Jungtinės Karalystės kanalas „Channel 4“ neseniai pristatė realybės šou „The Piano“. Jame dalyvauja pianistai mėgėjai, kurie kviečiami groti instrumentais, esančiais didžiausiose traukinių stotyse, tačiau yra vienas kabliukas. Jie groja nežinodami, kad juos stebi geriausias pianistas Lang Lang ir popdainininkas Mika arba kad jie dalyvauja konkurse, kuriame pretenduoja groti prestižiniame Royal Festival Hall. Vieną iš įspūdingiausių pasirodymų surengė nematanti ir neurodivergentiška trylikametė mergaitė Lucy. Ji privertė abu muzikantus aikčioti iš nuostabos.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše mergaitė, padedama mokytojo Danielio Bath, sėda prie pianino. Vėliau jis padeda jai uždėti rankas ant klavišų. Tada jis praneša, kad Lucy gros „Šopeno Noktiurną Nr. 1 b-moll (op. 9, Nr. 1)“. Tai nustebina Lang Lang, nes jis žino, kad tai techniškai sudėtinga melodija. Atsidūrusi vietoje, Lucy pradeda atlikti kūrinį lengvai ir tiksliai, ji kilsteli galvą nuo vieno šono ant kito, iš tiesų jausdama ir mėgaudamasi atliekama muzika. Kai Lang Lang veidas tampa vis labiau suglumęs, aplink pianiną susiburia keleivių minia.

„Neįtikėtina, kad ji gali groti šį kūrinį. Kaip ji mokėsi? Tai neįtikėtina“, – sako garsus pianistas. Tuo metu kai kurie keleiviai išsitraukia telefonus, kad ją įrašytų, o vienas net nusišluosto ašarą. Kai ji baigia kūrinį, jos rankos atitraukiamos nuo pianino. Kaip realybės šou vedėją informavo Lucy lydėjusi moteris (tikriausiai jos mama), Lucy patinka aplodismentai, bet ji nemėgsta žmonių garsų, todėl siekiant išvengti jautrumo pertekliaus užsidengia ausis.

Nutilus plojimams, laidos vedėjas pasisveikina su Lucy, kuri vieną kartą paploja ir vėl užsidengia ausis. Tuo tarpu Mika atvira burna žvelgia į pasirodymą rodantį ekraną, o garsusis pianistas prabyla: „Dieve mano! Tai neįmanoma!“ Nežinodamas, ką atsakyti, Mika pabrėžia, kad abu „savo nuomonę“ turintys muzikantai yra „apstulbę ir be žodžių“, ir baigia sakinį šypsena, norėdamas pažymėti, kaip juos sujaudino jaunoji pianistė.

Lucy, serganti sunkiu autizmu, jau kelerius metus groja pianinu. Apie ją buvo sukurtas trumpas dokumentinis filmas, kurį parengė ne pelno siekianti organizacija „Amber Trust“, suteikianti muzikines galimybes neregiams vaikams. Jame jos mokytojas ir organizacijos įkūrėjas Adamas Ockelfordas pasakoja apie Lucy ryšį su muzika ir apie tai, kaip ji išmoko groti.

Atskleidžiama, kad Lucy mokosi iš kiekvienos išgirstos dainos ir stengiasi groti tai, kiek prisimena – nuo klasikinių kūrinių iki bliuzo ir džiazo, kuriuos ji labai mėgsta. Padedama Bath, ji tobulina kiekvieną melodiją. Ją išmokius individualiai, jis paspaudžia jos pirštus žemyn, kol jie atlieka melodiją.

Prisimindamas susitikimo su ja dieną, Oklfordas prisimena, kad jai po ranka pakišo mažą klavišinį instrumentą, kuriuo ji „gana maištingai“ grojo „Twinkle Twinkle Little Star“. Pagalvojo: „Štai mergaitė, kuriai muzika tikrai svarbi, ir tai galėtų būti būdas išlaisvinti jos kalbą, socialinius įgūdžius, o svarbiausia – džiaugtis gyvenimu.“

Nematanti ir neurodivergencija pasižyminti 13-metė mergaitė Lucy savo pianino grojimu sužavėjo du pasaulinio lygio muzikantus.

Autizmu serganti Lucy jau kelerius metus groja pianinu. Norėdami sužinoti daugiau apie jos istoriją, žiūrėkite trumpą dokumentinį filmą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: