© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo kovo atsiranda galimybė mainytis mažų elektrinių pagaminta elektra su elektros tinklais, tačiau ar Lietuvoje atsiras daugiau mažų saulės jėgainių, labai priklausys ir nuo to, kokia bus elektros saugojimo kaina, kurią nustatys Kainų komisija.

Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis “Lietuvos žinioms” prognozuoja, kad iš viso galėtų būti įrengta tūkstantis naujų jėgainių, tai yra kiekvienoje iš 60 Lietuvos savivaldybių vidutiniškai galės būti įrengta 16 individualių namų su saulės jėgaine ant stogo arba maždaug po vieną nedidelę jėgainę miestelyje,nes nedidelių saulės elektrinių įrengtoji suminė galia negalės viršyti 10 megavatų.

“Ažiotažo tikrai nebus. Lietuvoje tikrai nedaug žmonių, kurie galvoja toli į priekį ir skaičiuoja, kad po 8-9 metų atsipirks investicijos į saulės kolektorių ant nuosavo namo stogo”, – dienraščiui svarstė V.Mačiulis, kurio nuomone, gerokai didesnė paskata įsirengti ne didesnės kaip 50 kW galios saulės jėgaines ir taip taupyti energijos sąnaudas bus biudžetinių ir viešųjų įstaigų statiniuose.

“Lietuvos žinių” duomenimis, Lietuvoje yra apie 2,6 tūkst. iki 30 kilovatų galios saulės jėgainių, iki 10 kilovatų galios – kelios dešimtys. Saulės jėgainių bendra instaliuota suminė galia siekia 68 megavatų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: