© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijoje visokiausi žmonės staiga ėmė siūlytis permiegoti su mokyklos direktoriumi – taip neįprastai reaguojama į pastarojo meto lytinio išnaudojimo atvejus, tarp kurių yra incidentas, kai vienos mokyklos direktorius praleido naktį viešbučio kambaryje su keturiomis nepilnametėmis.

Menininkai, aktyvistai, universitetų studentai ir policijos pareigūnai fotografuoja save, kai kurie – net išsirengę nuogai ir provokuojamomis pozomis, o kai kurie – pikti ir grasinantys, ir prideda nuotraukas prie žinutės: “Direktoriau, gauk kambarį mums. Palik jaunas moksleives ramybėje”.

Šiai interneto kampanijai, kurioje dera performanso menas, satyra ir pyktis, duoda peno visuomenės pasipiktinimas vaikų lytiniu išnaudojimu.

Kinijoje tai problema yra iš dalies dėl to, kad trūksta lytinio švietimo, o iš dalies dėl to, kad Kinijos visuomenė po sparčių ekonominių ir socialinių permainų atitrūko nuo tradicinių suvaržymų.

Požiūris į seksą tapo laisvesnis, ir tai ypač pastebima tarp įtakingų pareigūnų, kurie, kaip dažnai pasirodo, išdykauja su labai jaunomis meilužėmis ir prostitutėmis.

Vaikai dažnai tampa aukomis, nes nėra atitinkamai parengiami ir juos gali lengvai įbauginti mokytojai ar kiti autoritetai.

“Mokyklos ir tėvai neįdiegė mūsų vaikams teisių pojūčio ir neišmokė, kaip apsiginti”, – sakė Pekine įsikūrusio švietimo studijų instituto “21st Century Education Research Institute” direktoriaus pavaduotojas Xiong Bingqi (Siong Bingčis).

“Jei vaikai žinotų apie savo teises, žinotų, kad gali paskambinti policijai, jei yra seksualiai prievartaujami, ir pasiekti, kad prievartautojai būtų nubausti, tai tikrai atgrasintų nusikaltėlius”, – sakė jis.

Pastaruoju metu paviešinti vaikų lytinio išnaudojimo atvejai turėtų būti aliarmo signalas kinų šeimoms ir mokykloms, sakė Xiong Bingqi ir pažymėjo, kad tie atvejai gali būti tik ledkalnio viršūnė.

“Mokiniai gali ir nežinoti, kad buvo seksualiai išnaudoti, – sakė jis. – Arba jeigu žino, nesako savo tėvams. Kartais mokyklos tuos atvejus išsprendžia nesikreipdamos į policiją”.

Neseniai atlikta “Beijing News” apklausa parodė, kad 37,4 proc. respondentų nežino, kaip pamokyti savo vaikus apsiginti nuo lytinio išnaudojimo.

Debatai dėl šios problemos šalyje prasidėjo gegužės pradžioje, kai vienas pradinės mokyklos direktorius buvo užkluptas leidžiantis naktį su keturiomis moksleivėmis – jaunesnėmis nei 14 metų – viešbučio kambaryje Pietų Kinijos Hainano provincijoje. Tas direktorius Chen Zaipengas (Čen Zaipengas) buvo atleistas ir apkaltintas išžaginimu.

Visuomenę apstulbino ši byla, o per pastarąsias tris savaites ji su įtūžiu skaitė apie dar mažiausiai septynis į viešumą iškilusius atvejus įvairiose Kinijos vietose, kai jaunas mergaites seksualiai išnaudojo mokytojai ar kiti mokyklų darbuotojai. Kai kurios aukos buvo aštuonerių metų amžiaus.

Kinijos Aukščiausiasis Liaudies Teismas šią savaitę pažadėjo pažaboti nusikaltimus prieš vaikus. Švietimo ministerija pareikalavo lytinius nusikaltėlius “griežtai” šalinti iš mokytojų gretų ir taip pat teisti tuos, kurie padeda dangstyti tokius nusikaltimus. Visos Kinijos moterų federacija paragino griežtai bausti už visus nusikaltimus mergaičių atžvilgiu.

Tuo tarpu visuomenė rado ir neįprastą būdą savo pozicijai pareikšti.

Praėjusio mėnesio pabaigoje feministė ir sekso darbuotojų teisių gynėja Ye Haiyan (Je Hajan) nuvyko į Chen Zaipengo buvusią pradinę mokyklą pareikšti paramos jo aukoms.

Ten ji laikė didelį popieriaus lapą su pasiūlymu “gauti kambarį” sau ir Chen Zaipengui, raginant palikti moksleives ramybėje ir nurodant kontaktinį Kinijos “karštosios linijos” moterims ir vaikams numerį.

Jos pasiūlymas daugelį paskatino pasekti šiuo pavyzdžiu. Tarp sekėjų yra Pekine gyvenantis poetas Wang Zangas (Vang Zangas), praėjusį trečiadienį internete paskelbęs savo nuotraukas, kuriose įsiamžino nuogas, su ant nugaros iškeverzotu pasiūlymu. Vienoje tų nuotraukų jis vienoje rankoje laiko vaikišką žaislą, o kitoje – alkoholinio gėrimo butelį.

“Protestuoju prieš dažnus nusikalstamus mokyklinio lytinio išnaudojimo veiksmus jaunų moksleivių atžvilgiu, – sakė Wang Zangas. – Taip pat noriu didinti visuomenės supratimą apie mergaičių apsaugojimą”.

Wang Zangas mano, kad pastarojo meto atvejai tėra tik maža problemos dalis, nes daug tokių istorijų užgniaužė įtakingi žmonės.

Dėl korupcijos švietimo sistemoje klasėse atsidūrė šiam darbui netinkami mokytojai, o šalies įstatymas nesugebėjo adekvačiai bausti už lytinius nusikaltimus prieš vaikus, sakė jis.

Sociologė Li Yinhe (Li Inhė) minimus pasiūlymus laiko visuomenės pareiškimu. “Manau, kad tai yra būdas žmonėms išreikšti savo pyktį. Tai taip pat yra tam tikras juodasis humoras”, – sakė ji.

“Beijing News” savo redaktoriaus skiltyje rašė, kad šis išjuokimas perduoda rimtą žinią: “Visuose iki vieno raginimuose “gauk kambarį mums” reiktų girdėti visuomenės troškimą apsaugoti savo vaikus”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: