© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rastafarizmas – tai religija, kuri prasidėjo Jamaikoje, trečiame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Religijos pasekėjai tiki, kad paskutinysis Etiopijos imperatorius Hailė Selasijė I yra Jah (Jahvės) įsikūnijimas ir Švenčiausiosios Trejybės dalis. Rastafariai priima didžiąją dalį Biblijos tekstų, tačiau mano, kad krikščionybėje jie yra interpretuoti neteisingai. Dėl šios priežasties rastafarizmas yra dažniausiai priskiriamas prie krikščioniškųjų sektų, nors kai kurie save priskiria prie judaizmo ar Etiopijos stačiatikių tikėjimo.

Rastafarių religija yra monoteistinė, tai reiškia, kad joje yra tikima, jog egzistuoja vienas Dievas – Jah. Taip pat jie tiki Šventąja Trejybe – Tėvu, Sūnumi ir Šventąja Dvasia, kuri gyvena kiekviename žmoguje. Dėl šios priežasties yra manoma, kad žmonių kūnai yra Dievo šventyklos ir nėra didelės būtinybės lankytis bažnyčiose. Dauguma rastafarizmo atšakų religines apeigas atlieka susirinkę lauke ar didelėse palapinėse. Yra trys pagrindinės atšakos: 1. Nyahbinghi, kuri yra seniausia iš visų. Jos pavadinimas kilęs iš Ugandos karalienės vardo, kuri kovojo prieš kolonistus; 2. Bobo Ashanti ir 3. dvylikos Izraelio genčių atšaka, kuri yra liberaliausia iš visų atšakų.

Hailė Selasijė I išvertus reiškia „Trejybės galia“. Jis buvo Etiopijos imperatoriumi 44 metus ir yra laikomas 225 imperatoriumi, karaliaus Solomono palikuoniu. Rastafariai tiki, kad jis nuves tikinčiuosius į tobulo pasaulio sukūrimą, vadinama Sionu, kuris bus įkurtas Etiopijoje, dar vadinamu pažadėtąja žeme ar rojumi žemėje. Po to, kai 1975 metais Hailė Selasijė I mirė, tarp rastafarių atsirado dvi nuomonės: viena jų teigė, kad tai buvo išpranašauta, kita – kad pranešimas apie jo mirtį tebuvo pokštas. Nemažai rastafarių teigia, kad jie sutiko Hailė Selasijė I po to, kai buvo pranešta apie jo mirtį. Jų teigimu, jis gyvena vienuolyne, pasivadinęs Abba Keddus vardu.

Rastafarių religijoje yra atliekama samprotavimo ceremonija, kurios metu tikintieji susirenka, rūko marihuana, studijuoja Bibliją ir ją aptarinėja. Marihuanos, ar kitaip žolės, rūkymas laikomas vienu iš sakramentų, kuris valo kūną, protą ir sielą, praplečią sąmonę, atneša malonumą, skatina taiką ir priartina juos prie Jah. Dauguma rastafarių teigia, kad žolė yra jų Afrikos kultūros dalis, ir tokiu būdu jie ją susigrąžina. Tačiau tyrėjai, studijuojantys Jamaikos istoriją, teigia, kad marihuanos rūkymas šalyje paplito XX amžiuje, ir šią tradiciją į šalį atnešė gausus emigrantų skaičius iš Indijos. Pasak rastafarių, marihuanos rūkymas yra nelegalus daugumoje pasaulio šalių dėl to, kad pasaulio vyriausybės bijo šio augalo galios, kuri esą atveria žmogaus protą tiesai.

Rastafariai teigia, kad iš jų buvo pavogta jų kilmės afrikietiška kalba ir vergijos laikais primesta kolonijinė anglų kalba. Dėl šios priežasties rastafariai patobulino anglų kalbą ir sukūrė savitą dialektą, vadinamą „lyaric“. Ši kalba panaši į anglų, tačiau turi nemažai savitų žodžių ir išsireiškimų. Vienas iš žinomiausių šio dialekto išsireiškimų yra „aš ir aš“ (I and I). šis terminas gali atstoti „aš“, „mes“ ar netgi „tu“ ar „jūs“ vartojimą. Šis terminas vartojamas norint neatskirti individo nuo didesnės rastafarių bendruomenės.

Dieta – daugumos rastafarių neatskiriama gyvenimo dalis. Didžioji dauguma rastafarių visiškai nevalgo mėsos, kiti valgo mėsą tik laikydamiesi senojo testamento įsakymų – nevalgo vėžiagyvių ar kiaulienos. Dieta taip pat beveik neleidžią vartoti alkoholio, nes šis yra laikomas įrankiu žmogui suklaidinti. Šios dietos yra laikomasi visą laiką. Dietos laikymosi tikslas – valyti savo kūną.

Muzika yra dar vienas rastafarizmą išskiriančių aspektų. Ceremonijų metu yra mušami būgnai, skanduojama ir šokama. Rastafarizmo idėjos buvo pradėtos skleisti regio muzikos ir dabar ši religija yra neatskiriama nuo jos. Populiariausiais ir didžiausią įtaką pasaulyje padaręs regio atlikėjas Bob Marley į savo dainas įtraukė rastafarių skanduotes, tekstuose atskleisdavo rastafarių idėjas ir tikėjimą. Tačiau jis nebuvo vienas. Netgi du Bob Marley grupės „The Wailers“ nariai, Peter Tosh ir Bunny Wailer, iširus grupei pratęsė savo solines karjeras ir sulaukė ne ką mažesnės sėkmės. Šie, kaip ir daugelis kitų regio muzikos atlikėjų taip pat skleidė rastafarių religiją.

Taip pat skaitykite: „Eutanazijos Bažnyčia“ kviečia tapti naujais tikinčiaisiais (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: