Senhit - San Marinas / youtube vaizdo įrašo kadras

„The Roop“ diskoteka sužavėjo Europą ir kol geltonosios bangos gerbėjai jau gali atsipūsti bei ramiai laukti šeštadienį vykstančio „Eurovizijos“ finalo, kitų šalių palaikytojams šis ketvirtadienio vakaras buvo ypatingai įtemptas.

Gegužės 20 d. įvyko antrasis „Eurovizijos” pusfinalis, kurio metu paaiškėjo finalininkų sąrašas. Antrajame pusfinalyje susikovė 17 šalių atstovų, iš kurių buvo atrinkta 10 geriausiai pasirodžiusių dainininkų. Į finalą iš antro „Eurovizijos” pateko: Albanija, Serbija, Bulgarija, Moldova, Portugalija, Islandija, San Marinas, Šveicarija, Graikija, Suomija.

Deja, vakaro pabaigoje su Estija, Latvija, Čekija, Austrija, Lenkija, Sakartvelu, Danija buvo atsisveikinta.

Apie konkursą

65-ojo „Eurovizijos“ dainų konkurso tema – „Open Up“. Šūkio „Open Up“ (liet. „Atsiverk“) specialiai buvo pasirinkta neužbaigti: ,,Pajuskite laisvę užbaigti šūkį savaip. Manėme, kad svarbu pasirinkti temą, atspindinčią mūsų laikų dvasią. Su šūkiu mes nuoširdžiai kviečiame žmones atsiverti kitiems, skirtingoms nuomonėms, vienas kito pasakojimams ir, žinoma, vieni kitų muzikai “, – pasakojo vieno didžiausių Senojo žemyno muzikos renginio atstovai. Pasak renginio iniciatorių, olandai yra atviri, vieni kitų požiūrį gerbiantys žmonės, todėl šūkį sukūrusi komanda siekė pabrėžti šią tolerantišką tautos savybę.

Šiemet ,,Eurovizijos“ logotipo dizaino atnaujinimas įkvėptas pasaulio žemėlapio, kuriame Roterdamas yra plakanti Europos širdis 2021 m. gegužės mėnesį. „Logotipas sujungia Roterdamą su dalyvaujančių šalių sostinėmis ir simbolizuoja susivienijimą, – sako renginio prodiuserė. Logotipo autorių komanda teigė, kad jie pratęsė stilių nuo praėjusių metų iki 2021 m. išlaikydami paprastus, protingus, minimalistinius ir eksperimentinius elementus, pridedant: „Šventinį atspalvį, kad švęstų„ Eurovizijos „konkurso sugrįžimą“.

Nyderlanduose vykstantį dainų konkursą veda keturi didelę scenos ir eterio patirtį sukaupę vedėjai – aktorė ir laidų vedėja Chantal Janzen, atlikėja, dukart dalyvavusi „Eurovizijoje“ Edsilia Rombley, dainininkas ir „Eurovizijos“ komentatorius Nyderlanduose Janas Smitas bei 13 milijonų sekėjų „Youtube“ turinti grožio meistrė translytė – Nikkie de Jager, žinoma kaip NikkieTutorials.

Dalyviai

1. San Marinas: Senhit „Adrenalina”

Senhit Zadik Zadik, geriau žinoma sceniniu vardu Senhit, yra eritrėjiečių kilmės Italijos dainininkė. Italijoje gimusi atlikėja „Eurovizijos“ sceną šiemet išbandys ne pirmą kartą. 2011 m. Senhit San Marinui atstovavo su kūriniu „Stand By“, tačiau į finalą patekti nepavyko. Atlikėja uždaru būdu buvo išrinkta atstovauti mikrovalstybei ir pernai. Senhit savo karjerą pradėjo nuo pasirodymų miuzikluose įvairiose Vakarų Europos šalyse. Iki pirmojo pasirodymo „Eurovizijoje“, Senhit jau buvo išleidusi tris albumus. Šių metų atstovės daina „Adrenalina“ buvo parašyta gausios tarptautinės muzikos prodiuserių komandos. Nors Senhit gimė Italijoje, jos tėvai yra kilę iš Eritrėjos, tad dainininkė džiaugiasi, kad dainoje galima išgirsti tradicinius šio krašto instrumentus – krarą ir kebero. Senhit scenoje pasirodys su pasaulinio garso JAV reperiu, prodiuseriu Flo Rida.

2. Estija: Uku Suviste „The Lucky One”

Estijoje gimęs talentingas Uku Suviste yra dainininkas, pianistas, kompozitorius ir muzikos prodiuseris. Pramogų pramonė teka atlikėjo gyslomis – jo tėvas yra televizijos prodiuseris, o mama – klasikinio išsilavinimo dainininkė. Muzikos mokytis atlikėjas pradėjo būdamas vos šešerių. Baigęs mokyklą, vyras studijavo kompiuterių sistemų administravimą, tačiau nuo muzikos nenutolo – studijavo muzikos rašymą bei prodiusavimą. Uku dalyvavo gausybėje skirtingų konkursų: „New Wave“, „Sinu Nägu Kõlab Tuttavalt“ (lietuviškas atitikmuo – „Muzikinė kaukė”), „Rusijos Balsas“. 2017m. daininkas dalyvavo ,,Eurovizijos” antrankoje, tačiau iš kovos pasitraukė dar pusfinaliuose. Į ,,Eurovizijos” atrankas jis sugrįžo 2019m. ir superfinale surinko beveik 70% visų balsų, taip iškovodamas pergalę su daina „What Love Is“. Deja, „Eurovizija“ neįvyko, todėl Uku šiemet vėl dalyvavo nacionalinėje atrankoje. Žiūrovai jam suteikė dar vieną šansą su kūriniu „The Lucky One“, kuris buvo įkvėptas 80-ųjų muzikos, išlaikant ir šiuolaikinį pop skambesį.

3. Čekija: Benny Cristo ,,Omaga“

Ben da Silva Cristóvão, geriau žinomas Benny Cristo sceniniu vardu yra konkuruojantis snieglenčių sportininkas, teniso asas ir Brazilijos kovos meno džiu-džitsu meistras. Atlikėjas Cristo dabar gali pridėti ir ,,Eurovizija“ į pasiekimų sąrašą! Benny šaknys tęsiasi nuo Čekijos iki pat Angolos (jo motinos ir tėvo gimimo vietos). Dar 2009m. atlikėjas sudalyvavo šou „Česko Slovenská SuperStar“. Ši patirtis jį motyvavo siekti muzikinės karjeros. Jau daugiau nei dešimties metų patirtį scenoje sukaupęs atlikėjas šalyje yra populiarus, jo dainos You Tube platformoje susilaukia daugiau nei 20 mln. peržiūrų. 2020 -aisis Benny laimėjo Čekijos atranką į „Euroviziją“. Šiemet atlikėjas sulaukė pasiūlymo be atrankos vykti į Roterdamą ir pistatyti singlą ,,Omaga“. Pasak atlikėjo: „Ši daina apie pastaruosius žmonijos išgyvenimus, tačiau pakiliai ir linksmai“.

4. Graikija: Stefania ,,Last Dance”

Stefania Liberakakis gimė Nyderlanduose, tačiau šiuo metu solinę karjerą tęsią Graikijoje. Jaunoji atlikėja yra ne tik daininkė, bet ir aktorė. Šiuo metu Stefania mokosi garsioje muzikos mokykloje „Herman Brood Academie“, kurios žymiausias absolventas yra Martinas Garrixas.

2013 m. Stefania dalyvavo muzikiniame projekte „The Voice Kids“. Mergina pažįstama ir „Vaikų Eurovizijos“ gerbėjams, kadangi 2016m. dalyvavo konkurse su grupe „Kisses“, tą kartą atstovaudama Nyderlandams. Praeitais metais atlikėja buvo išrinkta atstovauti Graikijai, todėl šiemet Stefaniai buvo suteiktas dar vieną šansas. Daininkė pasirodys su atnaujintu puikiu 80-ųjų popmuzikos sprogimo singlu – „Last Dance“.

5. Austrija: Vincent Bueno ,,Amen”

Austrijoje gimęs filipiniečių kilmės vaikinas Vincent Bueno augo įkvėptas tėvo vietinės roko grupės, todėl būdamas vos vienuolikos jis jau mokėjo groti keturiais muzikos instrumentais – pianinu, gitara, būgnais bei bosine gitara. Atlikėjas išgarsėjo 2008 -aisiais, kuomet laimėjo muzikinį šou „Musical! Die Show“. Vincent yra baigęs muzikos ir menų studijas Vienos Muzikos Konservatorijoje. Vyras yra ne tik dainų atlikėjas, tačiau ir šokėjas bei muzikantas.

Austrijos atstovas jau 2016 m. bandė laimę „Eurovizijoje“, tada jam pavyko užimti 8 vietą. 2017m. atlikėjas buvo vienas iš Austrijos atstovo Nathan Trent pritariančiųjų vokalistų.

2020 m. ,,Eurovizijos” atranka vaikinui buvo sėkminga, tačiau konkursą vaikinas privalėjo praleisti, Šiemet Vincentas grįžta ir džiaugiasi atlikdamas savo naują įrašą „Amen“, kuris pademonstruos jo įspūdingą vibrato ir tenoro vokalo diapazoną.

6. Lenkija: Rafał ,,The Ride”

Lenkijai atstovauti šiemet uždarai buvo išrinktas Rafał Brzozowski. Jis yra puikiai atpažįstamas veidas Lenkijos televizijos žiūrovams, vyras veda muzikinį šou „Kokia tai melodija?“, taip pat populiarų žaidimą „Sėkmės ratas“. 2020-aisis Rafał buvo vienas iš Lenkijoje vykusios „Vaikų Eurovizijos“ vedėjų. Savo muzikinę karjerą atlikėjas pradėjo 2011m., dalyvaudamas projekte „Lenkijos Balsas“. Vėliau Rafał išleido nemažai dainų bei kelis albumus, kurie šalyje sulaukė didelio populiarumo. Be muzikos, vyras domisi sportu ir aviacija – Rafał yra imtynininkas, taip pat turi piloto licenciją. Lenkijos atstovas pasirodys su galinga ir pakilia daina „The Ride“. 1980-ųjų skambesio daina neša žinią apie nepasidavimą.

7. Moldova: Natalia Gordienko ,,Sugar“

Dainininkė, šokėja ir pianistė ​​Natalija visada mėgavosi muzikiniais konkursais, ką įrodo apdovanojimų skaičius jos trofėjų kambaryje. Pagyrimai apima prestižinio tarptautinio meno festivalio „Slavianski Bazaar“ Baltarusijoje pagrindinio prizo laimėjimą ir 2008m. Moldovos „Emeritus Artist“ garbės titulą. „Eurovizijos“ dainų konkursas atlikėja nebuvo svetimas, 2006-aisiais vokalistė atstovavo savo tautai kartu su Arsenie Todiraș. 2020 aisiais Natalia laimėjo Moldovos nacionalinę atranką. Atšaukus „Euroviziją“ atlikėjai buvo pasiūlyta į konkursą vykti šiemet. Moteris atliks saldžią simfoniją – „Sugar“, kurią parašė garsūs „euroviziniai“ prodiuseriai – Sharon Vaughn, Dimitris Kontopoulos, o taip pat Vladimiro Putino režimą aktyviai  palaikantis atlikėjas, kuriam šiuo metu uždrausta atvykti į Lietuvą, – Filipas Kirkorovas.

8. Islandija: Daði & Gagnamagnið ,,10 Years”

Muzika ir šeima pagrindiniam grupės atlikėjui – Daði Freyr Pétursson visada reiškė pasaulį. Tai yra du esminiai dalykai, kurie įkvepia ir motyvuoja jį įgyvendinti savo ambicijas, palaiko jį glaudžiai susijusį su mylima Islandija bei glaudžiomis bendruomenėmis, kurias jis visada dievino. Vyras gimė Islandijoje, tačiau iki devynerių metų augo Danijoje. Vaikystėje atlikėjas mokėsi groti būgnais, pianinu ir bosine gitara. Savo muzikinę karjerą vyras pradėjo grupėje „RetRoBot“. 2017 m. Daði pasirodė Islandijos atrankoje į „Euroviziją“, o scenoje kartu su juo buvo atlikėjo sesuo Sigrún Birna Pétursdóttir, žmona Árný Fjóla Ásmundsdóttir bei draugai Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson ir Jóhann Sigurður Jóhannsson. Jau netrukus ši penkeriukė geriau tapo žinomi kaip Gagnamagnið (liet. „Duomenu kiekis”). Šiemetinis grupės kūrinys turi jautrią potekstę, jis apie pagrindinio atlikėjo besilaukiančią žmoną Árný Fjóla, su kuria atlikėja siekia dešimties metų santuoka. Dainoje skambantys unikalūs choriniai garsai –pakviestų žmonių balsai iš viso pasaulio. Deja, bet antrame Eurovizijos pusfinalyje žiūrovai turėjo matyti repeticijose užfiksuotą dainos įrašą, nes vienam iš grupės narių nustatytas Covid-19 virusas.

9. Serbija: Hurricane ,,Loco Loco“

Grupę, susikūrusią 2017 m. sudaro trys merginos – Sanja Vučić, Ivana Nikolić ir Ksenija Knežević. Pradžioje grupės narės leido dainas anglų kalba, tačiau 2019 m. nusprendė susitelkti į Serbijos rinką ir išleido pirmą dainą gimtąja kalba – „Favorito“. Sprendimas pasiteisino – dainos vaizdo klipas You Tube platformoje peržiūrėtas 80 mln. kartų. Toliau sekė dar keli sėkmingi hitai susilaukę didelio dėmesio ne tik Serbijoje, bet ir kaimyninėse valstybėse. Dvi iš grupės merginų jų jau yra pabuvojusios „Eurovizijos“ scenoje. Sanja šaliai atstovavo 2016m. Stokholme su daina „Goodbye (Shelter)“, o Ksenija padėjo 2015-ųjų Juodkalnijos atstovui – savo tėčiui Knez pasiekti geriausią šalies rezultatą konkurse būnant jo pritariančiąja vokaliste. Tuo tarpu visai neseniai dainininkės karjerą pradėjusi Ivana yra profesionali šokėja, tuo užsiimanti nuo 14-os metų ir yra susišlavusi gausybę apdovanojimų šioje srityje. 2020 -aisiais trio laimėjo Serbijos nacionalinę atranką. Atšaukus „Euroviziją“ , grupė šįmet grįžo su energijos užtaiso konkursine daina „Loco Loco“.

10. Gruzija/Sakartvelas: Tornike Kipiani ,,You”

Tornike Kipiani – roko ir elektroninės muzikos atlikėjas, kompozitorius bei profesionalus architektas iš Sakartvelo. Būdamas 19 atlikėjas įkūrė grupę „The Circular Corner“. Tornike išgarsėjo šalyje po pergalės „X Faktorius“ . 2017 -aisiais Tornike dalyvavo Sakartvelo atrankoje į „Euroviziją“ , tačiau tąsyk nugalėtojos titulas jam neatiteko. Po poros metų atlikėjas pasirodė „Georgian Idol“ projekte ir tapęs nugalėtoju įgijo teisę atstovauti Sakartvelui 2020m. „Eurovizijoje“. Atšaukus konkursą, šalies transliuotojas pasiūlė atlikėjui vykti į konkursą šiemet. Roterdame Tornike pristato savo kūrybos dainą lengvai įsimenamu pavadinimu – „You“.

11. Albanija: Anxhela Peristeri ,,Karma”

Anxhela Peristeri yra įsitvirtinusi albanų dainininkė, dainų autorė ir modelis iš Korçë miesto šalies rytuose. Tai jau antras Anxhelos bandymas atstovauti savo tautai „Eurovizijos“ konkurse. Tarp bandymų dainininkė dalyvavo „X Factor Greece“, „Your Face Sounds Familiar“ ir „Kënga Magjike“ (dar vienas populiarus albanų dainų konkursas, kurį ji laimėjo 2017m.). 2020 – aisiais „Radio Televizioni Shqiptar“ (RTSH) Anxhelą paskelbė kaip vieną iš konkurso dalyvių, atrinktų varžytis 59-ajame „Festivali i Këngës“ su albanų kalbos daina „Karma“. Konkursas atlikėjai buvo pergalingas ir ji iškovojo pergalę. Etninių motyvų prisotintas kūrinys žada įdomų pasirodymą Roterdamo scenoje.

12. Portugalija: The Black Mamba ,,Love Is On My Side”

Šių metų nacionalinėje Portugalijos atrankoje triumfavo grupė „The Black Mamba“. Kolektyvas susikūrė 2020 m., šiuo metu jį sudaro penki atlikėjai – Pedro Tatanka, Miguel Casais, Marco Pombinho, Rui Pedro „Pity“ Vaz bei Guilherme „Gui“ Salgueiro. Grupės repertuare daugiausiai randama funk, bliuzo, soulo stiliaus dainų. Grupė koncertinius turus yra surengusi ne tik Portugalijoje, bet ir Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Brazilijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje skambėsianti daina „Love Is On My Side“ yra pirmoji pilnai anglų kalba atliekama daina atstovausianti Portugalijai. Kūrinį įkvėpė pagrindinio vokalisto kelionė į Amsterdamą ir raudonųjų žibintų kvartale sutinka mergina, kurios istorija perteikiama dainos tekste.

13. Bulgarija: Victoria „Growing Up Is Getting Old“

Victoria Georgieva – išskirtinio balso ir stiliaus savininkė. Būtent tai ją padarė vieną perspektyviausių menininkių Bulgarijoje. Atlikėja yra gyvūnų mylėtoja – augina net septynis gyvūnus: keturis šunis, du triušius bei papūgą. 2020 -aisiais Victoria buvo viena iš Europos „Žemės Valandos“ ambasadorių. Mergina išpopuliarėjo po dalyvavimo 4-ajame „X Factor Bulgaria“ sezone, o susidomėjimas jos muzika dar labiau išaugo, kai ji buvo paskelbta 2020 m. Bulgarijos atstove „Eurovizijos“ dainų konkurse. Prieš pat konkurso atšaukimą, Bulgarijos atstovė buvo įsitvirtinusi lažybininkų prognozių pirmoje vietoje pagal šansus laimėti. Sulaukusi dar vienos progos vykti į konkursą, Victoria rinkosi iš šešių kūrinių, tačiau galiausiai nusprendė, jog Roterdame šiemet skambės „Growing Up Is Getting Old“. Daina, kuri yra apie kelionę į savęs tobulinimą prisimenant savo šaknis ir vietas, kuriose jautiesi saugus. Rašydama šią dainą atlikėja galvojo apie brangiausius žmones jos gyvenime – motiną, tėvą, seserį ir draugus.

14. Suomija: Blind Channel „Dark Side”

2013m. susikūrusią grupę „Blind Channel“ sudaro vokalistas bei gitaristas Joel Hokka, vokalistas Niko Vilhelm, gitara grojantis Joonas Porko, bosistas Olli Matela, būgnus mušantis Tommi Lalli bei klavišiniais instrumentais grojantis naujausias komandą papildęs narys Aleksi Kaunisvesi. 2016m. grupė apšildė kanadiečius „Simple Plan“ jų turo Baltijos šalyse ir Suomijoje metu. 2018 m. „Blind Channel“ Suomijoje buvo nominuoti metų roko grupės kategorijoje. Savo muzikos stilių grupė apibūdina kaip „agresyvų pop“. Šių metų Suomijos atrankoje grupė triuškinančiu rezultatu įveikė likusius šešis dalyvius –55% žiūrovų palaikė būtent „Blind Channel“. Vienas iš muzikinės grupės narių – Niko paaiškina, kodėl „Eurovizija“ yra tobula platforma jų atstovaujamai dainai: „„ Dark Side“ yra daina, skirta atlikti kartu su žiūrovais, kaip tam tikra bendruomeninė patirtis. Dabar mums reikėjo surasti tą auditoriją – ir žinojome, kad ten yra daugybė žmonių, kurie jaučiasi būtent taip, kaip mes.“

15. Latvija: Samanta Tina „The Moon Is Rising”

Dalyvavimas „Eurovizijos“ dainų konkurse Samantai yra išsipildžiusi svajonė, ji tikriausiai yra vienintelė dalyvė, parašiusi diplominį darbą, kuriame analizuojamas „Eurovizijos“ atrankos procesas Latvijoje ir Lietuvoje. Latvijos atstovė Samanta Poļakova, geriau žinoma kaip Samanta Tina, muzikinę karjerą pradėjo 2010m., laimėjusi „O!Kartes akadēmija“ projektą su galimybe studijuoti muzikos mokykloje Londone. 2012m.moteris dalyvavo „Slavianski Bazaar“ festivalyje Baltarusijoje ir užėmė antrą vietą. Samantos Tinos kelias į „Eurovizija“ buvo ilgas – atlikėja net šešis kartus pasirodė Latvijos nacionalinėje atrankoje (2012, 2013, 2014, 2016, 2019 ir 2020m.), ji taip pat bandė atstovauti savo antriesiems namams – Lietuvai. Bilietą į „Euroviziją“ iškovoti pavyko tik pernai. Atšaukus pernykštę „Euroviziją“, Samanta sulaukė pasiūlymo į konkursą be atrankos vykti šiemet. Atlikėja pristatys kūrinį „The Moon is Rising“, prie kurio kūrybos prisidėjo pati.

16. Šveicarija: Gjon’s Tears – „Tout L’Univers”

Gjon Muharremaj – šveicarų atlikėjęs, kilęs iš Kovosovo ir Albanijos nuo mažens muzikai paskyrė visą savo širdį ir sielą. Dainininko istorija prasidėjo nuo to, kai vaikystėje atliktas Elvis Presley‘s kūrinys „Can’t Help Falling In Love With You“ sujaudino senelį. Tai įkvėpė jo sceninį vardą „Gjon’s Tears“: ,,Noriu naudoti savo muziką, kad įvairiais būdais paliesčiau žmones, nesvarbu, ar tai džiaugsmas, ar liūdesys, ar melancholija”. Nuo vaikystės dainuojantis atlikėjas būdamas vos 12 metų sudalyvavo „Albanijos Talentuose“, po metų prasibrovė į „Prancūzijos Talentų“ pusfinalius, o pernai sužibėjo „Prancūzijos Balse“. Be scenos Gjon mėgsta skaityti poeziją ir yra dažnas teatrų ir muziejų lankytojas tačiau muzika visada buvo jo aistra numeris vienas. Profesionalią muzikinę karjerą atlikėjas pradėjo 2018m. išleidęs pirmąjį savo singlą „Babi“, kuris Albanijoje užėmė pirmą vietą populiariausių įrašų sąraše. Gjon buvo uždaru būdu išrinktas atstovauti Šveicarijai pernai ir buvo vienas iš konkurso favoritų. Šveicarų transliuotojas suteikė atlikėjui galimybė pasirodyti „Eurovizijoje“ ir šiemet su emocionaliu kūriniu „Tout l’Univers“.

17. Danija: Fyr&Flamme” ,,Øve Os På Hinanden”

„Fyr & Flamme“ – tai duetas, kurį sudaro dainininkas, aktorius ir komikas Jesper Groth ir dainų autorius bei prodiuseris Laurits Emanuel. Grupės narys Jesper Groth yra žinomas dėl aktorinės veiklos. Kitas dueto narys, Laurits Emanuel prodiusuoja dainas ir būtent jis yra „Eurovizinės“ dainos „Øve os på hinanden“ autorius. Grupė „Fyr & Flamme“ susikūrė tik 2020 -aiais. Vaikinai iškart pajuto, kad abu turi aistrą šlageriams, kokie skambėdavo „Eurovizijoje“ ir Danijos atrankose praeito amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose. Jų atstovaujama daina „Øve os på hinanden“ taip yra įkvėpta būtent tokio skambesio ir, kaip tikisi dueto nariai, daina privers klausytojus šokti.

Finišo tiesioji – finalas jau čia pat. Užpernai laimėtojo titulą gavęs olandas gegužės 22d. jį perleis kitam, o mes tikimės, jog ši garbė atiteks grupei „The Roop”. Palaikykime diskoteką mums dovanojančius tautiečius jau šį šeštadienį.

Taip pat skaitykite: „The Roop” nenuvylė: iškovojo bilietą Lietuvai į „Eurovizijos“ finalą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: