Romantinių komedijų žiūrovus maloniai nustebino 2020 metais pasirodžiusi kino juosta „Emma“. Filmo kūrėja yra amerikiečių fotografė ir režisierė Autumn de Wilde. Scenarijų parašė Naujosios Zelandijos rašytoja, scenaristė Eleanor Caton, pasiremdama rašytojos Džeinės Ostin 1815 m. romanu.

Tai įtraukianti istorija apie jauną, turtingą, tėvo išlepintą merginą Emą Woodhouse. Mergina, gyvena su tėvu (jo rolę atlieka anglų aktorius Billas Nighy) ir nebijo kištis į aplinkinių meilės reikalus, ji linksminasi supiršdama poras. Aikštingu elgesiu išsiskirianti Ema negerbia aplinkinių ir pasižymi geroka arogancija.

Pagrindinį vaidmenį atlieka anglų aktorė Anya Taylor-Joy, neseniai sublizgėjusi „Netflix“ dramoje „Karalienės gambitas“. Isikūnyti į aikštingą aristokratę romantinėje komedijoje aktorei sekėsi puikiai. Anya Taylor-Joy puikiai atskleidžia arogantiškos, turtingos, išlepusios, savimi pasitikinčios merginos paveikslą.

Istorijos pradžioje parodoma stipri merginų draugystė. Pasak filmo kūrėjos Autumn de Wilde, ši draugystė knygoje jai pasirodė labai svarbi, todėl stengėsi ją akcentuoti ir filme. Ema imasi globoti į vietinę mergaičių mokyklą atvykusią naujokę Harrietą. Naujokę, neturinčią tėvų vaidina anglų aktorė ir modelis Mia Goth. Tarp merginų užsimezga glaudus ryšys, jos tampa neišskiriamomis draugėmis.

Žinoma, Ema nebūtų Ema, jei ji nesikištų į draugės Harrietos romantinį gyvenimą. Ema moko Harrietą įvairiausių gyvenimo paslapčių, pasakoja apie meilę, manydama, jog pati viską žino. Harrieta pasitiki drauge, į ją lygiuojasi, jos klauso ir tik pasitarusi su drauge priima svarbius sprendimus, visai nenumanydama, kad Ema iškreipia jos požiūrį į meilę. Pasak Emos, jos draugei tinka tik turtingas inteligentas, todėl kandidatu tampa ponas Eltonas, kurį vaidina Džošas O‘Connoras.

Viso pasakojimo metu, žiūrovas pamato dvi istorijos puses. Atskleidžiamas Emos požiūris į gyvenimą, jos mąstymas, todėl žiūrovas gali suprasti, kodėl veikėja priima tam tikrus sprendimus. Filme atskleidžiama ir kita istorijos pusė. Parodomas visuomenės požiūris į Emos elgesį, kritikuojamos jos klaidos. Čia ją dažnai erzina, siutina anglų muzikantas, aktorius, dainų rašytojas ir atlikėjas Džonis Flynnas, kuris vaidina ponai Knightlį. Galima pastebėti, kad ponas Knightlis ne tik kritikuoja Emą, tačiau paslapčia ja ir žavisi, laiko protinga.

Nemalonią Emos pusę, jos nemandagumą parodo spalvinga scena su Miss Bates. Miss Bates įkūnija aktorė Miranda Hart, žinoma iš serialo „Miranda“. Ema stengiasi išvengti susidūrimų su Miss Bates, tačiau, joms susitikus, ją akivaizdžiai ignoruoja, kol galiausiai, nesusivaldžiusi, Ema ją įžeidžia. Aplinkiniai dėl tokio elgesio priešiškai vertina Emą, jos nepalaiko, tad žiūrovas gali pastebėti, kad pagrindinė veikėja įžūli ir nemandagi, turinti trūkumų.

Juosta pritraukia žiūrovus ne tik įtraukiančia istorija, bet ir atmosfera. Dizaineris Kave Quinnas sukuria prabangią, jaukią ir gražią aplinką. Filmuojama buvo „Firle Place“, tai nepaprastai graži vieta, esanti netoli nacionalinio parko, čia vaizduojami Emos ir jos tėvo namai, Hartfieldas. Būtent „Firle Place“ filmo kūrėjai, dizainerei atrodė namas, kuriame norisi gyventi. Ši vieta filmavimui buvo visiškai pakeista: perdažytos sienos, perstatyti nauji baldai. Taip pat filmuota Chavenage House Tetburyje, Gloucestershire, kur įsikūrė Hartfieldo kaiminystė. Kitos filmavimo vietos buvo „Kingston Bagpuize House“ Oxfordshire, kur buvo mergaičių mokykla, ir „Wilton House“ Salisbury, kur buvo vaizduojama pono Knightlio teritorija.

„Kingston Bagpuize House“ ir „Wilton House“ buvo filmuojamas ir serialas „Dauntono abatija“. Prie nepaprastos atmosferos kūrimo prisidėjo ir Alexandra Byrne, kuri buvo kostiumų dailininkė. Visus kostiumus siejo bendras dalykas – aukštos apykaklės, kurios tarsi atskiria galvą nuo kūno. Tokių būdu buvo siekiama parodyti visuomenės stebėjimą ir stereotipus, standartus, kurie taikomi kiekvienam.

Emos istorija įspūdinga tuo, jog regime, kad Ema subręsta kaip asmenybė, ji mato savo klaidas ir nori jas ištaisyti. Žiūrovus žavi faktas, kad pagrindinė veikėja nėra tobula, ji klysta, tačiau mokosi iš savo klaidų. Tikriausiai kiekvienas žmogus, žiūrėdamas „Emma“ savyje randa dalelę Emos.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų apie karalius ir karalienes

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: