Pexels.com archyvo nuotr.

Išgirdę žodį asmenukė (angl. „selfie“), dažniausiai asociacijos kyla su žmogumi laikančiu priešais save telefoną, seksualiai pozuojant, demonstruojant įvairiausias mimikas. Kasdien milijonai žmonių neatsispiria pagundai socialiniuose tinkluose paskelbti mobiliaisiais telefonais užfiksuotus autoportretus. Bet ką slepia seksualių asmenukių demonstravimo fenomenas?

Kasdien tūkstančiai seksualių asmenukių yra keliamos į Facebook‘ą, Instagram‘ą, Twiter‘į ar kitus socialinius tinklus. Kas slypi už seksualių autoportretų demonstravimo ir kėlimo į socialines erdves?

Selfie manija – nuolatinis ir nevaldomas potraukis fotografuoti save ir nuotraukas skelbti viešose internetiniuose tinklalapiuose. Jos gali būti įvairios. Seksualūs autoportretai – viena iš populiariausių rūšių. Tokiose nuotraukose žmonės patys save fotografuoja prieš veidrodį arba atsukę į veidą mobilųjį.
telefoną. Mokslininkai turi paaiškinimą potraukį seksualių autoportretų užfiksavimo idėjai.

Asmenukė kaip seksualumo manifestas

Erotiškų autoportretų publikavimas, tai naujas seksualumo manifestas visuomenėje. Remiantis Jungtinės Amerikos Valstijų, Nacionalinės Mokslų Akademijos atliktais tyrimais, seksualių nuotraukų darymą lemia ekonominė aplinka. Australijos mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad seksualiai jaudinančios nuotraukos daugiausiai yra užfiksuojamos ekonomiškai silpnesniuose regionuose ir jos labiausias paplitusios tarp jaunesnių ir mažesnes pajamas gaunančių moterų.

Kodėl ekonomiškai silpnesniuose regionuose daroma daugiau tokių selfie, mokslininkai pagrindžia, konkurencijos priemone, leidžiančia geriau jaustis visuomenėje. Pietų Velso Universiteto mokslininkas Khandis Blake, Ph.D. pabrėžia, nėra jokių įrodymų, kad seksualumo rodymas nuotraukose yra nevienodų moterų ir vyrų santykių galios rezultatas. Seksualumo demonstravimo siekiama įgyti aukštesnį statusą.

Tyrėjas Blake, kuris gilinasi į lyčių studijas teigia, moterų daromos seksualios asmenukės atsiranda dėl lyčių galios pusiausvyros sutrikimo. Mokslininko nuomone dabartiniai grožio standartai, botokso injekcijos, dietos, seksualumo demonstravimas yra sukonstruota moterų tarpusavio konkurencijos išraiška.

Internetinis tyrimas: seksualių autoportretų darymas

Būrys mokslininkų internete atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti kokioje aplinkoje daugiausiai užfiksuojama tokio tipo asmenukių. Ištirta 68,562 seksualių nuotraukų, kurios buvo paskelbtos Twiteryje, Instagrame. Nuotraukos buvo suskirstytos pagal lytis, ir ekonominį lygį toje vietoje, kur buvo užfiksuotas kadras. Nustatyta, kad daugiausia erotiškų nuotraukų buvo padaryta ekonomiškai silpnesniuose regionuose. Taip pat pastebėta, kad šitose vietovėse, daugiau prekių ir paslaugų grožio procedūroms, nei kitose regionuose. Tačiau negalima teigti, kad būtinai tai moterys, kurios publikuoja seksualias asmenukes, yra tos pačios, kurios naudojasi šiomis paslaugomis.

Kalifornijos Antropologijos Universiteto profesorius Monique Borgerhoff Mulder, Ph.D. teigia, kad heteroseksualios moterys yra motyvuotos dalintis seksualiais autoportretais, siekiant pritraukti vyrų dėmesį. Sunku spręsti iš nuotraukos ar moteris seksualumą vaizduoja kaip išraiškos formą, ar kaip viliojimo įrankį.

Seksuali nuotraukos idėja

Vieni teigia, kad asmenukės – tai tuštybė, kiti – išraiškos būdas. Mokslininkai sutinka, kad moterys pozuodamos tobulai asmenukei siekia parodyti save, o ne dėl konkurencijos, ar bandymo kažką įrodyti. Seksualumo rodymas nuotraukose tai įrankis tikslo pasiekimui.

Mokslininkas teigia: „taigi, kai matote jauną moterį laikančia prieš save kamerą, nemanykite kad ji pasiduoda visuomenės nustatytoms taisyklėms“. Tyrimai rodo, kad moteris tokiu būdu gali jausti galinga, ir parodyti savo geresnį gyvenimą.

Taip pat skaitykite: Moterys slapta fotografuoja patrauklius vyrus ir vertina jų nuotraukas – ir tai sukėlė didžiulį pasipiktinimą [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: