Nerijus Čepulis

KTU dirbantys technologijų entuziastai kviečia ugdytis naują įprotį – vidurdienį ne tik pasirūpinti pietumis, tačiau ir vertingų žinių porcija. Dėl šios priežasties spalio 22 dieną (ketvirtadienį) Universitetas rengia virtualią ir plačiajai visuomenei skirtą mini konferenciją „Pietūs su Dirbtiniu intelektu“. Valandos trukmės internetu transliuojamą atvirą renginį kviečiami stebėti bet kurio amžiaus, išsilavinimo, interesų žmonės, norintys daugiau sužinoti apie naujoves ir praplėsti akiratį.

„Kas bendro tarp mokslinės fantastikos, žaidimų ir gydytojo kabineto?“ – šįkart tokį klausimą užduoda renginį organizuojanti komanda ir pietaujant siūlo stebėti konferencijos transliaciją, kurios dėmesio centre – trumpi, koncentruoti ir ne siauros specializacijos profesionalams skirti ekspertų pranešimai, susiję su dirbtinio intelekto tematika. Virtualus renginys bus transliuojamas socialinio tinklo „Facebook“ KTU paskyroje.

KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto docentas, filosofas Nerijus Čepulis virtualaus renginio žiūrovams papasakos apie tai, kaip dirbtinį intelektą piešia mūsų vaizduotė, ir kuo šis pasižymi kinematografijoje ir gyvenime. Jis kelia klausimą: „Dirbtinis intelektas – tarp mokslinės fantastikos ir realybės?“, tokiu būdu provokuodamas bandymą nubrėžti ribą, atskleisti vaizduotės ir realybės sąsajas.

Apie dirbtinio intelekto vaidmenį medicinoje kalbės ir realią praktinę patirtį atskleis DI sprendimus radiologijai kuriančios įmonės „Oxipit“ verslo plėtros vadovas Vytautas Naujalis, aptarsiantis visuomenės lūkesčius DI technologijų taikymui medicinoje ir realias galimybes joms įgyvendinti. Bene prieš metus startuolis „Oxipit“ iš investuotojų sulaukė 1,5 mln. eurų kapitalo į verslo plėtrą –  Baltijos šalyse tai yra viena didžiausių investicijų į dirbtinio intelekto sprendimus medicinoje.

Vytautas Naujalis

Mini konferencijos trečiasis pranešimas ypač turėtų atkreipti žaidimų aistruolių dėmesį – KTU Informatikos fakulteto profesorius Rytis Maskeliūnas pristatys įžvalgas apie DI taikymą kompiuterinių žaidimų industrijoje. Šis mokslininkas kartu su bendraminčiais vysto įvairius kompiuterinių žaidimų sumanymus, tarp kurių – edukaciniai sprendimai, skirti lavinti specialius įgūdžius.

Rytis Maskeliūnas

Įkvepiantis pavyzdys iš Suomijos

„Dirbtinis intelektas – ir plačiai aptariama tema, ir kartu specifinė. Daliai žmonių tai skamba kaip burtažodis, tačiau norime visuomenei perduoti žinią, kad dirbtinis intelektas nėra kažkas mistiška ar grėsminga, jis atviras ir jau įžengęs į mūsų gyvenimą, galbūt netgi ten, kur jo iš pirmo žvilgsnio net neatpažįstame ir nesusimąstome“, – svarsto KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto docentė, žmonių išteklių specialistė Lina Girdauskienė.

Pasak jos, viešojoje erdvėje  vyrauja dvi radikalios nuomonės – arba DI yra arba kažkas, kas verčia sunerimti, arba tai – tik siauros srities specialistų reikalas. Panaši situacija buvo ir Skandinavijoje, tačiau ten suvienijus akademinės bendruomenės, verslo ir valdžios interesus, atsirado projektų, kurie plačiajai visuomenei atvėrė naujus kelius, vedančius į dirbtinio intelekto suvokimą ir pažinimą.

  1. Girdauskienės teigimu, impulsas populiarinti DI plačiajai visuomenei, edukuoti kuo didesnį Lietuvos žmonių ratą į KTU atkeliavo iš Suomijos. Jau šį pavasarį KTU universitetas, priėmęs Suomijos Ambasados pasiūlymą, tapo plačiai šioje šalyje žinomos ir tarptautinės iniciatyvos „Elements of AI“ akademiniu partneriu.  Taip pat šią iniciatyvą palaiko ir Lietuvoje populiarina dirbtinio intelekto ekosistemos plėtra suinteresuota Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), skatinanti iniciatyvą „AI Boost Lithuania“.
Lina Girdauskienė / KTU nuotrauka

KTU pastangomis, Helsinkio universiteto ir suomių įmonės „Reaktor“ sukurtas nemokamas virtualus mokymų kursas jau prieinamas ir bet kuriam Lietuvos gyventojui. Ne IT specialistams skirtą mokymo programą galima mokytis internetu, lietuvių kalba ir gauti žinias patvirtinantį sertifikatą. Išsamesnė informacija ir registracija į kursus svetainėje: https://www.elementsofai.lt/

Išsamesnė informacija apie renginį: https://ktu.edu/events/pietus-su-dirbtiniu-intelektu-virtuali-mini-konferencija/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: