasirodė 2013 m., 5 sezone, nors į šią programą patekti bandė nuo pat jos pradžios, kiekvienais metais siųsdama atrankinius vaizdo įrašus. Laidoje jai pavyko laimėti kelias užduotis, tačiau sezono finalo pergalė atiteko kitai dalyvei. Nepaisant to, savo įsimintina persona ir pasirodymais ji pavergė ne tik laidos komisiją, bet ir žiūrovus. Būdama itin plataus spektro, gabi teatrui ir muzikai, turinti itin savitą ir unikalią asmenybę, savyje talpinančią ne tik begalinę charizmą, bet ir gerą humoro jausmą, Alaska įėjo į laidos istoriją kaip viena iš įsimintiniausių jos dalyvių.

Po dalyvavimo „RuPaul‘s Drag Race“, Thunderfuck ir toliau sėkmingai rengdavo savo pasirodymus, taip pat dalyvavo dar keliuose RuPaul‘s realybės šou atmainose, pasirodydavo miuziklų ir kabaretų pasirodymuose, filmuose, laidose, nuo 2018 m. kartu su kita RuPaul šou dalyve rengia tinklalaidę „Race Chaser“, kurioje aptaria kiekvieną „Drag Race“ epizodą. 2021 m. ji išleido savo biografinę knygą skambiu pavadinimu „My Name‘s Yours, What‘s Alaska?“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

Nors „Drag Race“ ir buvo jos pirminis bilietas į sėkmę, Alaska atsisakė būti spaudžiama į jau nustatytas pramogų industrijos ar drag normas. Savo populiarumą ji išnaudojo tyrinėdama neatrastas meno sritis, maišydama aukštosios mados, siurrealizmo ir šokiruojančio teatrališkumo elementus, jos pasirodymai tapo įtraukiančiais potyriais, plečiančiais pačios drag sąvokos, ir kuo tai galėtų būti, ribas. Turėdama stiprų muzikinį pagrindą, Alaska išleido keletą originalių savo dainų ir muzikinių vaizdo įrašų, demonstruojančių jos menišką ir kūrybišką asmenybę. Tokie kūriniai kaip „Your Makeup Is Terrible“ ir „This Is My Hair“ akimirksniu tapo hitais, dar labiau įtvirtindami jos ir taip stiprią poziciją darg muzikos scenoje. 2015 m. pasirodė pirmasis jos albumas, pavadinimu „Anus“, iš karto sulaukęs teigiamų vertinimų, vėliau ji išleido dar tris albumus: „Poundcake“ (2016), „Vagina“ (2019) ir „Red 4 Filth“ (2022), kartu su Jeremy Mikush išleido albumą, pavadinimu „Amethyst Journey“ (2017), kaip grupė „The AAA Girls“ išleido „Access All Areas“ (2017) albumą, prisidėjo kuriant ir atliekant dainas „DRAG: The Musical“ (2022).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

Alaska Thunderfuck yra kur kas daugiau nei tik drag atlikėja, kartu ji ir aktyvistė bei LGBTQ+ teisių gynėja. Interviu metu ir viešuose savo pasirodymuose ji ne kartą atvirai aptarė problemas, turinčias įtakos šiai bendruomenei, pavyzdžiui supratimo apie ŽIV/AIDS svarbą, psichinę sveikatą ir visus visuomenės narius įtraukiančios politikos bei aplinkos būtinumą. Naudodama savo platformas bei populiarumą ir turimą įtaką, Alaska remia daug įvairių labdaros organizacijų, ir organizacijų, išimtinai ginančių labiausiai pažeidžiamų bendruomenių teises, veiksmingai, naudodama savo balsą didinti aplinkinių sąmoningumui bei rinkti lėšas jai artimiems tikslams, jungia meną su aktyvizmu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

„Esu didelė drag gerbėja dėl daugelio priežasčių; pirmiausia ir svarbiausia dėl to, kad tai itin svarbi scenos meno forma. Drag naudoja humorą kaip būdą perduoti žinutei, nors humoras dažnai ir pamirštamas kaip toks pat tinkamas metodas komunikuoti per meną, drag dažniausiai sumenkinamas ir, kai pagalvoji, linkęs būti priskirtas kaip „mažesnis nei“ kažkas ką pamatytum muziejuje. Negaliu sugalvoti beveik nieko labiau artistiškai išlaisvinančio, nei didelis muziejus pilnas drag karalienių, bet gal čia tiesiog aš.“ – interviu su M. Podell‘u iš „Thought Catalog“ savo požiūrį apie drag išsakė Alaska. Per visą savo karjeros laikotarpį ji taip pat buvo ir atkakli saviraiškos ir išsivadavimo iš lyčių normų ribų šalininkė. Jos propaguojama idėja, kad drag nėra tik apsimetinėjimas kita lytimi, bet veikiau kiekvieno unikalios tapatybės šventimas, androginiškas (žmogus, kurio lyties išraiška yra tiek vyriškos, tiek moteriškos mišinys, arba nei vyriška, nei moteriška) stilius ir noras mesti iššūkį visuomenės normoms įkvėpė daugybę žmonių neatsiprašinėti ir kiekvienam priimti save tokį koks esi – autentišką, unikalų ir nuostabų.

„Drag yra scenos menas… bet su geresnėmis šukuosenomis ir makiažu. Grožis, žavesys ir blizgučiai priverčia žmones atkreipti dėmesį, tai atveria jų protus žinutei, kurią bandai perteikti kaip menininkas. Pavyzdžiui, „RuPaul‘s Drag Race“ iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip nerimtas ir lengvabūdiškas vyrų persirenginėjančių moterimis konkursas. Bet iš tikrųjų jame yra tikrai labai gilių, svarbių gyvenimo pamokų, kuriomis RuPaul dalinasi per šią terpę. Ir tai pasiekia žmones, kurie įsijungė tik dėl blizgučių.“ – interviu metu apie drag ir sceninio meno skirtumus kalbėjo Alaska. Paklausta, kaip padidėjęs drag kultūros matomumas masėms per televizijos laidas padėjo siekti vienodų LGBTQ+ žmonių teisių, ji teigė jog tikisi, kad „kuo daugiau matomumo drag pasaulis gaus, tuo daugiau žmonių supras, kad lytis ir seksualinė tapatybė ir realiai visa žmonija yra gerokai painesni ir sudėtingesni, nei dominuojanti, tradicinė medija perteikia. Bet kokia meno forma, kuri nušviečia platų, besiplečiantį žmogaus tapatybės spektrą yra geras dalykas.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alaska (@theonlyalaska5000)

Alaskos Thunderfuck kelionė nuo mažo miestelio Pensilvanijoje iki pasaulinės šlovės – įkvepianti istorija apie individualumą ir atsisakymą prisitaikyti prie mestų visuomenės normų, kovą už lygią teisę į savo gyvenimą. Jos visai drag bendruomenei ir pramogų industrijai daroma įtaka, taip pat LGBTQ+ aktyvizmas – svarbus ir reikšmingas. Drąsiais pasirodymais, saviraiška, kuriai nesvarbi aplinkos nuomonė ir dideliu pasiryžimu propaguoti tai, kas svarbu jai pačiai ir jos bendruomenei, Alaska ne tik iš naujo apibrėžė drag kultūrą ir jos suvokimą, tačiau ir tai, ką reiškia būti tikru menininku ir vilties švyturiu tiems, kurie siekia išsilaisvinti iš nuolatinio bandymo keisti save vien tam kad būtų pripažinti visuomenės. Savo pasirodymais scenoje nušviečiant gerbėjų širdis visame pasaulyje, jos palikimas, kaip savotiškos inovatorės ir pop kultūros ikonos neabejotinai įkvėps ateinančias kartas, primins priimti savo unikalumą ir visada siekti savo svajonių, kad ir kokios jos būtų, nepaisant koks esi ir ką myli.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: