Filmo "A Fantastic Woman" kadras

Čiliečio Sebastiano Lelio juosta „Fantastiška moteris“ (A Fantastic Woman) sulaukė daugybės kritikų vertinimų dėl neįprastos filmo temos ir aktorių pasirinkimo. Filmo siužetas perteiktas gana nenuspėjamai: prasidėjęs kaip dviejų įsimylėjėlių romantiško gyvenimo idilė, pamažu filmas įgauna visai kitokių atspalvių. Filme transliuojama žinutė vienaip ar kitaip paliečia žiūrovus ir suteikia peno apmąstymams. Ne veltui filmas gavo „Oskaro“ nominaciją ir Akademijos apdovanojimą kaip geriausias filmas užsienio kalba.

Orlando (Čilės aktorius Francisco Reyes) myli savo jaunesnę meilužę Mariną (Čilės aktorė ir mecosoprano dainininkė Daniela Vega), dėl kurios paliko žmoną ir planuoja su ja ateitį. Tačiau vieną naktį meilės romanas pasibaigia, kai Orlando ištinka netikėta mirtis.

Iškart po nelaimės pasirodo Orlando šeima, kuri nekenčia Marinos ne vien dėl to, kad ši išardė šeimą, bet taip pat, kad ji – nepaprasta moteris, o translytė. Šeima nesupranta ir bodisi tokiu pasirinkimu, nori kuo greičiau ją išvaryti iš Orlando buto. Bet Marina taip lengvai nepasiduoda, ji gedi vyro ir nori būti jo laidotuvėse. Tačiau šeima jai to neleidžia. Marina turi kovoti ne tik dėl galimybės išlydėti į paskutinę kelionę mylimą vyrą, bet ir dėl savo tapatybės. O tai padaryti nelengva, kai kiti filmo veikėjai engia Mariną ir kai kurios filmo scenos parodo žmonių žvėriškumą ir brutalumą, kuriuos stebint norisi kuo greičiau nusisukti. Toks visuomenės pasmerkimas ir žiaurus elgesys tik suteikia Marinai jėgų kovoti už save.

Kitaip nei daugelyje kitų filmų apie translyčius asmenis, kuriuos įkūnyjo ne translyčiai žmonės, šiam filmui pasirinkta aktorė išties yra translytė. Daniela Vega jau vaikystėje suprato, kad yra kitokia, ir nenori būti vyru, todėl pradėjo savo transformaciją. Nors tėvai ją palaikė, ji vis tiek sulaukė patyčių ir kentė nuo depresijos, nes konservatyvioje Čilėje nebuvo suprantami ir toleruojami tokie dalykai.

Viena rašytoja ir režisierė paprašė D. Vegos bendradarbiauti kartu kuriant sceninį kūrinį apie žmogaus transformaciją, panaudojant jos patirtį kaip pavyzdį. Nuo to laiko prasidėjo D. Vegos karjera tiek muzikiniame, tiek vaidybiniame amplua.

D. Vega dar labiau išgarsėjo, kai pasirodė garsiosios Manuelio Garcios dainos „Maria“ muzikiniame vaizdo klipe. Daina ir muzikinis vaizdo klipas buvo sukurti bendradarbiaujant su gėjų savižudybių prevencijos organizacija, skatinant padėti jiems ir užkirsti kelią savižudybėms.

Šiam filmui buvo skirtas „Teddy Award“ apdovanojimas už geriausią filmą lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų (LGBT) tema. Pasak kino pasaulio biblija laikomo „Variety“, režisierius S.Lelio „meistriškai sukūrė galbūt skambiausią ir empatiškiausią nuo 1999-aisiais pasirodžiusios Kimberly Peirce juostos „Vaikinai neverkia“ kino pasakojimą apie translyčių asmenų gyvenime kasdien iškylančias kliūtis”.

Taip pat skaitykite: 20 kino žvaigždžių, viešai pareiškusių apie savo homoseksualumą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: