Pexels.com archyvo nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Gyvosios gamtos apsaugos departamento pareigūnai praėjusią savaitę nustatė asmenį, neteisėtai laikiusį 34 saugomų rūšių paukščius, skelbiama departamento pranešime žiniasklaidai.

Pranešama, kad aplinkosaugininkai, gavę informacijos, kad Kauno mieste laikomi saugomų rūšių gyvūnai, atliko patikrinimą. Asmens gyvenamosiose patalpose rasti 3 geltonkrūčiai agaporniai, 2 Fišerio agaporniai, 7 žvirblinės papūgėlės, 2 Burko papūgėlės, 10 javinių ryžinukų, 4 žolinės papūgėlės, 4 raudonuodegės papūgos, 2 raudonsturplės plokščiauodegės.

Pasak pareigūnų, asmuo gyvūnus laikė neturėdamas teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų ir Aplinkos apsaugos agentūros išduotų leidimo laikyti nelaisvėje šių rūšių laukinius gyvūnus.
Už tokio pobūdžio pažeidimą gresia 60–300 eurų bauda ir gyvūnų konfiskavimas.

AAD primena, kad be išduoto leidimo ir teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų saugomų rūšių laukinių gyvūnų laikyti negalima.

Taip pat svarbu, kaip praneša departamentas, laikantiems laukinius gyvūnus nelaisvėje reikia laikytis leidime bei Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėse nustatytomis sąlygomis; saugomų rūšių gyvūnai turi būti laikomi ir paženklinti, kaip to reikalauja Saugomų rūšių naudojimo tvarkos aprašas. Taip pat asmenys, norintys laikyti egzotinį gyvūną, turėtų pasidomėti, ar jis nėra saugomas pagal Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES konvencija) ir 1996 m. gruodžio 9 d. Tarybos reglamentą (EB) dėl laukinės faunos ir floros rūšių apsaugos kontroliuojant jų prekybą.

Primenama, kad laukinius gyvūnus laikant aptvaruose, voljeruose ar kituose statiniuose, būtina turėti gyvūnų kilmę (t. y. paėmimo iš gamtinės aplinkos, išveisimo ar įvežimo į Lietuvą aplinkybių dokumentus) ir teisėtą įsigijimą patvirtinančius dokumentus; laisva forma vesti registracijos žurnalą, kuriame įrašomi duomenys apie laikomus laukinius gyvūnus (rūšis, laukinių gyvūnų skaičius, amžius, lytis, sveikata, gimimo ir gaišimo datos, įsigijimo šaltinis, informacija apie laukinių gyvūnų perkėlimą, pervežimą į kitą vietą).

ELTA

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: